Απέναντι στην ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, του COVID-19 στην Ιταλία και την ταχεία μετάδοση του στην Ευρώπη, πολλές χώρες ενισχύουν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού, ενώ αρκετές άλλες έχουν ήδη ανακοινώσει τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού, εντός των δικών τους συνόρων.
Στη μάχη κατά του νέου ιού, προστέθηκαν κατά τη διάρκεια μέρας, η Ελλάδα, η Βραζιλία, το Πακιστάν, η Βόρειος Μακεδονία, η Γεωργία αλλά και η Νορβηγία.
Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, σε δηλώσεις του μέσα στη μέρα, παρατήρησε πως τα κρούσματα εντός των κινεζικών συνόρων φαίνονται να έχουν μειωθεί αισθητά, με την 25η Φεβρουαρίου να αποτελεί τη πρώτη μέρα όπου τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα του COVID-19, εκτός Κίνας, ξεπέρασαν αυτά εντός της χώρας.
Ο κορωνοϊός στη Κύπρο και στα κατεχόμενα
Νέα ύποπτα μη επιβεβαιωμένα κρούσματα έκαναν την εμφάνιση τους το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου σε Λεμεσό και κατεχόμενη Αμμόχωστο.
Σε ότι αφορά το περιστατικό στη Λεμεσό, πρόκειται για γυναίκα η οποία τις προηγούμενες μέρες βρέθηκε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα πλέον του κορωνοϊού στην Ιταλία. Η γυναίκα δεν παρουσιάζει κανένα σύμπτωμα του νέου ιού αν και αναμένεται να κρατηθεί για νοσηλεία προληπτικά, μέχρι και την συμπλήρωση των δύο εβδομάδων (14 ημερών) που απαιτούνται για την διαπίστωση του ιού.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, γυναίκα ιρανικής καταγωγής αποτάθηκε στο νοσοκομείο της κατεχόμενης Αμμοχώστου με συμπτώματα βήχα και πυρετού. Οι ιατρικές υπηρεσίες τότε μετέφεραν την γυναίκα στο «Κρατικό Νοσοκομείο Μπουρχάν Ναλμπάντογλου» της κατεχόμενης Λευκωσίας, όπου η ίδια τέθηκε σε απομόνωση και υποβλήθηκε στις απαραίτητες εξετάσεις.
Σύμφωνα με τον λεγόμενο υπ. Υγείας των κατεχομένων, Αλί Πιλλί, η γυναίκα η οποία έχει μέχρι στιγμής διεγνωσθεί με πνευμονία, βρίσκεται στις κατεχόμενες περιοχές περισσότερο από ένα μήνα.
Κύπρος και Παγκόσμιες Αγορές επί κορωνοϊού
Ακολουθώντας το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς αγορές, λόγω των ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις της εξάπλωσης του COVID-19, ο Γενικός Δείκτης του κυπριακού Χρηματιστηρίου κατέγραψε νέα πτώση σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 65,15 μονάδες, συσσωρεύοντας παράλληλα ζημιές της τάξης του 4,13%.
Στην Ασία, οι δείκτες έκλεισαν στο τέλος της ημέρας, με τον Shanghai Composite να μειώθηκε κατά -0,83%. Στην Ευρώπη, οι δείκτες έκλεισαν «μεικτά» στο τέλος της ημέρας, ενώ ο FTSE 100, είχε τη μεγαλύτερη μεταβολή, αυξημένος κατά +0,35%.
Σε ότι αφορά την Ιταλία, ο Καναδικός Οίκος DBRS, αναφέρει ότι η χώρα έχει μεγάλες πιθανότητες να βιώσει μια τεχνική ύφεση, δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης, δεδομένου του αρνητικού ρυθμού αύξησης του ιταλικού ΑΕΠ το 4ο τρίμηνο του 2019.
Μέτωπο Ευρώπη
Η Ελλάδα επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, το οποίο πρόκειται για 38χρονη γυναίκα που επέστρεψε από ταξίδι στη βόρεια Ιταλία. Η γυναίκα αν και βρέθηκε θετική στον ιό, δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας.
Η Ισπανία ανέφερε την πρώτη της υπόθεση στην ηπειρωτική χώρα, η οποία πρόκειται για γυναίκα στη Βαρκελώνη, που βρισκόταν προ ημερών στη βόρεια Ιταλία. Παράλληλα, στο ισπανικό νησί της Τενερίφης, εκατοντάδες επισκέπτες έχουν τεθεί σε καραντίνα εντός ξενοδοχειακής μονάδας, αφού ιταλός γιατρός και η σύζυγός του, βρέθηκαν θετικοί στον ιό.
Η Γαλλία επιβεβαίωσε τον πρώτο θάνατο Γάλλου υπηκόου από τον ιό. Ο 60χρονος Γάλλος άνδρας ήταν ο δεύτερος θάνατος από τον COVID-19 στη χώρα, αφού ο πρώτος θανόντας ήταν κινέζος τουρίστας, 80 ετών, ο οποίος απεβίωσε νωρίτερα μέσα στο μήνα.
Το πρώτο κρούσμα του ιού σημειώθηκε και στην Βόρεια Μακεδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας της χώρας Βένκο Φιλίπτσε. Η 50χρονη γυναίκα βρίσκεται σε απομόνωση στο νοσοκομείο των Σκοπίων, ενώ σε ότι αφορά την προέλευση του ιού ο Υπ. Υγείας της χώρας ανέφερε ότι η ασθενής βρισκόταν στην Ιταλία για διάστημα ενός μήνα προτού επιστρέψει στη χώρα.
Δεν κλείνει τα σύνορα η Ευρώπη
Ταυτόχρονα, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία τα οποία έρχονται στη δημοσιότητα από τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, τα περισσότερα κρούσματα στην γηραιά ήπειρο μπορούν να προσδιοριστούν σε άτομα τα οποία είχαν επαφή φορείς του COVID-19, ιταλικής καταγωγής, ή βρέθηκαν οι ίδιοι τις προηγούμενες μέρες στη χώρα.
Παρά τις ανησυχίες, οι Υπουργοί Υγείας της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα ανοιχτά, όπως ανακοίνωσε η Κύπρια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κα Στέλλα Κυριακίδη, σε κοινή διάσκεψη Τύπου στη Ρώμη, την ίδια στιγμή όπου νέες περιπτώσεις του ιού προέκυπταν σε κεντρική και νότια Ιταλία.
«Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση, αλλά δεν πρέπει να υπάρξει πανικός», τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου. «Πρέπει να τηρούμε τα ορθά επίπεδα επαγρύπνησης σε ότι πρόκειται για θέματα παραπληροφόρησης αλλά και ελλιπής πληροφόρησης, όπως επίσης και ξενοφοβικές δηλώσεις, οι οποίες παραπλανούν τους πολίτες και θέτουν υπό αμφισβήτηση το έργο των δημόσιων αρχών» πρόσθεσε η Κύπρια Επίτροπος.
«Πρόκειται για έναν ιό που δεν σέβεται τα σύνορα», δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.
Significant meeting with @robersperanza, @hans_kluge & Andrea Ammon @ECDC_EU in Rome discussing measures to reduce the impact and further spread of #COVID19 in Europe. I commend the #Italian authorities for their swift and resolute actions already taken to protect their citizens. pic.twitter.com/4eVIvJrQJf
— Stella Kyriakides (@SKyriakidesEU) February 26, 2020
Ανησυχίες ΗΠΑ για Ιραν
Ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του κάλεσε όλα τα έθνη να «πουν την αλήθεια για τον κορωνοϊό», λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον ανησυχεί ότι το Ιράν μπορεί να έχει αποκρύψει «λεπτομέρειες ζωτικής σημασίας», σε ότι αφορά τους πραγματικούς αριθμούς των κρουσμάτων και της έξαρσης του COVID-19 στη χώρα.
Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, η κλίμακα των κρουσμάτων στο Ιράν πιστεύετε πως είναι πολύ μεγαλύτερη από ό, τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BBC, η λοίμωξη του υφυπουργού Υγείας της χώρας έχει εμβαθύνει τους φόβους σε διάφορους κύκλους, τόσο εντός, όσο και εκτός του Ιράν, ότι ο ιός έχει ήδη εξαπλωθεί ευρέως.
Ο πρόεδρος Ροχανί, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι δεν προβλέπεται να επιβληθούν κανόνες καραντίνας, σε καμία πόλη ή περιοχή, αλλά διευκρίνισε ότι «εάν ένα άτομο έχει πρόωρα συμπτώματα, τότε πρέπει να βρεθεί σε ατομική καραντίνα».
Υπάρχουν φόβοι ότι οι πολλοί μουσουλμάνοι προσκυνητές σιίτες και μετανάστες εργαζόμενοι που θα έχουν ταξιδέψει μεταξύ του Ιράν και άλλων περιοχών της περιοχής τις τελευταίες εβδομάδες θα μπορούσαν να έχουν ήδη μεταδώσει τον ιό, μεταδίδοντας τον με τη σειρά τους, πέρα από τα σύνορα της χώρας.
Το Ιράν πιστεύεται ότι ήταν η πηγή των πρώτων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν από το γειτονικό Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Ιράκ, Κουβέιτ και Ομάν, τα οποία έχουν επιβάλει περιορισμούς στα ταξίδια από και προς την ισλαμική δημοκρατία.
Πέρα από τον Ατλαντικό
Στη Βραζιλία, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν στις 25 Φεβρουαρίου ότι ένα αρχικό τεστ για έναν 61χρονο άνδρα από το Σάο Πάολο ο οποίος είχε πρόσφατα βρεθεί στη βόρεια Ιταλία βρέθηκε θετικό στον νέο κορωνοϊό, COVID-19.
Ωστόσο, οι αρχές της Βραζιλίας διέψευσαν την είδηση την ίδια μέρα, ενώ την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, η κυβέρνηση της χώρας επανήλθε επί του θέματος μέσω του Υπουργείου Υγείας και επιβεβαίωσε την ύπαρξη του πρώτου κρούσματος του COVID-19.
Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της χώρας, αλλά και της Λατινικής Αμερικής, ενώ το άτομο έφτασε στη Βραζιλία, εν μέσω των εκδηλώσεων καρναβαλιού, όταν και εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν για τους εορτασμούς ανά ημέρα.