ΠΗΓΗ: Reuters
ΧΕΡΣΩΝΑ. Παρά τη δεδομένη πλέον αποτυχία της ουκρανικής θερινής αντεπίθεσης, ευθύνες μοιάζει να επιρρίπτει το Κρεμλίνο στη διοίκηση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για την ολιγωρία του επιτελείου να εκμεταλλευθεί τις επιχειρησιακές αδυναμίες των Ουκρανών. Τον διοικητή των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων, ταξίαρχο Μιχαήλ Τρεπλίνσκι, προήγαγε χθες το Κρεμλίνο στη διοίκηση του μετώπου του Ντνίπρο. Ο Τρεπλίνσκι αντικαθιστά τον ταξίαρχο Ολεγκ Μακάρεβιτς, ο οποίος θα αναλάβει άλλα καθήκοντα σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Ιζβέστια».
Στο μεταξύ, μέρος του ρωσικού αντιαεροπορικού δικτύου στην Κριμαία φέρεται να κατέστρεψε η ουκρανική αεροπορία, σύμφωνα με πληροφορίες του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου. «Οι ένοπλες δυνάμεις έπληξαν με επιτυχία στρατηγικές εγκαταστάσεις της ρωσικής αεράμυνας στη δυτική ακτή της κατειλημμένης Κριμαίας», ανέφερε το ουκρανικό επιτελείο σε μήνυμά του σε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Την πληροφορία διέψευσε, όμως, το αξιόπιστο ρωσικό δίκτυο μπλόγκερ Rybar, με στενές σχέσεις με το επιτελείο στρατού, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία εκτόξευσε δύο αμερικανικής κατασκευής πυραύλους ATCMS, οι οποίοι συνετρίβησαν έξω από το χωριό Ολέβνικα στη δυτική ακτή της Κριμαίας. «Παρότι η ρωσική αεράμυνα δεν κατάφερε να αναχαιτίσει τον πύραυλο, δεν σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές χάρη σε μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί», ανέφεραν οι πληροφορίες των μπλόγκερ. Μισή ώρα αργότερα, σύμφωνα με τους Rybar, ναύτες του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας εντόπισαν τρία ουκρανικά ναυτικά drones κοντά στη Σεβαστούπολη. Ενα από αυτά είχε καταστραφεί, ενώ τα άλλα δύο που αποπειράθηκαν να διεισδύσουν στον κόλπο, βυθίστηκαν από πυρά πλοίων επιφανείας.
Τις δυνάμεις της ενισχύει την ίδια ώρα η Ρωσία στην πόλη του Μπαχμούτ, την οποία κατέλαβε τον Μάιο ύστερα από αιματηρές μάχες. «Ο εχθρός έχει ενισχύσει σημαντικά τις θέσεις του και έχει αρχίσει επιθετικές προετοιμασίες», έγραψε χθες στο δίκτυο Telegram ο Ουκρανός στρατηγός Ολεκσάντρ Σίρσκι, επικεφαλής των χερσαίων δυνάμεων. Η κατάσταση είναι δύσκολη στα ανατολικά, με τις ρωσικές δυνάμεις να είναι ιδιαίτερα ενεργές στην περιοχή της πόλης Κουπιάνσκ που κατέχουν οι Ουκρανοί και τα ρωσικά στρατεύματα να αποπειρώνται να προελάσουν σε τρία μέτωπα ταυτόχρονα.
Στο μεταξύ, την προθυμία της Ρωσίας για πολιτικές συζητήσεις γύρω από τη μεταπολεμική επίλυση της ουκρανικής κρίσης και τη συνύπαρξη με τη Δύση εξέφρασε χθες ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του διπλωματικού αμυντικού φόρουμ Σιαντσάν στον Πεκίνο. «Δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών, παραμένουμε έτοιμοι για πολιτικές συζητήσεις –σε ρεαλιστική βάση– για τη μεταπολεμική επίλυση της ουκρανικής κρίσης και τη θέσπιση παραμέτρων για συνεχιζόμενη συνύπαρξη με τη Δύση», είπε ο Ρώσος υπουργός. Ο Σοϊγκού επέμεινε στη σημασία διασφάλισης των ισότιμων σχέσεων μεταξύ όλων των πυρηνικών δυνάμεων, μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, «οι οποίες φέρουν ειδική ευθύνη για τη διατήρηση της ειρήνης και της παγκόσμιας σταθερότητας».
Στην ομιλία του ενώπιον των Κινέζων οικοδεσποτών του, ο Ρώσος υπουργός κατηγόρησε τη Δύση για επιθυμία επέκτασης της σύρραξης στην Ουκρανία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού. «Το ΝΑΤΟ αποκρύπτει την ενίσχυση των δυνάμεών του στην Ασία και στον Ειρηνικό. Η Δύση εμφανίζεται πρόθυμη για διάλογο, αλλά επιβάλλει συμμαχίες και πιέζει τους εταίρους της να συμμορφωθούν. Εχοντας προκαλέσει οξεία κρίση στην Ευρώπη, επιδιώκει τώρα να μεταφέρει την πιθανότητα συρράξεων στην Ασία και σε διάφορες κατευθύνσεις», είπε ο Σοϊγκού.
Ο υπουργός Αμυνας προσέθεσε ότι οι ανταλλαγές πυραυλικής τεχνογνωσίας των ΗΠΑ με το Τόκιο και τη Σεούλ αποσκοπούν στο να αποθαρρύνουν τη Ρωσία και την Κίνα. «Η δήθεν αδιαίρετη φύση της δυτικής ασφάλειας σε Ευρώπη, Ατλαντικό και Ασία δημιουργήθηκε για να δικαιολογεί την επέκταση του ΝΑΤΟ και των υποδομών του στην Ασία», κατέληξε ο Σοϊγκού.