Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της για δεύτερη θητεία στην Κομισιόν αναμένεται να κάνει σήμερα, Δευτέρα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του γερμανικού χριστιανοδημοκρατικού κόμματος CDU, Φρίντριχ Μερτς θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 12:30 τοπική ώρα (13:30 ώρα Ελλάδος) στην έδρα του Ινστιτούτου Konrad-Adenauer, στο Βερολίνο.
Η συνέντευξη Τύπου θα ακολουθήσει τη συνάντηση του ομοσπονδιακού συμβουλίου του CDU, που θα επικυρώσει επισήμως την υποψηφιότητά της να ηγηθεί ως επικεφαλής της λίστας (spitzenkandidat), στις επικείμενες ευρωεκλογές.
H 65χρονη Φον ντερ Λάιεν κρατούσε έως και σήμερα «επτασφράγιστο μυστικό» για το εάν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία. Η ευρωπαϊκή πολιτική της «οικογένεια» το ΕΛΚ εκτιμά ότι θα έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των κρατών μελών της Ε.Ε εάν επιδιώξει να παραμείνει στη θέση της προέδρου της Κομισιόν.
Η υποψηφιότητά της αναμένεται να επικυρωθεί επισήμως στη διάρκεια του πολιτικού συνεδρίου του ΕΛΚ, στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι, ενώ η διαδικασία των υποψηφιοτήτων κλείνει το μεσημέρι της 21ης Φεβρουαρίου.
Αγνωστο, επίσης, παραμένει το εάν έχουν υποβληθεί και άλλες υποψηφιότητες, προκειμένου να γίνουν επικεφαλής (spitzenkandidat) του ΕΛΚ, στις ευρωεκλογές.
Πριν γίνει πρόεδρος της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπήρξε υπουργός Αμυνας της Γερμανίας.
Ηγήθηκε του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε σε κρίσιμες και πρωτοφανείς στιγμές την τελευταία πενταετία, όπως το Brexit, η πανδημία της Covid, αλλά και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Αλλο πολιτικό σκηνικό
Μια δεύτερη θητεία της κας Φον ντερ Λάιεν θα ξεκινήσει, πάντως, σε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό σκηνικό από εκείνο του 2019.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η ακροδεξιά και τα λαϊκιστικά κόμματα είναι σε διαρκή άνοδο σε όλη την Ευρώπη και ενδεχομένως να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη και στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν 6-9 Ιουνίου.
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως αυτό να επηρεάσει την «πράσινη» μετάβαση της Ε.Ε, που η ίδια η κα Φον ντερ Λάιεν είχε θέσει ως «ορόσημο» της τρέχουσας θητείας της Κομισιόν.
Αγνωστο, άλλωστε, παραμένει το πώς θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε την πιθανότητα επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και τις εμπορικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον.
Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, ενδιαφέρον έχει η πρόταση που κατέθεσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για πρώτη φορά επισήμως το Σάββατο για την θέσπιση θέσης επιτρόπου Άμυνας στη νέα Κομισιόν.
Θέση επιτρόπου Αμυνας στη νέα Κομισιόν
Μιλώντας στη διάσκεψη Ασφάλειας του Μονάχου, η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι θα ήταν λογικό να δημιουργηθεί αυτή η θέση, εάν θα παραμείνει εκείνη επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της Ε.Ε, μετά τις ευρωεκλογές.
«Εάν θα γινόμουν πρόεδρος της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είχα έναν επίτροπο Άμυνας» ανέφερε η πρώην επίσης, υπουργός Αμυνας της Γερμανίας.
Ηδη, πάντως, η πολιτική της «οικογένεια» το ΕΛΚ είχε δηλώσει την πρόθεση να ζητήσει τη δημιουργία μιας τέτοιας θέσης στην επόμενη Κομισιόν με έμφαση στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε, ενώ θα συμπεριληφθεί και στο πολιτικό μανιφέστο του κόμματος ενόψει ευρωεκλογών.
Ωστόσο -για ευνόητους λόγους- ο σκοπός αυτής της θέσης παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστος και το εάν θα αφορά μόνο την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία ή και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ασφάλειας ή άλλα παρεμφερή ζητήματα που άπτονται έως σήμερα της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε.
Η ίδια η πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε στο Μόναχο ότι είναι ακόμα ανοιχτό το εν λόγω ζήτημα, όπως επίσης και ποιος ή ποια πολιτικός και από ποια χώρα θα αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο. Προσέθεσε, ωστόσο, ότι θα είναι σημαντικό ένας υποψήφιος από την Κεντρική ή την Ανατολική Ευρώπη να αναλάβει ένα καλό χαρτοφυλάκιο. «Αυτό θα είναι ένα καλό χαρτοφυλάκιο» είπε με νόημα.
Η Κομισιόν έχει δημιουργήσει από το 2019 ένα ειδικό τμήμα για την αμυντική βιομηχανία και το διάστημα (DG DEFIS), το οποίο σήμερα ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι έσπευσε πάντως να επικροτήσει τη συγκεκριμένη πρόταση. «Χρειαζόμαστε αληθινούς παράγοντες στην εξωτερική πολιτική» ανέφερε στη διάσκεψη του Μονάχου.