«Τώρα είναι η στιγμή να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Αυτό θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα μπορούσαμε να γίνουμε η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν νομίζω ότι πρέπει να χάσουμε μια τέτοια ευκαιρία», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, με το βλέμμα στραμμένο στην Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τη δική της κυβερνώσα παράταξη: τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI).
Μελόνι και Λεπέν έχουν κάτι κοινό, πέρα από τις ακροδεξιές τους καταβολές: Αμφότερες αναμένεται να «σαρώσουν» στις ευρωεκλογές που διεξάγονται αυτήν την εβδομάδα.
Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, στην Ιταλία η παράταξη της Μελόνι προηγείται με περίπου 28% (συγκριτικά, στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει μόλις 6,4%).
Αλλά και στη Γαλλία από την άλλη πλευρά, ο Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά παρουσιάζεται να προσεγγίζει ή ακόμη και να ξεπερνά πια το 33% (συγκριτικά, στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2019 είχε λάβει 23,3%).
«Οι δύο ισχυρές γυναίκες, τα κόμματα των οποίων ανήκουν σε διαφορετικές εθνικιστικές αντιμεταναστευτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πρόκειται να αναδειχθούν οι μεγαλύτερες νικήτριες στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο», γράφουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας ως ορατό το ενδεχόμενο η ευρωπαϊκή πολιτική να μετακινηθεί δεξιότερα σε ζητήματα που έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την ενεργειακή μετάβαση, τη γεωργία και τη μετανάστευση. Το αποτέλεσμα όμως των ευρωεκλογών πρόκειται να έχει αντίκτυπο και στην Κομισιόν, ο/η επερχόμενος/η πρόεδρος της οποίας θα πρέπει να έχει την έγκριση της πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών.
Μελόνι και Λεπέν έχουν πολλά κοινά. Οπως αναφέρουν σε μακροσκελές άρθρο τους οι FT, «και οι δύο αναδείχθηκαν μέσα από τις ανδροκρατούμενες τάξεις ακροδεξιών πολιτικών κινημάτων που έχουν ιστορικά τις ρίζες τους στον φασισμό». Εν συνεχεία ωστόσο, «και οι δύο ακολούθησαν μια στρατηγική απαλλαγής των κομμάτων τους από τα τοξικά στοιχεία, προκειμένου να τα κάνουν περισσότερο αποδεκτά από ένα ευρύτερο τμήμα του εκλογικού τους σώματος». Μελόνι και Λεπέν «μοιράζονται κοινό ιδεολογικό έδαφος», καθώς τοποθετούνται πιο κοντά σε μια Ευρώπη των εθνικών κρατών και όχι σε μια ολοένα στενότερη ομοσπονδιακού τύπου Ενωση.
Από εκεί και πέρα ωστόσο, μεταξύ τους έκαναν την εμφάνισή τους και διαφορές, για παράδειγμα σε σχέση με: το ΝΑΤΟ (πιο κοντά στο οποίο είναι η Μελόνι), την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία (που στήριξε χωρίς αστερίσκους η Μελόνι), τη μετανάστευση και, κυρίως, το «αν θα πρέπει να εργαστούν εντός του συστήματος της Ε.Ε. ή να το πολεμήσουν», όπως αναφέρουν οι FT.
Ο Εθνικός Συναγερμός (πρώην Εθνικό Μέτωπο) της Μαρίν Λεπέν ανήκει στην ομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας από την άλλη πλευρά, η παράταξη δηλαδή της Μελόνι, ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR).
Η 47χρονη Τζόρτζια Μελόνι κυβερνά πια, από την εκλογή της στην πρωθυπουργία της Ιταλίας στα τέλη του 2022 και έπειτα, ως πραγματίστρια, όντας «εντός του συστήματος». Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, εκείνη λειτουργεί μάλιστα και ως «γεφυροποιός» μεταξύ των δυνάμεων της ευρύτερης ευρωπαϊκής Δεξιάς.
Η 55χρονη Μαρίν Λεπέν, από την άλλη πλευρά, παρουσιάζεται να «είναι ενάντια στο σύστημα και έξω από αυτό» καθώς διατηρεί ένα περισσότερο ριζοσπαστικό προφίλ, πράγμα το οποίο θα μπορούσε ωστόσο να αλλάξει (ή και όχι) εάν εκείνη όντως εκλεγεί στην προεδρία της Γαλλίας το 2027.
Το ερώτημα είναι τώρα ποιον ρόλο θα αποφασίσει να παίξει η Μελόνι ύστερα από αυτές τις ευρωεκλογές; Θα συνεχίσει να λειτουργεί ως πραγματίστρια ή μήπως όχι; Η προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα ήθελε το πρώτο. Η Μαρίν Λεπέν, από την άλλη πλευρά, μάλλον θα προτιμούσε το δεύτερο.
«Το μέλλον του στρατοπέδου της εθνικής κυριαρχίας (σ.σ. sovereigntist camp) στην Ευρώπη σήμερα βρίσκεται στα χέρια αυτών των δύο γυναικών. Ολα θα εξαρτηθούν από την ικανότητα συνεργασίας μεταξύ Μαρίν Λεπέν και Τζόρτζια Μελόνι», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, μιλώντας στο περιοδικό Le Point στα τέλη Μαΐου.
Η Λεπέν έχει πάντως αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Φον ντερ Λάιεν και το ΕΛΚ, ενώ και το ΕΛΚ από τη δική του πλευρά έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την ευρωομάδα Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) στην οποία ανήκει η παράταξη RN της Λεπέν.
Η Μελόνι ωστόσο από τη δική της πλευρά, και μαζί της η ευρωομάδα των των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), παρουσιάζονται να διατηρούν ανοιχτούς διαύλους με όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η Μελόνι συνεργάστηκε στενά και με τη Φον ντερ Λάιεν, στο μέτωπο για παράδειγμα του μεταναστευτικού το περασμένο διάστημα.
Μια συμπόρευση Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν δεν αρέσει, ως ενδεχόμενο, ούτε στη φιλελεύθερη Κεντροδεξιά αλλά ούτε και στην Ακροδεξιά. Η Λεπέν θα ήθελε τη Μελόνι δίπλα της και την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέναντί της. Πολλά θα κριθούν από όσα θα επιλέξει να κάνει μετεκλογικά η ίδια η Ιταλίδα…
Με πληροφορίες από FT