ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κλοιό τρακτέρ η έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες (εικόνες)

Τα τρακτέρ έφτασαν και στην έδρα της Ε.Ε., ενώ κορυφώνονται οι διαμαρτυρίες, αλλά και οι διαβουλεύσεις των «27» στη διήμερη συνεδρίαση

Περισσότερα από 1.000 τρακτέρ έχουν πολιορκήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η ευρωπαϊκή αγροτική κρίση συζητείται στο περιθώριο της Συνόδου των ηγετών των 27 κρατών μελών. Νωρίτερα, αγρότες έβαλαν φωτιά σε ελαστικά στην Πλατεία Λουξεμβούργου, η οποία τυλίχθηκε σε σύννεφα μαύρου καπνού.

Πλήθος αγροτικών ενώσεων έχουν καλέσει σε κινητοποιήσεις στις Βρυξέλλες. Η κύρια συνομοσπονδία αγροτικών συνδικάτων της Ιταλίας, η Coldiretti, ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει με περίπου χίλια μέλη της προκειμένου να καταγγείλει «την τρέλα που απειλεί τη γεωργία».

Το βράδυ της Τετάρτης, Γάλλοι και Βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «από κοινού» συνοριακή διάβαση, καταγγέλλοντας τη «στρέβλωση του ανταγωνισμού» μέσα από συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και απαιτώντας «ισχυρές ανακοινώσεις» για την προστασία του αγροτικού τομέα την Πέμπτη.

Συνάντηση Μακρόν – Φον Ντερ Λάιεν

Τα μπλόκα των αγροτών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Γαλλία, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες.

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόκειται να έχει συνομιλίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για το «μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας», όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων, ενόψει της έκτακτης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που είναι αφιερωμένη στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τη βοήθεια προς την Ουκρανία.

Η συζήτηση θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά την κατάθεση πρότασης εκ μέρους της Κομισιόν να επιτραπεί στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθούν από τις παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.

Η πρόταση αποτελεί την «πρώτη» απάντηση της Ε.Ε. στα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών για εξασφάλιση βασικού εισοδήματος, αλλά και σχετικά αιτήματα που έχουν κατατεθεί και από τα κράτη-μέλη στις συνεδριάσεις των υπουργών Γεωργίας.

Έκρηξη της οργής

Η έκρηξη της οργής των αγροτών φτάνει με πρωτοφανή τρόπο, για τα δεδομένα των Βρυξελλών, στο κέντρο λήψης των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι αγρότες επιβαρύνονται με χρέη, πιέζονται από ισχυρούς μεσάζοντες να μειώσουν τις τιμές τους, καθώς και από αγροχημικές εταιρείες, πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ τα προϊόντα τους υποτιμώνται λόγω των φθηνών ξένων εισαγωγών.

Ολα αυτά, τη στιγμή που, εδώ και χρόνια, βασίζονται για την επιβίωσή της σε σύστημα επιδοτήσεων το οποίο ευνοεί τους μεγάλους παίκτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει την κατάσταση. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια, ενώ έχει ήδη προκληθεί πλεόνασμα προσφοράς.

Οι Πολωνοί αγρότες ήταν από τους πρώτους που βγήκαν στους δρόμους και μπλόκαραν συνοριακές διαβάσεις, ήδη από την άνοιξη του περασμένου έτους. Πλέον, οι διαδηλώσεις έχουν εξαπλωθεί σε πλήθος χώρες από τη Γερμανία και τη Γαλλία μέχρι την Ιταλία και την Ελλάδα.

Οι διαμαρτυρίες έρχονται ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο, στις οποίες η ακροδεξιά, που φιλοδοξεί να καβαλήσει το κύμα της οργής των αγροτών για να αυξήσει τα ποσοστά της, φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, AP

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση