Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Σε πραγματικό γρίφο εξελίσσεται η διαμόρφωση πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και η εξασφάλιση της επανεκλογής της επικεφαλής υποψήφιάς του για την προεδρία της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι ευρωεκλογές, που ξεκινούν την Πέμπτη με το άνοιγμα της κάλπης στην Ολλανδία και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή, αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πολιτική «πρωτιά» για το ΕΛΚ, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις.
Το ΕΛΚ φαίνεται ότι θα έχει τον πρώτο λόγο στις μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά θα πιεστεί από τους συμμάχους του
Επομένως, το ΕΛΚ θα έχει τον πρώτο λόγο τόσο για τη διαμόρφωση πλειοψηφίας εντός του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όσο και για την προώθηση της υποψηφιότητας της Φον ντερ Λάιεν. Πρώτο «βήμα» –μετά τις εκλογές– θα είναι η εξασφάλιση ισχυρής πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο, με σημείο «εκκίνησης» τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Φιλελεύθερους, όπως συνέβη το 2019.
Ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (όπως και στη συνέντευξή του στην «Κ» στο φύλλο της 22ας Μαΐου) ήδη ζητάει από τους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους να σεβαστούν το εκλογικό αποτέλεσμα και κατά συνέπεια την υποψήφιά του, ώστε να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη το 2019, όταν ο Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε τη Φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν ανατρέποντας την υποψηφιότητα Βέμπερ.
Οι πιθανοί μετεκλογικοί εταίροι του ΕΛΚ, όμως, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αποδεχθούν συνεργασία των κεντροδεξιών με την υπερδεξιά ομάδα των συντηρητικών και μεταρρυθμιστών (ECR) –όπου ανήκει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Αδέλφια της Ιταλίας– ενώ και οι Πράσινοι κατηγορούν τους κεντροδεξιούς για το διαρκές «πολιτικό φλερτ» με την Τζόρτζια Μελόνι.
Η ίδια η Μελόνι δεν έκρυψε, πάντως –εκ νέου– την επιδίωξη σχηματισμού δεξιάς πλειοψηφίας στο Ευρωκοινοβούλιο. Μέσω συνέντευξής της το Σάββατο τόνισε ότι «με την Κεντροδεξιά βρίσκουμε σημεία συνεργειών. Νομίζω ότι εντός της Ε.Ε. χρειάζεται να χτίσουμε μια συμβατή πλειοψηφία». Η επιμονή της «εκλεκτής» του ΕΛΚ να μην αποκλείει συνεργασία με τη Μελόνι εξηγείται κατά κύριο λόγο από τους αριθμητικούς υπολογισμούς, μια και τα Αδέλφια της Ιταλίας θα εκλέξουν 23 ευρωβουλευτές, ενώ τους ίδιους υπολογισμούς κάνει και για άλλα κόμματα του ECR, όπως το ODS του Τσέχου πρωθυπουργού Πετρ Φιάλα. Τα δύο κόμματα «κουμπώνουν», άλλωστε, με τα τρία κριτήρια που έχει θέσει το ΕΛΚ για μετεκλογικές συνεργασίες: να είναι υπέρ της Ευρώπης, της Ουκρανίας και του κράτους δικαίου.
Και τους δύο πρωθυπουργούς τούς χρειάζεται, εξάλλου, η Φον ντερ Λάιεν και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου εκεί πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση της ειδικής πλειοψηφίας των 27 Ευρωπαίων ηγετών, ενώ 12 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ανήκουν στο ΕΛΚ. Και εάν ο σκόπελος του Συμβουλίου ξεπεραστεί με υποσχέσεις της υποψήφιας προέδρου για χαρτοφυλάκια στην επόμενη Κομισιόν –που θα ζητήσουν κατά κύριο λόγο οι «27» ηγέτες– η πραγματική «μάχη» θα δοθεί στο Κοινοβούλιο, αφού απαιτείται ο «μαγικός» αριθμός 361 ψήφων.
Πιθανή πλειοψηφία ΕΛΚ με Σοσιαλιστές και Φιλελεύθερους ενδεχομένως να φθάσει στις 390 έδρες, όμως, επειδή η ψηφοφορία είναι μυστική, δεν είναι σίγουρο ότι οι ευρωβουλευτές θα υιοθετήσουν τη «γραμμή» των κομμάτων τους. Εξάλλου, το 2019 η Φον ντερ Λάιεν εξελέγη με μόλις 9 ψήφους διαφορά.
Γι’ αυτό, θα επιδιώξει την έγκριση ευρωβουλευτών και άλλων κομμάτων προκειμένου να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία, καθώς θα έχει μόνο μία ευκαιρία στην ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Κρίσιμο σημείο αποτελεί το πότε θα διεξαχθεί η εν λόγω ψηφοφορία. Ακόμη και στην περίπτωση που το όνομά της εγκριθεί στην πρώτη συνάντηση των «27» στις 17 Ιουνίου, τα χρονικά περιθώρια διαπραγματεύσεων είτε με ευρωομάδες είτε ξεχωριστά με πολιτικά κόμματα είναι αρκετά στενά, ώστε να προκριθεί η διεξαγωγή της ψηφοφορίας κατά την πρώτη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στα μέσα Ιουλίου.
Καθώς οι ισορροπίες –που πρέπει να τηρηθούν με όλες τις ευρωομάδες– ήδη προδιαγράφονται «ευαίσθητες», δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί πιθανότατα με το άνοιγμα των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου εκ νέου τον Σεπτέμβριο, ώστε οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις να αποδώσουν καρπούς υπέρ της.