ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Politico: «Ο Σαρλ Μισέλ συνωμοτεί για να εκδικηθεί τη Φον ντερ Λάιεν»

Φόβοι πως ο Μισέλ, στο φινάλε της πολυετούς αντιπαλότητας, επιχειρεί να παρεμποδίσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Κομισιόν

Αναταραχή έχει προκαλέσει στις Βρυξέλλες η όλο και πιο έντονη φημολογία πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπαθεί να «εξουδετερώσει τη νέμεσή του», την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την ισχυρή πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

Οκτώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες και αξιωματούχοι εθνικών κυβερνήσεων μετέφεραν στο Politico τους φόβους τους πως ο Μισέλ, στο φινάλε των «διαξιφισμών» των προεδριών και της πολυετούς αντιπαλότητας, επιχειρεί να παρεμποδίσει μια πιθανή δεύτερη θητεία της επικεφαλής της Κομισιόν.

«Τους τρελαίνει όλους, επειδή το σχέδιό του είναι τόσο προφανές: να κάνει τη Φον ντερ Λάιεν να σκοντάψει ενώ ονειρεύεται τη δική του κορυφαία θέση», δήλωσε ένας αξιωματούχος της Ε.Ε. που μίλησε υπό το καθεστώς ανωνυμίας για την υπόθεση.

Το πολεμικό παιχνίδι εξουσίας μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξελισσόταν παρασκηνιακά, με ακυρώσεις γευμάτων και «στρατηγικά διατυπωμένες ανεπίσημες δηλώσεις» από τη μία «όχθη» της Rue de la Loi στην άλλη» σχολιάζει το Politico.

Η τεταμένη δυναμική εκδηλώθηκε δημοσίως σε μια επίσκεψή τους στην Αγκυρα το 2021, «όταν ο Μισέλ άρπαξε τη μοναδική διαθέσιμη καρέκλα δίπλα στον Τούρκο πρόεδρο, αφήνοντας τη Φον ντερ Λάιεν σε έναν κοντινό καναπέ», στο περιστατικό που έμελλε να μείνει γνωστό ως Sofagate.

Ορισμένοι υποθέτουν ότι ο Μισέλ διεκδικεί τον ρόλο του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., θέλοντας να διαδεχθεί τον Ζοζέπ Μπορέλ, με τον οποίο διατηρεί καλή σχέση. Η στρατηγική του θα είναι επιδιώξει κατ’ ιδίαν τετ α τετ με τους ηγέτες κρατών, αντί για μία ανοικτή συζήτηση για της κορυφαίες θέσεις, με όλους τους επικεφαλής παρόντες όπως «παραδοσιακά» γίνονται αυτές οι συμφωνίες, όπως μετέφεραν κάποιες από τις πηγές που επικαλείται το Politico.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι ο Μισέλ προεδρεύει της διαδικασίας για την ανάθεση των κορυφαίων θέσεων μετά τις ευρωεκλογές, συμπεριλαμβανομένης και της απόφασης των ηγετών της Ε.Ε. που θα μπορούσε να οδηγήσει στο διορισμό της Φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν για δεύτερη θητεία.

«Δεν είναι υποψήφιος. Οπως ανέφερε πολλές φορές ο πρόεδρος, είναι και θα παραμείνει απόλυτα προσηλωμένος στη δουλειά του ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στον συνασπισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων», δήλωσε η εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ, Εκατερίνα Κασίνζ.

Τις τελευταίες εβδομάδες, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει όλο και πιο έντονη νευρικότητα σχετικά με την πραγματική ατζέντα του Μισέλ, σχολιάζει το Politico

«Πολλά κράτη-μέλη ανησυχούν ότι ο Σαρλ Μισέλ δεν θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, αλλά θα επιδιώξει μια προσωπική ατζέντα εκδίκησης», δήλωσε ένας διπλωμάτης της Ε.Ε., αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί μεταξύ πολλών συναδέλφων τους.

Καθώς οι αξιωματούχοι εργάζονται με στόχο τη συμφωνία μεταξύ των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων για τους επόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και για τον επόμενο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής, ορισμένοι φοβούνται ότι ο Μισέλ χρησιμοποιεί τη συγκυρία για να εκδικηθεί, γράφει το Politico.

H 65χρονη Φον ντερ Λάιεν, από τότε που ανέλαβε τη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2019, είδε τη φήμη της ως επικεφαλής στη διαχείριση κρίσεων να εξαπλώνεται, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στον αντίποδα, ο Μισέλ έγινε αιτία δυσθυμίας, κριτικής και ειρωνείας, σύμφωνα με το Politico. «Η αιφνιδιαστική απόφασή του να εγκαταλείψει πρόωρα τη θέση του για να θέσει υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προτού υποχωρήσει γρήγορα, ενέτεινε την ενόχληση σε όλο το μπλοκ για τον Βέλγο φιλελεύθερο», συνεχίζει το Politico.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προηγείται, δημοσκοπικά, του ανταγωνισμού, γεγονός που ενισχύει την πιθανότητα να κρατήσει τη Φον ντερ Λάιεν στην εξουσία. «Είναι επίσης δύσκολο να υποδείξει κανείς, ποιος άλλος υποψήφιος έχει πιθανότητες να την εκτοπίσει από τη θέση της», σχολιάζουν οι Μπάρμπαρα Μόενς και Τζάκομπο Μπαρικάτζι που υπογράφουν το άρθρο.

«Θεωρητικά, λοιπόν, το προφανές σχέδιο θα ήταν ο Μισέλ να κάνει μια γρήγορη συμφωνία για τις κορυφαίες θέσεις, εξασφαλίζοντας μια δεύτερη θητεία για τη Φον ντερ Λάιεν και εφαρμόζοντας το πλάνο του στο υπόλοιπο παζλ της ηγεσίας. Εκτός, βέβαια, αν λάβει κανείς υπόψη του τα άλλα υποτιθέμενα στοιχεία της ατζέντας του Μισέλ: ανταρσία και περισσότερη εξουσία», προσθέτουν.

«Θεωρεί ότι η σύγκριση με τη Φον ντερ Λάιεν είναι θεμελιωδώς λανθασμένη και άδικη», δήλωσε άλλος διπλωμάτης της Ε.Ε. στο Politico. Το περιβάλλον της Φον ντερ Λάιεν αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η θητεία του Μισέλ λήγει την 1η Δεκεμβρίου, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης και ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου δεν έχει προφανές σχέδιο για την επόμενη μέρα. «Επομένως, γιατί να μη διεκδικήσει έναν άλλο ρόλο υψηλού κύρους, σε επίπεδο Ε.Ε.;», αναρωτιέται το Politico, προσθέτοντας πως ο Μισέλ μπορεί να είναι σε θέση να αξιοποιήσει αρκετούς επικριτές της Φον ντερ Λάιεν, έτοιμους να «επιτεθούν» τις ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές.

Στις Βρυξέλλες, υπήρξαν αντιδράσεις κατά του συγκεντρωτικού προφίλ ηγεσίας της Φον ντερ Λάιεν. Η Γαλλία, της οποίας ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι μία από τις σημαντικότερες φωνές στο τραπέζι των ηγετών, έχει εκφράσει με επιφυλακτικότητα την υποστήριξή του, ενδεχομένως για να αποσπάσει παραχωρήσεις ή επειδή θεωρεί τη συγκυρία ευκαιρία για να αναδιαμορφώσει το «τραπέζι».
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι, οι οποίοι συμμετέχουν στον συνασπισμό του ΕΛΚ της Φον ντερ Λάιεν, επικρίνουν όλο και περισσότερο την πιθανή συνεργασία της με δεξιούς ηγέτες και κόμματα.

Ομως οι ίδιοι διπλωμάτες της Ε.Ε. που μεταφέρουν ότι ο Μισέλ θέλει να πάρει εκδίκηση, θεωρούν πως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν έχει καμία πιθανότητα να κατακτήσει κάποια άλλη θέση.

Ως εκ τούτου, η επικρατέστερη θεωρία είναι ότι οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. θα παρακάμψουν στον μέγιστο δυνατό βαθμό τον Μισέλ στη συζήτηση για τις κορυφαίες θέσεις, όταν συναντηθούν για τις επίσημες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου και στις 27-28 Ιουνίου.

Με πληροφορίες από το Politico

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση