ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Η Ρωσία πρέπει να αποσυρθεί από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Η Ρωσία και η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα βαρέα όπλα και το στρατιωτικό προσωπικό της από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, εάν πρόκειται να επιτύχουν οι προσπάθειες του διεθνούς παρατηρητηρίου ατομικής ενέργειας του ΟΗΕ για τη δημιουργία ζώνης προστασίας, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), πηγαινοέρχεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εδώ και αρκετούς μήνες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία μεταξύ των δύο μερών για τη δημιουργία μιας ζώνης προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό που είναι υπό τον έλεγχο της Ρωσίας, ώστε να αποφευχθεί μια πυρηνική καταστροφή.

Ο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον Γκρόσι στο Βουκουρέστι την Τρίτη στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση με ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη.

«Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι ο πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια πρέπει να προστατευθεί και για να επιτευχθεί αυτό η Ρωσία πρέπει να αποσύρει τα βαρέα όπλα και το στρατιωτικό προσωπικό της από τον σταθμό», δήλωσε ο Κουλέμπα.

«Θα εξετάσουμε τρόπους για το πώς θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος και ο Ραφαέλ θα ασκήσει διαμεσολαβητική διπλωματία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας για το θέμα αυτό».

Η Ρωσία και η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες κατηγορούν η μία την άλλη για τους βομβαρδισμούς στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού, οι οποίοι έχουν προκαλέσει ζημιές σε κτίρια και διακοπές στις γραμμές ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για την ψύξη των καυσίμων των έξι αντιδραστήρων και την αποφυγή πυρηνικής τήξης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διατάξει μια θυγατρική της Rosatom, του κρατικού οργανισμού πυρηνικής ενέργειας της Ρωσίας, να κατασχέσει τα περιουσιακά στοιχεία του πυρηνικού σταθμού και να μεταφέρει το ουκρανικό προσωπικό του σε μια νέα ρωσική νομική οντότητα. Το Κίεβο δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με κλοπή.

Μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή δήλωσε ότι η δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης προστασίας έχει περιπλεχθεί από τότε που η Ουκρανία ανακατέλαβε τη στρατηγικής σημασίας πόλη Χερσώνα.

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη προστασίας, αλλά αντιμετωπίζουμε επίσης τη νόμιμη επιθυμία της Ουκρανίας να ανακτήσει το έδαφός της, συμπεριλαμβανομένου αυτού του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος είναι ακόμη πιο σημαντικός από στρατηγική άποψη λόγω των αναγκών της Ουκρανίας σε ηλεκτρική ενέργεια, δεδομένου ότι οι Ρώσοι έχουν βομβαρδίσει τις υποδομές της», δήλωσε η πηγή. «Επομένως, δεν θέλουμε να εγκαθιδρύσουμε ένα σύστημα που θα καθιστούσε νόμιμη τη ρωσική κατοχή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση