ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι κορυφαίοι ηγέτες και διοικητές της Χαμάς μετά τον θάνατο Σινουάρ

Ηγετικά στελέχη της Χαμάς που επιβίωσαν επιθέσεων από τον ισραηλινό στρατό ή τις μυστικές υπηρεσίες

ΠΗΓΗ: Reuters

Ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σκοτώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης σε ισραηλινό χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη Γάζα. Το Reuters παρουσιάζει μερικά από τα πιο προβεβλημένα στελέχη της οργάνωσης, σε πολιτικές και στρατιωτικές ηγετικές θέσεις, που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ή τις μυστικές υπηρεσίες.

Μαρουάν Ισα

Τον περασμένο Μάρτιο, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον Μαρουάν Ισα, τον αναπληρωτή του τότε στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ, χωρίς πάντως η Χαμάς να έχει επιβεβαιώσει τον θάνατό του. Ο Ντέιφ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τον Ιούλιο.

Ο Ισα αποκαλείται «άνθρωπος της σκιάς» από τους συμπατριώτες του Παλαιστίνιους για την ικανότητά του να μένει μακριά από τα ραντάρ του εχθρού και έχει φτάσει στο Νο3 της Χαμάς. Αυτός και οι ακόμη δύο κορυφαίοι ηγέτες της Χαμάς σχημάτιζαν ένα μυστικό στρατιωτικό συμβούλιο τριών ατόμων που έπαιρνε στρατηγικές αποφάσεις.

Χαλίντ Μεσάλ

Ο 68χρονος Μεσάλ υπήρξε ηγέτης της Χαμάς την περίοδο 2004-2017. Εγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο το 1997, όταν Ισραηλινοί πράκτορες του έκαναν ένεση με δηλητήριο στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, Αμμάν, σε μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας. Τώρα έχει την έδρα του στο Κατάρ μαζί με αρκετούς άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς.

Μοχάμεντ Σινουάρ

Ο αδερφός του Γιαχία Σινουάρ είναι ένας από τους ανώτερους και βετεράνους διοικητές της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς. Γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1975, έχει εμφανιστεί σπάνια δημόσια ή έχει μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης.

Ο Μοχάμεντ, όπως και ο Γιαχία, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους στόχους στη λίστα καταζητούμενων του Ισραήλ και, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, έχει επιβιώσει από πολλές ισραηλινές απόπειρες κατά της ζωής του, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών και βομβιστικών επιθέσεων. Οι πηγές ανέφεραν ότι η τελευταία απόπειρα κατά της ζωής του, μέχρι τον τελευταίο πόλεμο στη Γάζα, ήταν το 2021.

Χαλίλ Αλ-Χάγια

Ο Χαλίλ Αλ-Χάγια ήταν αναπληρωτής του Γιαχία Σινουάρ και πρόσφατα ηγήθηκε της ομάδας της Χαμάς σε έμμεσες συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ υπό την επίβλεψη του Ισμαήλ Χανίγια. Βρισκόταν στο ίδιο κτίριο στην Τεχεράνη, όπου δολοφονήθηκε ο Χανίγια. Δεν βρισκόταν όμως στο ίδιο διαμέρισμα τη στιγμή της επίθεσης.

Το 2007, ισραηλινό χτύπημα που πραγματοποιήθηκε σε σπίτι της ευρύτερης οικογένειάς του, σκοτώθηκαν αρκετοί συγγενείς του και το 2014, σε επίθεση στο σπίτι του, σκοτώθηκε ο μεγαλύτερος γιος του.

Μαχμούτ Αλ-Ζαχάρ

Ο Ζαχάρ ήταν χειρουργός στο επάγγελμα. Φίλοι και εχθροί τον αποκαλούσαν «στρατηγό» για τις σκληροπυρηνικές απόψεις του για το Ισραήλ και άλλους αντιπάλους της Χαμάς. Ο Ζαχάρ δεν έχει κάνει καμία δημόσια δήλωση ή εμφάνιση από τις 7 Οκτωβρίου και η τύχη του παραμένει άγνωστη.

Ο 79χρονος αξιωματούχος επέζησε από απόπειρα δολοφονίας του Ισραήλ το 2003. Υπηρέτησε ως ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που διορίστηκε από τη Χαμάς μετά την ανάληψη της εξουσίας στη Γάζα το 2007 και τον σύντομο εμφύλιο πόλεμο με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Μοχάμεντ Σάμπανα

Ο Μοχάμεντ Σάμπανα, πιο γνωστός ως Αμπού Ανάς Σάμπανα, είναι ένας από τους εναπομείναντες κορυφαίους και βετεράνους διοικητές της Χαμάς, επικεφαλής του τάγματός της στη Ράφα.

Σύμφωνα με πηγές της Χαμάς, ο Σάμπανα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δικτύου σηράγγων στη Ράφα, που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτεθούν στα ισραηλινά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης μιας διασυνοριακής επίθεσης το 2006 κατά την οποία συνελήφθη ο Ισραηλινός στρατιώτης Γκιλάντ Σαλίτ.

Ο Σάμπανα ανέλαβε επικεφαλής του τάγματος της Ράφα, αφότου το Ισραήλ σκότωσε τρεις βασικούς διοικητές της ομάδας κατά τη διάρκεια ενός πολέμου 50 ημερών το 2014.

Ραουί Μουστάχα

Ο Μουστάχα ήταν ο έμπιστος και ισχυρότερος σύμμαχος του Σινουάρ εντός της Χαμάς. Μαζί με τον Σινουάλ, ίδρυσε τον πρώτο μηχανισμό ασφαλείας της Χαμάς στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Ο μηχανισμός αυτός ήταν υπεύθυνος για τον εντοπισμό και τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

Απελευθερώθηκε από ισραηλινή φυλακή όπου κρατούνταν μαζί με τον Σινουάρ το 2011 και πρόσφατα του ανατέθηκε ο συντονισμός μεταξύ της ομάδας στη Γάζα και των αιγυπτιακών αξιωματούχων ασφαλείας για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της συνοριακής διέλευσης της Ράφα.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε στις 3 Οκτωβρίου πως ο Μουστάχα σκοτώθηκε σε επίθεση στη Γάζα τρεις μήνες νωρίτερα. Ωστόσο η Χαμάς ποτέ δεν επιβεβαίωσε ή διέψευσε τον θάνατό του και η τύχη του Μουστάχα παραμένει ασαφής.

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X