ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στα άκρα η αντιπαράθεση ΟΗΕ – Ισραήλ

Γκουτέρες: Παρερμηνεύθηκαν όσα είπα – Εμμένει στην παραίτηση το Τελ Αβίβ

ΠΗΓΗ: Reuters

Μαίνεται η οξεία διπλωματική αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ του Ισραήλ και του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να καλούν τον επικεφαλής του οργανισμού να παραιτηθεί με το επιχείρημα ότι δικαιολογεί τις πράξεις της Χαμάς και τον ίδιο να δηλώνει σοκαρισμένος για την παρερμηνεία των λόγων του. Οι ΗΠΑ προτίμησαν να τηρήσουν ουδέτερη θέση, ενώ την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του Γκουτέρες επιβεβαίωσε το Βερολίνο.

Ο Ισραηλινός πρέσβης Γκιλάντ Ερντάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του οργανισμού.

Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν στη διάρκεια σύσκεψης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Τρίτη στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες πρότεινε ανθρωπιστική εκεχειρία με στόχο την προώθηση τροφίμων και φαρμάκων στη Λωρίδα της Γάζας. Αναφερόμενος στην επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας είπε ότι αυτή δεν ήρθε από «το πουθενά», για να προσθέσει ότι το Συμβούλιο γίνεται μάρτυρας «ξεκάθαρων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Ο Γκουτέρες χαρακτήρισε «αποτρόπαια» την αδιάκριτη σφαγή και απαγωγή αμάχων από τη Χαμάς, επικρίνοντας παράλληλα την πολιτική του Ισραήλ: «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία, τον τραυματισμό και την απαγωγή αμάχων ή την εκτόξευση πυραύλων εναντίον κατοικημένων περιοχών. Είναι, όμως, εξίσου σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν προέκυψαν από το πουθενά. Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται εδώ και 56 χρόνια ασφυκτική κατοχή. Είδαν τη γη τους να καταπίνεται από εποικισμούς και να πλήττεται από τη βία, την οικονομία τους να στραγγαλίζεται, τους πολίτες τους να ξεριζώνονται και τα σπίτια τους να καταστρέφονται. Τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, όμως, δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτρόπαιες επιθέσεις της Χαμάς. Και οι αποτρόπαιες αυτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού. Ακόμη και ο πόλεμος έχει κανόνες».

Οργή

Τα σχόλια του Γκουτέρες εξόργισαν τον Ισραηλινό πρέσβη στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος κάλεσε τον γενικό γραμματέα να παραιτηθεί, λέγοντας ότι «εξέφρασε τη συμφωνία του με την τρομοκρατία και τις δολοφονίες». Τους ισχυρισμούς του Ερντάν απέρριψε χθες ο γ.γ. του ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας στον Ισραηλινό διπλωμάτη ότι στον πρόλογο της ομιλίας του καταδίκασε σαφώς τα εγκλήματα της Χαμάς. «Είμαι σοκαρισμένος για την παρερμηνεία των λόγων μου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δημιουργούν την εντύπωση ότι δικαιολογώ τις τρομοκρατικές πράξεις της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Είπα το αντίθετο. Είναι αλήθεια ότι μίλησα για τα αιτήματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά υπογράμμισα ότι αυτά δεν μπορούν να δικαιολογήσουν εγκλήματα», είπε σε χθεσινή δήλωσή του ο γενικός γραμματέας.

Χθες το πρωί, ο Ερντάν ανακοίνωσε ότι η χώρα του διακόπτει τη χορήγηση βίζας σε αξιωματούχους του ΟΗΕ. Το Ισραήλ έχει ήδη απορρίψει αίτημα του επικεφαλής της υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων και Εκτακτων Αναγκών, Μάρτιν Γκρίφιθς, να επισκεφθεί τη Γάζα. «Αυτή τη φορά θα τους δώσουμε ένα καλό μάθημα», είπε ο Ισραηλινός πρέσβης. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ, που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στη Γάζα, ανακοίνωσαν χθες ότι θα αναγκασθούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της έλλειψης καυσίμων και των συνεχών αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ.

