ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Εκτεταμένο ανασχηματισμό δρομολογεί ο Ζελένσκι

Εκτός κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ Κουλέμπα

Kathimerini.gr

Ενώ η Ρωσία εξαπέλυε χθες νέο κύμα φονικών βομβαρδισμών σε σειρά ουκρανικών πόλεων και τα στρατεύματά της πλησίαζαν με επιταχυνόμενο ρυθμό τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόφσκ στο ανατολικό μέτωπο του πολέμου, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προχωρούσε στον ευρύτερο κυβερνητικό ανασχηματισμό από την έναρξη της σύγκρουσης.

Επτά υπουργοί είχαν υποβάλει χθες το βράδυ τις παραιτήσεις τους, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το ουκρανικό Κοινοβούλιο. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, ο πιο γνωστός Ουκρανός αξιωματούχος στη διεθνή κοινότητα μετά τον πρόεδρο της χώρας. Υπό παραίτηση τελούν επίσης ο υπουργός Στρατηγικών Βιομηχανιών (που περιλαμβάνουν την πολεμική βιομηχανία) Ολεξάντρ Καμίσιν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ντένις Μαλιούσκα, η υπουργός για τις κατεχόμενες (από τη Ρωσία) περιοχές Ιρίνα Βερεστσούκ και η αναπληρώτρια πρωθυπουργός, αρμόδια για θέματα ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, Ολγα Στεφανίσινα. Τα ουκρανικά Μέσα εκτιμούσαν ότι ο ανασχηματισμός θα αγγίξει το μισό υπουργικό συμβούλιο και πως τον δρόμο της παραίτησης θα υποχρεωθούν να ακολουθήσουν και στελέχη του προεδρικού γραφείου.

Δικαιολογώντας την απόφασή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έκανε λόγο για την ανάγκη να δοθεί «νέα ενέργεια» στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς η χώρα του διανύει μια δύσκολη καμπή της πολεμικής προσπάθειας. «Χρειαζόμαστε νέα ενέργεια σήμερα και αυτά τα βήματα (του ανασχηματισμού) συνδέονται μόνο με την ενίσχυση του κράτους μας σε διάφορες κατευθύνσεις», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Κίεβο. Ο ανασχηματισμός αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών ημερών, προτού ο Ζελένσκι ταξιδέψει στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και θα του παρουσιάσει το «σχέδιο νίκης» που έχει εκπονήσει αναφορικά με τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία.

Νωρίς χθες το πρωί ο ρωσικός στρατός έπληξε με drones και υπερηχητικούς πυραύλους Kinzhal την πόλη Λβιβ, κοντά στα πολωνικά σύνορα, πολύ μακριά από τη γραμμή του μετώπου. Ο βομβαρδισμός είχε στόχο εγκαταστάσεις της πολεμικής βιομηχανίας και προκάλεσε τον θάνατο 7 ανθρώπων και τον τραυματισμό 53, συμπεριλαμβανομένων 7 παιδιών. Ανάλογοι βομβαρδισμοί έπληξαν ενεργειακές και άλλες υποδομές σε 9 περιφέρειες της χώρας, όπως το Σούμι και το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά, το Ντνιπροπετρόφσκ στα κεντρικά – ανατολικά και το Μικολάγεφ στα νότια.

Την ίδια ώρα, σωστικά συνεργεία συνέχιζαν τις προσπάθειές τους στα ερείπια που άφησε πίσω του ο ρωσικός βομβαρδισμός της Τρίτης στην πόλη Πολτάβα της κεντρικής – ανατολικής Ουκρανίας. Ηταν μία από τις πιο φονικές επιθέσεις των Ρώσων από την έναρξη του πολέμου που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 51 άτομα. Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας έκανε λόγο για «πλήγμα ακριβείας» σε κέντρο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, όπου ξένοι μισθοφόροι εκπαίδευαν Ουκρανούς στρατιώτες στις τηλεπικοινωνίες, στον ηλεκτρονικό πόλεμο και στις επιχειρήσεις με drones.

Παράλληλα, η βασανιστικά αργή μέχρι πρότινος προέλαση των ρωσικών δυνάμεων προς την πόλη Ποκρόφσκ της επαρχίας Ντονέτσκ δείχνει να επιταχύνεται τις τελευταίες ημέρες. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde και η ισπανική El Pais ανέφεραν χθες ότι τα ρωσικά στρατεύματα είχαν φθάσει σε απόσταση οκτώ χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, κερδίζοντας μισό έως ένα χιλιόμετρο κάθε μέρα το τελευταίο διάστημα και παρά την αναστάτωση που προκάλεσε η ουκρανική εισβολή στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ. Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να παραδώσουν στους Ουκρανούς πυραύλους Κρουζ μεγάλου βεληνεκούς JASSM, ικανούς να πλήξουν τη Ρωσία σε μεγάλο βάθος της επικράτειάς της. Στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ έκανε το εξής σχόλιο: «Τίποτα δεν θα με εκπλήξει… Αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι συνετό να παίζουν με τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας». Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα το Κρεμλίνο είχε προαναγγείλει αλλαγή του ρωσικού πυρηνικού δόγματος λόγω της εμπλοκής της Δύσης στη σύγκρουση με την Ουκρανία. Από την πλευρά του ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα του θα συνεχίσει να παρέχει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, διαψεύδοντας ρεπορτάζ του Τύπου περί του αντιθέτου. Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκρίνει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο λόγω δημοσιονομικής στενότητας.

Μηνύματα Πούτιν προς Σερβία και Κίνα

Την ανανέωση της σύμβασης προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου από το Βελιγράδι, η οποία λήγει τον Μάρτιο του 2025, συζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούλιν. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο οικονομικού φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή. Η Σερβία προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις παραδοσιακά στενές σχέσεις της με τη Ρωσία και τη στρατηγική της επιδίωξη για ένταξη στην Ε.Ε. Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Βελιγράδι έκλεισε με τη γαλλική βιομηχανία Dassault την αγορά 12 μαχητικών αεροπλάνων Rafale, εξέλιξη που θορύβησε τη Μόσχα. «Η Σερβία ούτε συμμετείχε ούτε θα το κάνει μελλοντικά στην αντιρωσική υστερία», διακήρυξε χαρακτηριστικά ο Βούλιν. Πάντα από το Βλαδιβοστόκ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι ευελπιστεί να συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ στο Καζάν της Ρωσίας, όπου θα φιλοξενηθεί κατά το διάστημα μεταξύ 22 και 24 Οκτωβρίου η σύνοδος κορυφής της ομάδας των χωρών BRICS. Η τελευταία συνάντηση μεταξύ των δύο στενών εταίρων έλαβε χώρα τον Μάιο, όταν ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε το Πεκίνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση