Kathimerini.gr
Πιστό στην εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19, το Πεκίνο έθεσε σε καθολικό «απαγορευτικό» τη Σαγκάη. Πρόκειται για το πιο εκτεταμένο χρονικά lockdown που επιβάλλεται στην Κίνα μετά την έναρξη της πανδημίας. Η ιδιαιτερότητα του μέτρου, αυτή τη φορά, έγκειται στην εφαρμογή του σε δύο στάδια, συνολικής διάρκειας εννέα ημερών.
Ταυτόχρονα θα διενεργούνται ενδελεχείς διαγνωστικοί έλεγχοι. Εξαρση των λοιμώξεων στο παγκόσμιο οικονομικό κέντρο καταγράφονταν τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά οι κινεζικές αρχές δίσταζαν να επιβάλουν τους συνήθεις δρακόντειους περιορισμούς ώστε να μην αποσταθεροποιηθεί η οικονομία.
Δεν θα κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς – Εταιρείες και βιομηχανίες θα παρέχουν υπηρεσίες εξ αποστάσεως.
Το Σάββατο, ωστόσο, η Σαγκάη κατέγραψε τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, γεγονός που επέβαλε στην κινεζική ηγεσία την άμεση λήψη μέτρων. Ετσι, η ανατολική περιφέρεια της πόλης των 25 εκατομμυρίων κατοίκων τέθηκε σε lockdown από χθες έως και την 1η Απριλίου, ενώ τη σκυτάλη θα πάρει η δυτική περιφέρεια από την 1η έως τις 5 Απριλίου. Κατά την περίοδο αυτή δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς, ενώ εταιρείες και βιομηχανίες θα λειτουργούν, όπου είναι εφικτό, μόνο εξ αποστάσεως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαγκάη είναι η μεγαλύτερη πόλη στην Κίνα η οποία τίθεται σε καθολικό lockdown, παρότι και παλαιότερα παρόμοια μέτρα είχαν επιβληθεί σε ολόκληρες επαρχίες. Οι κινεζικές αρχές για να αποτρέψουν την πιθανότητα οικονομικής παράλυσης της χώρας αναγκάστηκαν να επινοήσουν το lockdown δύο σταδίων.
Οπως μεταδίδει ο Ρόμπιν Μπραντ, ανταποκριτής του BBC στη Σαγκάη, «το οικονομικό κέντρο της Κίνας έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε πόλη-φάντασμα. Μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους για να προμηθευθούν όσα θα τους χρειαστούν κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού».
Παράλληλα, η έκρηξη της πανδημίας στην Κίνα θέτει, πλέον, εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα της πολιτικής μηδενικής ανοχής στην COVID-19 που εφαρμόζει η κυβέρνηση με το lockdown πόλεων εκατομμυρίων κατοίκων για σχετικά περιορισμένο αριθμό λοιμώξεων. Πρόκειται για τη μοναδική χώρα στον κόσμο που υιοθετεί αυτό το μέτρο, αλλά ήδη είναι πολλοί αυτοί οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η νόσος είναι ηπιότερη λόγω της παραλλαγής «Ομικρον» και ίσως και η Κίνα θα πρέπει να μάθει να συμβιώνει με τον κορωνοϊό. Στη Σαγκάη, αρκετοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν ότι ο ατέρμων κύκλος περιορισμών και διαγνωστικών τεστ προκαλεί μεγάλη ψυχολογική κόπωση και ότι το οικονομικό κόστος αυτής της διαδικασίας είναι υψηλότατο.