ΠΗΓΗ: Reuters
Να στείλει τον Λίβανο «πίσω στην εποχή του λίθου» απείλησε το Ισραήλ, διά στόματος του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος ολοκλήρωσε χθες επίσημη επίσκεψη στην αμερικανική πρωτεύουσα. «Δεν επιθυμούμε τον πόλεμο, αλλά προετοιμαζόμαστε για κάθε σενάριο. Η Χεζμπολάχ συνειδητοποιεί πολύ καλά ότι μπορούμε να προκαλέσουμε τεράστια καταστροφή στον Λίβανο σε περίπτωση πολέμου. Το Ισραήλ μπορεί να στείλει τον Λίβανο πίσω στην εποχή του λίθου, αλλά δεν θέλουμε να το κάνουμε», είπε ο Γκαλάντ την Τετάρτη μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
Την ίδια στιγμή, συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος Patriot φέρεται να σχεδιάζει να αποστείλει το Ισραήλ στην Ουκρανία, ενισχύοντας αποφασιστικά την αντιαεροπορική κάλυψη της χώρας απέναντι στα ρωσικά όπλα. Τον Απρίλιο το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη σταδιακή απόσυρση οκτώ συστοιχιών του αμερικανικής κατασκευής αντιπυραυλικού συστήματος, που έχει πια ηλικία άνω των 30 ετών, και την αντικατάστασή του με πιο προηγμένη εκδοχή.
Η απόσυρση του οπλικού συστήματος καθυστέρησε, όμως, εξαιτίας των φόβων για όξυνση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο. Εάν η συμφωνία ολοκληρωθεί, το Κίεβο θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνά του. Η Ουκρανία διαθέτει σήμερα τουλάχιστον τέσσερις συστοιχίες Patriot, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Τους φόβους για γενικευμένη σύρραξη στον νότιο Λίβανο ενισχύουν τα στρατιωτικά γυμνάσια που εγκαινίασε χθες στην περιοχή ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, η 12η ταξιαρχία τεθωρακισμένων Γκολανί μετακινήθηκε από τη Γάζα προς το βόρειο Ισραήλ για τη διεξαγωγή γυμνασίων από κοινού με την 55η ταξιαρχία αλεξιπτωτιστών.
Από τη μεριά του ο επικεφαλής ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς χαρακτήρισε τον Λίβανο ιστορικής σημασίας σημείο τριβής. «Βρισκόμαστε ενώπιον Αποκάλυψης, με έναν πόλεμο στον Λίβανο να συμπαρασύρει τη Συρία και άλλες χώρες της περιοχής», είπε χθες ο Γκρίφιθς σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε χθες στο δίκτυο Al Jazeera ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε εντατικές συνομιλίες με τη Βηρυτό και το Τελ Αβίβ, για να τονίσει ότι καμία πλευρά δεν επιθυμεί κλιμάκωση της έντασης.
Στο μεταξύ, νεκρή ζώνη πλάτους 5 χλμ. κατά μήκος των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ έχουν δημιουργήσει οι σχεδόν καθημερινοί βομβαρδισμοί του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times. «Οι καθημερινοί βομβαρδισμοί, τα πυρά πυροβολικού και τα εμπρηστικά βλήματα φωσφόρου έχουν καταστήσει ακατοίκητη τη λωρίδα γης πλάτους 5 χλμ. βόρεια της Μπλε Γραμμής των συνόρων», δείχνει η ανάλυση δορυφορικών εικόνων της συνοριακής ζώνης.
Ο Μοχάμεντ Χαϊντάρ, αξιωματούχος της τοπικής αυτοδιοίκησης στον νότιο Λίβανο, αναφέρει ότι «μόνο μια χούφτα» Λιβανέζων πολιτών ζει πια στην περιοχή, με περισσότερα από 3.000 κτίσματα να έχουν καταστεί ακατοίκητα και 12.000 να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. «Τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί είναι διαφορετικά από εκείνα του 2006. Ενας και μόνο βομβαρδισμός καταστρέφει τώρα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα», λέει ο Χαϊντάρ.
Ανώτατος αξιωματικός του ισραηλινού στρατού αμφισβήτησε το πόρισμα της έρευνας των Financial Times λέγοντας ότι τα σύνορα δεν έχουν γίνει νεκρή ζώνη. «Κάθε τρίτο σπίτι στον νότιο Λίβανο είναι αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ, κέντρο εκπαίδευσης, κρυψώνα ελεύθερου σκοπευτή ή σημείο συνάντησης για διασυνοριακές επιθέσεις».