ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπλακ άουτ σε όλη την Κούβα

Κατέρρευσε το δίκτυο ηλεκτροπαραγωγής

ΠΗΓΗ: Reuters

Στο σκοτάδι έχει βυθιστεί η Κούβα, έπειτα από βλάβη σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγης του νησιού, που οδήγησε σε κλείσιμο το εθνικό ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Η κυβέρνηση νωρίτερα είχε κλείσει τα σχολεία και μη βασικές βιομηχανίες και έστειλε τους περισσότερους δημόσιους υπαλλήλους στα σπίτια τους σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το γενικό μπλακ άουτ.

Ωστόσο, λίγο πριν από το μεσημέρι της Παρασκευής, το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «Αντόνιο Γιτέρας», το μεγαλύτερο και πιο αποδοτικό της χώρας, τέθηκε εκτός λειτουργίας, προκαλώντας πλήρη διακοπή του δικτύου και αφήνοντας περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς ρεύμα.

«Δεν θα υπάρξει ανάπαυση μέχρι να αποκατασταθεί η ισχύς», δήλωσε ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ στο X.

Κούβα, κάτοικοι κάθονται στον δρόμο καθώς δεν έχουν ρεύμα για να δουλέψουν ή να δροσιστούν / Reuters

Με απόφαση της κουβανικής κυβέρνησης, έκλεισαν όλες οι μη ζωτικές κρατικές υπηρεσίες. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων, συμπεριλαμβανομένων των πανεπιστημίων, θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Κυριακή, ενώ διατάχθηκαν να αναβληθούν όλες οι ψυχαγωγικές και πολιτιστικές δραστηριότητες και να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα.

Στις εργασίες τους κλήθηκαν να παρουσιαστούν μόνο οι βασικοί υπάλληλοι των κρατικών βιομηχανιών τροφίμων και των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας ηλεκτρισμού δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο νησί.

Η νέα αυτή κρίση καθιστά τη ζωή στο νησί όλο και πιο δύσκολη, καθώς εξαιτίας του εμπάργκο, οι κάτοικοι ήδη υποφέρουν από ελλείψεις σε τρόφιμα, καύσιμα, νερό και φάρμακα. Επιπλέον, το αμερικανικό εμπάργκο έχει επηρεάσει και την ικανότητα του νησιού να εφοδιάζεται με καύσιμα και ανταλλακτικά, ώστε να αποκαθίστανται οι λειτουργίες των εργοστασίων κάθε είδους.

Μαρέρο: «Ζούμε την απόλυτη καταιγίδα»

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Μαρέρο περιέγραψε την κατάσταση την Πέμπτη ως «απόλυτη καταιγίδα», εξηγώντας ότι τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, που κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα, οφείλονται στην κατάρρευση των υποδομών, στις ελλείψεις καυσίμων και στην αυξανόμενη ζήτηση για ρεύμα.

«Η έλλειψη καυσίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας», είπε ο Μαρέρο σε τηλεοπτικό μήνυμά του.

Reuters

Τα προβλήματα επιδεινώθηκαν από τον τυφώνα «Μίλτον», που την περασμένη εβδομάδα έπληξε το νησί και ακύρωσε κάθε δυνατότητα για ανεφοδιασμό με καύσιμα από σκάφη ανοικτής θαλάσσης των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.

Οι δύο μεγαλύτεροι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής του νησιού, ο «Φέλτον» και «Αντόνιο Γιτέρας», που τέθηκε εκτός λειτουργίας, απαιτούν άμεση συντήρηση στο πλαίσιο του τετραετούς σχεδίου για την αναζωογόνηση της υποδομής της Κούβας. Ο πρωθυπουργός Μαρέρο δήλωσε ότι οι ταχέως αναπτυσσόμενες ιδιωτικές επιχειρήσεις της Κούβας, οι οποίες έχουν συμβάλει στην αυξημένη ζήτηση στο νησί, θα χρεωθούν υψηλότερα ποσοστά για την ενέργεια που καταναλώνουν για να αντισταθμίσουν τις ελλείψεις.

Μειώσεις αποστολών καυσίμων

Ενώ η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξάνεται, η προσφορά καυσίμων έχει σχεδόν στερέψει στην Κούβα.

Ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κούβας, η Βενεζουέλα, μείωσε τις αποστολές στο νησί σε 32.600 βαρέλια ημερησίως κατά μέσο όρο τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, περίπου τα μισά από τα 60.000 βαρέλια που αποστέλλονται την ίδια περίοδο του 2023. Η PDVSA, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Κούβας, της οποίας η υποδομή διύλισης είναι επίσης προβληματική, αναγκάστηκε να μειώσει τους όγκους καυσίμων που εξάγει σε συμμαχικές χώρες όπως η Κούβα.

Η Ρωσία και το Μεξικό, που στο παρελθόν έστελναν καύσιμα στην Κούβα, μείωσαν επίσης πολύ τις αποστολές καυσίμων στο νησί.

Ολα τα παραπάνω υποχρέωσαν την Κούβα να στραφεί ​​στην πολύ ακριβότερη αγορά spot, σε μια εποχή που η κυβέρνησή της είναι σχεδόν χρεοκοπημένη.

Οι αξιωματούχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο, δήλωσαν ότι αναμένουν πως η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα βελτιωθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς ο καιρός επιτρέπει τη διανομή καυσίμων από προηγούμενες παραδόσεις στο μεγαλύτερο νησί της Καραϊβικής.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X