Οι μέχρι στιγμής προσπάθειες του ΟΗΕ να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός έπεσαν στο κενό, με τις ΗΠΑ να ασκούν βέτο σε σχέδιο απόφασης που κατέθεσε η Βραζιλία την περασμένη εβδομάδα.

Στο μεταξύ, αντιμέτωπος με μερίδα πανεπιστημιακών και ακτιβιστών υπέρ της ειρήνης βρίσκεται ο παγκοσμίως διάσημος Ισραηλινός ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νόα Χαράρι, που καταγγέλλει την αδιαφορία ορισμένων Αμερικανών και Ευρωπαίων προοδευτικών απέναντι στις θηριωδίες της Χαμάς, κατηγορώντας τους για «ακραία ηθική αναισθησία» και προδοσία των αρχών της Αριστεράς. Οι συνυπογράφοντες εκφράζουν: «την απογοήτευσή μας με μερίδα της μέχρι τώρα ιδεολογικής μας συντρόφου, της παγκόσμιας Αριστεράς».

Το κείμενο, που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο Ισραηλινός λογοτέχνης Νταβίντ Γκρόσμαν, αναφέρει: «Ποτέ δεν θα φανταζόμασταν ότι αριστεροί άνθρωποι, υπέρμαχοι της ισότητας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ανθρώπινης αλληλεγγύης θα επεδείκνυαν τέτοια ηθική αναισθησία και πολιτικό τυχοδιωκτισμό. Δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ της απόλυτης αντίθεσης στην ισραηλινή ποδηγέτηση και την κατοχή των Παλαιστινίων και της χωρίς περιστροφές καταδίκης πράξεων βίας εναντίον αθώων αμάχων. Κάθε συνεπής αριστερός οφείλει να συμφωνεί και με τις δύο θέσεις».

Τι πιστεύει ο Χαράρι

Μιλώντας στην εφημερίδα The Guardian, ο Χαράρι υπογράμμισε τη σημασία που έχει η στάση της δυτικής Αριστεράς για τον προοδευτικό χώρο στο Ισραήλ. «Διάβασα ανοικτή επιστολή των ηθοποιών Τίλντα Σουίντον και Στιβ Κούγκαν και του σκηνοθέτη Μάικ Λι, που ζητούσαν να δοθεί τέλος στην πρωτοφανή ωμότητα που υφίσταται η Γάζα, χωρίς να καταδικάζουν την επίθεση της Χαμάς, παρότι κατήγγειλαν κάθε πράξη βίας εναντίον αμάχων. Δεν υπάρχει ούτε λέξη για τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου. Δουλειά των διανοουμένων δεν είναι να αναλαμβάνουν διπλωματικές πρωτοβουλίες αλλά να αναλύουν και να ερμηνεύουν την περιπλοκότητα της πραγματικότητας. Είναι ένδειξη διανοητικής τεμπελιάς να διαλέγεις πλευρά», λέει ο Χαράρι. «Η ιδέα και μόνον ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να καταστρέψει τη Γάζα είναι ανεπίτρεπτη. Δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο. Η κατάσταση για τον παλαιστινιακό πληθυσμό είναι απάνθρωπη. Πιστεύω, όμως, ότι είναι τουλάχιστον πια ξεκάθαρο ότι η στρατηγική του Ισραήλ δεν αποσκοπεί να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων της Γάζας. Τέτοια τακτική είχε υιοθετήσει το καθεστώς Ασαντ στον εμφύλιο της Συρίας στο Χαλέπι και τη Χομς. Η μόνη βιώσιμη λύση, που είναι αυτή των δύο κρατών, θα προκύψει μόνο αφότου αφοπλισθεί η Χαμάς και ο παλαιστινιακός λαός αποκτήσει εναλλακτική πολιτική λύση για το μέλλον του».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση