Μέσα σε λίγες ώρες από την έκρηξη που κατέστρεψε τη μοναδική γέφυρα που συνδέει την Κριμαία με τη Ρωσία νωρίς το Σάββατο, σκληροπυρηνικοί στρατιωτικοί μπλόγκερ και Ρώσοι αξιωματούχοι ζητούσαν μια ταχεία και ισχυρή απάντηση από τη Μόσχα.
Ένας υποστηρικτής είπε ότι οτιδήποτε λιγότερο από μια «εξαιρετικά σκληρή» απάντηση θα έδειχνε αδυναμία από το Κρεμλίνο, το οποίο αντιμετωπίζει συνεχείς απώλειες στο πεδίο της μάχης και εντεινόμενη κριτική στο εσωτερικό.
Για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η έκρηξη ήταν μια άκρως προσωπική προσβολή, υπογραμμίζοντας την αποτυχία του να διαχειριστεί μια σειρά ουκρανικών επιθέσεων. Ορισμένοι σχολιαστές μέσων ενημέρωσης ζήτησαν από τη Ρωσία να καταστρέψει την υποδομή ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας και τα συστήματα μεταφορών που χρησιμοποιούνται για την εισαγωγή δυτικών όπλων.
Ο Evgeny Poddubny, πολεμικός ανταποκριτής για το κρατικό RT, είπε ότι κανείς στην ουκρανική ηγεσία δεν φαινόταν να φοβάται πια τη Ρωσία.
«Ο εχθρός έχει πάψει να φοβάται και αυτό πρέπει να διορθωθεί άμεσα», πρόσθεσε. «Στρατιωτικοί διοικητές, αρχηγοί υπηρεσιών πληροφοριών, πολιτικοί του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου κοιμούνται ήσυχοι, ξυπνούν χωρίς πονοκέφαλο και με καλή διάθεση, χωρίς την αίσθηση του αναπόφευκτου της τιμωρίας για εγκλήματα που διαπράχθηκαν», είπε ακόμη.
Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά την έκρηξη στη γέφυρα στα Στενά του Κερτς, το Κρεμλίνο διόρισε τον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, έναν ακόμη νέο διοικητή, να επιβλέπει τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. “Ο στρατηγός Σουροβίκιν, 55 ετών, φημίζεται εδώ και καιρό ως διεφθαρμένος και βάρβαρος”, ανέφεραν στρατιωτικοί αναλυτές.
«Είναι γνωστός ως ένας αρκετά αδίστακτος διοικητής που είναι κοντά με τους υφισταμένούς του και ιδιαίτερα γνωστός για την ιδιοσυγκρασία του», είπε ο Μάικλ Κόφμαν, διευθυντής σπουδών Ρωσίας στο C.N.A., ένα ερευνητικό ινστιτούτο άμυνας που εδρεύει στη Βιρτζίνια.
Πάντως, ειδικοί σχολιάζουν πως οποιοδήποτε σοβαρό εμπόδιο στην κυκλοφορία στη γέφυρα θα μπορούσε να έχει βαθιά επίδραση στην ικανότητα της Ρωσίας να πολεμήσει στη νότια Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις εμφανίζουν μια ολοένα και πιο αποτελεσματική αντεπίθεση. Η γέφυρα είναι η κύρια οδός στρατιωτικού εφοδιασμού που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας. Χωρίς αυτήν, σημειώνουν οι αναλυτές, ο ρωσικός στρατός θα περιοριστεί σοβαρά στην ικανότητά του να μεταφέρει καύσιμα, εξοπλισμό και πυρομαχικά στις ρωσικές μονάδες που πολεμούν στις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια, δύο από τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες που ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία προσήρτησε τον Σεπτέμβριο.
Ενίσχυση της ασφάλειας της γέφυρας
Χθες, ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για ενίσχυση της ασφάλειας στη γέφυρα καθώς και των υποδομών που προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στη Κριμαία και έδωσε εντολή να ξεκινήσει έρευνα.
