ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Παράθυρο για διαπραγμάτευση από τον Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα προτιμούσε να κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές η Κάμαλα Χάρις, γιατί «γελάει τόσο εκφραστικά και μεταδοτικά που σημαίνει ότι όλα πάνε καλά γι’ αυτήν»

Kathimerini.gr

Την πεποίθησή του ότι η εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ θα αποδειχθεί πολύ γρήγορα μπούμερανγκ για τους Ουκρανούς εξέφρασε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό παράθυρο για τη μελλοντική διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με το Κίεβο, υπό τους όρους της Μόσχας.

«Ο στόχος του εχθρού (με την εισβολή στο Κουρσκ) ήταν να μας καλλιεργήσουν τη νευρικότητα και την ανησυχία, ώστε να μεταφέρουμε στρατεύματα και να σταματήσουμε την επίθεσή μας σε περιοχές-κλειδιά, ιδιαίτερα στο Ντονμπάς. Πέτυχαν τον στόχο τους; Οχι», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ, στο Βλαδιβοστόκ, για να προσθέσει: «Μεταφέροντας αρκετά μεγάλες και καλά εκπαιδευμένες μονάδες σε αυτές τις μεθοριακές περιοχές, ο εχθρός αδυνάτισε τις γραμμές του σε κρίσιμα σημεία και τα στρατεύματά μας μπόρεσαν να επιταχύνουν τις επιθετικές τους επιχειρήσεις».

Παρά την πρόοδο των ρωσικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, ιδιαίτερα στο μέτωπο της κρίσιμης πόλης Ποκρόφσκ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι δυνάμεις του είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τις θέσεις που έχουν καταλάβει στην περιφέρεια του Κουρσκ, λέγοντας ότι πρόκειται μόνο για ένα μέρος ευρύτερου σχεδίου, το οποίο δεν θέλησε να αποκαλύψει. Σε παραπλήσιο μήκος κύματος, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εκτίμησε χθες ότι οι Ουκρανοί «έχουν πετύχει πολλά» στο Κουρσκ, προσθέτοντας ότι εναπόκειται σε αυτούς «να κάνουν τις δύσκολες επιλογές που απαιτούνται όσον αφορά την ανάπτυξη των δυνάμεών τους και την επιλογή της καταλληλότερης πολεμικής τακτικής».

Αν και το Κρεμλίνο έχει τονίσει κατ’ επανάληψιν ότι μετά την εισβολή στο Κουρσκ δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, τουλάχιστον μέχρις ότου εκδιωχθούν τα στρατεύματά της από τη ρωσική επικράτεια, χθες ο Πούτιν άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο στη διπλωματία. Ο Ρώσος πρόεδρος ονομάτισε την Κίνα, την Ινδία και τη Βραζιλία ως πιθανούς μεσολαβητές για την εκκίνηση διαπραγματεύσεων κάποια μελλοντική στιγμή. Επιπλέον επανέλαβε ότι η προκαταρκτική συμφωνία που είχε, κατά τα λεγόμενά του, επιτευχθεί την πρώτη εβδομάδα του πολέμου στις συνομιλίες της Κωνσταντινούπολης, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση της διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου δήλωσε, με σαρδόνιο χαμόγελο, ότι θα προτιμούσε να τις κερδίσει η Κάμαλα Χάρις, γιατί «γελάει τόσο εκφραστικά και μεταδοτικά που σημαίνει ότι όλα πάνε καλά γι’ αυτήν», προσθέτοντας ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως δεν θα δρομολογήσει περισσότερες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Υπενθύμισε ότι είχε δηλώσει πως προτιμούσε τον Τζο Μπάιντεν έναντι του Ντόναλντ Τραμπ γιατί ήταν πιο προβλέψιμος, αλλά τώρα που αποσύρθηκε προς όφελος της Χάρις «θα κάνουμε κι εμείς το ίδιο και θα την υποστηρίξουμε» – τοποθετήσεις που προκάλεσαν θυμηδία στο ακροατήριο.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστοποιούσε τις βασικές επιλογές του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, ύστερα από τον μεγάλο ανασχηματισμό που δρομολόγησε. Τη θέση του Ντμίτρο Κουλέμπα θα αναλάβει στο ΥΠΕΞ ο 49χρονος Αντρίι Σίμπιχα, διπλωμάτης καριέρας, μέχρι χθες υφυπουργός Εξωτερικών, με θητεία αρκετών χρόνων στο γραφείο του Ζελένσκι. Αναπληρωτές πρωθυπουργοί ορίστηκαν ο Ολέξι Κουλέμπα, άλλος ένας άνθρωπος από το στενό περιβάλλον του Ζελένσκι, αφού υπήρξε αναπληρωτής διευθυντής του προεδρικού γραφείου, και η Ολγα Στεφανίσινα, η οποία θα επιβλέπει και το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται στη μεγάλη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στο Ραμστάιν της Γερμανίας, όπου θα φιλοξενηθεί σύνοδος των υποστηρικτών της Ουκρανίας σε επίπεδο υπουργών Αμυνας. Σε αυτή τη σύνοδο θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την προμήθεια όπλων αεράμυνας και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, ικανών να πλήξουν σε μεγάλο βάθος τη ρωσική επικράτεια. Επόμενος σταθμός του, μέσα στον Σεπτέμβριο, θα είναι οι ΗΠΑ, όπου σκοπεύει να παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» που έχει καταστρώσει στους Τζο Μπάιντεν, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ.

Στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα λάβει απαντητικά μέτρα εναντίον αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, ύστερα από την απόφαση του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης να ασκήσει διώξεις εναντίον της ρωσικής τηλεόρασης RT και στελεχών ρωσικών Μέσων με κατηγορίες για αθέμιτες παρεμβάσεις στις αμερικανικές εκλογές του 2024.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση