ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Το Ιράν καλεί τα αεροσκάφη να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του»

Η Αίγυπτος εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που αφορά το διάστημα 04.00-07.00 το πρωί της Πέμπτης. Επείγουσα έκκληση της Γερμανίας προς τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τον Λίβανο άμεσα

Συναγερμό, εν μέσω φόβων ότι επίκεινται τα ιρανικά αντίποινα στο Ισραήλ, προκάλεσε ΝΟΤΑΜ (προειδοποίηση ασφαλείας) των αιγυπτιακών αρχών, με την οποία καλούν τα αεροσκάφη να αποφύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο από τις 04.00 έως τις 07.00 το πρωί της Πέμπτης. Αιγύπτιος αξιωματούχος είπε ότι προειδοποίηση έχει στείλει το Ιράν σε όλες τις χώρες.

«Oλες οι αιγυπτιακές αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να αποφεύγουν να πετούν πάνω από το FIR της Τεχεράνης. Κανένα σχέδιο πτήσης δεν θα γίνει αποδεκτό για πτήσεις πάνω από αυτήν την περιοχή», επισημαίνεται στην προειδοποίηση των αιγυπτιακών αρχών, που αναφέρεται σε αυτό το διάστημα τριών ωρών.

Σύμφωνα με τον OPSGROUP, οργανισμό που μοιράζεται πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των εναέριων χώρων, σημειώνει ότι «μια τέτοια NOTAM από την Αίγυπτο είναι πολύ ασυνήθιστη. Είναι πιθανό να πρόκειται για μια ένδειξη ιρανικής απάντησης στο Ισραήλ και μια ευρύτερη διαταραχή του εναέριου χώρου. Tην ίδια στιγμή ενδέχεται να υπάρχει άλλος λόγος».

Σύμφωνα με Αιγύπτιο αξιωματούχο, που μίλησε στο αιγυπτιακό κανάλι Al Qahera News TV, το Ιράν προέτρεψε τις αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο να αποφεύγουν τις πτήσεις μέσω του εναέριου χώρου του.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι τα πολιτικά αεροσκάφη θα πρέπει να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο επειδή θα διεξαχθούν στρατιωτικές ασκήσεις.

Επίσης, το υπουργείο Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου επιβεβαίωσε ότι ενημέρωσε όλες τις αεροπορικές εταιρείες της χώρας να αποφεύγουν τις πτήσεις πάνω από το Ιράν στις 7 και 8 Αυγούστου, λόγω στρατιωτικών ασκήσεων.

Ταξιδιωτική οδηγία από τη Γερμανία

Κατεπείγουσα έκκληση προς τους Γερμανούς πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο, να εγκαταλείψουν τη χώρα, έκαναν τα υπουργεία Εξωτερικών και Aμυνας. Καλούν τους Γερμανούς (περίπου 3.000 άτομα) να φύγουν άμεσα και να μη βασίζονται σε έκτακτες πτήσεις διάσωσης από την Πολεμική Αεροπορία.

Είπαν επίσης ότι είναι «θεμελιωδώς λανθασμένες» και «ανεύθυνες» οι εκτιμήσεις όσων αρνούνται να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, πιστεύοντας ότι την τελευταία στιγμή θα τους απομακρύνει η Bundeswehr.

«Αν κοιτάξετε την κατάσταση στον Λίβανο, έχουμε κατά νου το παράδειγμα του 2006. Η κατάσταση που έχω ήδη εξηγήσει εδώ είναι τώρα ακόμη πιο δύσκολη. Η έξοδος από τη χώρα μέσω Συρίας δεν αποτελεί επιλογή. Το λιμάνι στη Βηρυτό δεν είναι πλήρως λειτουργικό. Θυμηθείτε το 2006: Τότε, το αεροδρόμιο της Βηρυτού ήταν ένας από τους πρώτους στόχους των αεροπορικών επιδρομών και στη συνέχεια δεν μπορούσε πλέον να χρησιμοποιηθεί. Eτσι, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορεί να γίνει μια εσπευσμένη απομάκρυνση από αέρος», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη «λίστα έκτακτης ανάγκης» είναι πλέον εγγεγραμμένα 2.900 άτομα που βρίσκονται ακόμη στον Λίβανο. «Καλώ όλους αυτούς τους ανθρώπους για άλλη μια φορά: Τώρα είναι η ώρα να φύγετε από τον Λίβανο και να επωφεληθείτε από τις ευκαιρίες εμπορικών πτήσεων που εξακολουθούν να υπάρχουν, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε μια παράκαμψη μέσω Τουρκίας ή ότι τα αεροπορικά εισιτήρια μπορεί να έχουν γίνει κάπως ακριβότερα», συνέχισε ο Γερμανός διπλωμάτης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Aμυνας, συνταγματάρχης Aρνε Κόλατς, διαβεβαίωσε σχετικά με την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων, κάλεσε όμως επίσης με ιδιαίτερη έμφαση τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατόν τον Λίβανο. «Oλες οι άλλες επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης να φύγουν από τη χώρα βασιζόμενοι στην Bundeswehr, θα ήταν θεμελιωδώς λανθασμένες και –θα ήθελα επίσης να πω– ανεύθυνες και μάλιστα όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και απέναντι στους στρατιώτες που συμμετέχουν» σε αυτού του είδους τις επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Κόλατς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εσπευσμένης απομάκρυνσης πολιτών από το Ισραήλ, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι γίνεται προετοιμασία για όλα τα πιθανά σενάρια και επεξεργασία όλων των διαθέσιμων επιλογών, ενώ υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και αξιολόγηση της κατάστασης επιτόπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Times of Israel

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση