REUTERS, A.P.
Ποτέ η αντίθεση ανάμεσα στην εικονική πραγματικότητα του Κρεμλίνου και στα αδιαφιλονίκητα μηνύματα από τα πεδία των μαχών δεν ήταν περισσότερο κραυγαλέα: την ώρα που η ρωσική Βουλή επικύρωνε χθες τις συμφωνίες ένταξης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών (Λουγκάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία, ο ουκρανικός στρατός ανακτούσε εδάφη, όχι μόνο στα βορειοανατολικά, αλλά και στο μέχρι χθες σχεδόν στάσιμο μέτωπο της Χερσώνας, στον Νότο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ αναγνώρισε ότι «διαθέτοντας υπέρτερες δυνάμεις τεθωρακισμένων, ο εχθρός κατάφερε να εισχωρήσει σε βάθος, διασπώντας την αμυντική μας γραμμή», στη δυτική όχθη του Δνείπερου. Στην προέλασή τους οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν χωριά και οικισμούς, ενισχύοντας την πίεση προς τη Χερσώνα, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και τη μόνη πόλη δυτικά του Δνείπερου που κατέχει ο ρωσικός στρατός.
Οι χθεσινές εξελίξεις ακολούθησαν ένα επώδυνο για τον ρωσικό στρατό Σαββατοκύριακο. Λίγες ώρες ύστερα από τη φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών, την Παρασκευή, η ουκρανική σημαία υψωνόταν ξανά στην πόλη Λιμάν του Ντονέτσκ, η οποία είχε καταληφθεί από τους Ρώσους τον Μάιο. Κόμβος ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων στο βορειοανατολικό μέτωπο, το Λιμάν δίνει τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να απειλήσουν άμεσα τις πόλεις Σεβεροντονέτσκ και Λισιτάνσκ του Λουγκάνσκ, την οποία κατάφεραν να καταλάβουν τον περασμένο Μάιο οι Ρώσοι, ύστερα από πολυήμερες, φονικές μάχες.
Μετά τις απανωτές αποτυχίες των τελευταίων ημερών, στενοί σύμμαχοι του Βλαντιμίρ Πούτιν έβαλαν ευθέως εναντίον ανώτατων αξιωματικών του ρωσικού στρατού. Ο ηγέτης των Τσετσένων Ραμζάν Καντίροφ, δυνάμεις του οποίου μάχονται στο μέτωπο, κατήγγειλε φαινόμενα «νεποτισμού» στο στράτευμα και ζήτησε να αφαιρεθούν τα μετάλλια από τον στρατηγό που ευθύνεται για την πτώση του Λιμάν και να τον στείλουν «στην πρώτη γραμμή του μετώπου, με ένα τουφέκι, για να ξεπλύνει την ντροπή με αίμα».
Νωρίτερα, ο Καντίροφ είχε προτείνει «δραστικότερα μέτρα», συμπεριλαμβανομένης της χρήσης «μικρών» πυρηνικών όπλων, ώστε να αναστραφεί η δυναμική του πολέμου. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Καντίροφ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «συναισθηματική» τοποθέτηση, προσθέτοντας ότι η ρωσική ηγεσία προτιμά μια «πιο ισορροπημένη, αντικειμενική προσέγγιση».
O πρώην διοικητής της CIA και απόστρατος στρατηγός του αμερικανικού στρατού, Ντέιβιντ Πετρέους, είχε δηλώσει νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC ότι, κατά την εκτίμησή του, το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να καταστρέψει όλες τις συμβατικές δυνάμεις των Ρώσων στην Ουκρανία και στη Μαύρη Θάλασσα με απαντητικά πλήγματα εάν ο Πούτιν έκανε χρήση πυρηνικών όπλων.
Με μεγάλα προβλήματα συνεχίζεται η προσπάθεια για επιστράτευση 300.000 Ρώσων εφέδρων. Ο διοικητής του Χαμπαρόφσκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, ανέφερε χθες ότι αναγκάστηκε να στείλει περίπου τους μισούς επίστρατους στα σπίτια τους γιατί ήταν ανίκανοι να πολεμήσουν. Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φυγή Ρώσων που πασχίζουν να αποφύγουν την επιστράτευση και προς την Τουρκία.