«Πιθανόν οι Ρώσοι να μπορούν να την ανοικοδομήσουν, αλλά δεν μπορούν να την υπερασπιστούν ενώ χάνουν έναν πόλεμο», δήλωσε ο Τζέιμς Νίξεϊ, πολιτικός αναλυτής στο βρετανικό ινστιτούτο Chatham House.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, πιθανόν επιβαίνοντες σε αυτοκίνητο που κινούνταν κοντά στο φορτηγό που εξερράγη. Στο άνω επίπεδο της γέφυρας, επτά δεξαμενές καυσίμων σε τρένο με 59 βαγόνια πήραν φωτιά.
Δέκα ώρες μετά την έκρηξη, αποκαταστάθηκε μερικώς η κίνηση των οχημάτων ενώ το ρωσικό υπουργείο Μεταφορών έδωσε πράσινο φως για να ξεκινήσει η κίνηση των τρένων.
Η έκρηξη στη γέφυρα Κερτς έγινε μία ημέρα μετά τα 70ά γενέθλια του Πούτιν και συνέπεσε με την τρίτη αντικατάσταση Ρώσου υψηλόβαθμου στρατιωτικού μέσα σε μία εβδομάδα -ο πτέραρχος Σεργκέι Σουροβίκιν ορίστηκε πλέον επικεφαλής της προσπάθειας εισβολής.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην έκρηξη σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που απηύθυνε χθες, λέγοντας απλά ότι ο καιρός στην Κριμαία είναι συννεφιασμένος. «Αλλά όσο συννεφιασμένος κι αν είναι, οι Ουκρανοί γνωρίζουν… το μέλλον μας είναι ηλιόλουστο», πρόσθεσε ο ίδιος. «Είναι ένα μέλλον χωρίς κατακτητές, σε όλα τα εδάφη μας, κυρίως στην Κριμαία».
Ο επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με τη γέφυρα, συνοδευόμενο από ένα βίντεο με τη Μέριλιν Μονρόε που τραγουδά «Happy birthday, Mr. President» («Χρόνια πολλά κ. πρόεδρε»).
Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, Ουκρανοί αξιωματούχοι αφήνουν συχνά να εννοηθεί ότι επιθυμούν η γέφυρα να καταστραφεί. Τα ουκρανικά ταχυδρομεία ανακοίνωσαν ότι θα τυπώσουν ειδικό γραμματόσημο.
«Αναμφίβολα, γινόμαστε μάρτυρες της έναρξης αρνητικών διαδικασιών μεγάλης κλίμακας στη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ζελένσκι, σε σχόλιό του, κατηγορώντας τις εσωτερικές διαμάχες στο στενό περιβάλλον του Πούτιν, ενώ απέδωσε την ευθύνη για την έκρηξη σε Ρώσους παράγοντες.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η αντίδραση του Κιέβου στην καταστροφή μιας μη στρατιωτικής υποδομής «μαρτυρά την τρομοκρατική του φύση».
Η ρωσική αντιτρομοκρατική επιτροπή ανακοίνωσε ότι φορτηγό όχημα εξερράγη στο οδικό τμήμα της γέφυρας στις 06:07 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Ανέφερε ότι δύο ανοίγματα του οδικού τμήματος της γέφυρας είχαν καταρρεύσει μερικώς, αλλά ότι η αψίδα που γεφυρώνει το Στενό, από όπου περνούν πλοία που πλέουν μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής Θάλασσας, δεν υπέστη ζημιές.
Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντερ Κουρένκοφ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι η άμεση ανταπόκριση εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, που αποσυνέδεσαν τα φλεγόμενα βαγόνια, ήταν αυτό που απέτρεψε την περαιτέρω εξάπλωση της φωτιάς.
Η Μόσχα παρουσιάζει την Κριμαία, σε μεγάλο βαθμό ρωσόφωνη, ως ιστορικό τμήμα της Ρωσίας και, ειδικά φέτος, ως μια περιοχή όπου θα μπορούσαν να πάνε διακοπές οι πολίτες της.
Με πληροφορίες από NYT, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters