Kathimerini.gr
Το Κατάρ και η Τουρκία, οι δύο χώρες που μπορούν να βοηθήσουν στην επικοινωνία των Ταλιμπάν με τον έξω κόσμο, ακολούθησαν διαφορετικές πορείες. Το Κατάρ ξεκίνησε να φιλοξενεί ηγέτες των Ταλιμπάν για ειρηνευτικές συνομιλίες από το 2011, καθώς η κυβέρνηση Ομπάμα αναζητούσε τρόπους να βάλει τέλος στον πόλεμο.
Ήταν μια αμφιλεγόμενη απόφαση, ενώ η θέα της σημαίας των Ταλιμπάν στα πολυτελή προάστια της Ντόχα θεωρήθηκε προσβλητική και ο ιστός «κόντυνε» κατόπιν αμερικανικού αιτήματος.
Για τους Καταριανούς, οι συνομιλίες ήταν η υλοποίηση των φιλοδοξιών για ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, ενώ το επιστέγασμά τους ήταν η συμφωνία του 2020 ανάμεσα στους Ταλιμπάν και στην κυβέρνηση Τραμπ για αποχώρηση από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο του 2021.
Η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, διατηρεί στενούς ιστορικούς και φυλετικούς δεσμούς με το Αφγανιστάν, ενώ φέρεται να έχει αναπτύξει δεσμούς και με πολιτοφυλακές που σχετίζονται με τους Ταλιμπάν. Είναι επίσης σύμμαχος του Πακιστάν, από τις θρησκευτικές σχολές του οποίου ξεπήδησαν οι Ταλιμπάν.
Την περασμένη εβδομάδα, καθώς το αεροδρόμιο της Καμπούλ βυθιζόταν στο χάος, Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν τρίωρες επαφές με τους Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν ήδη επιβάλει την αποχώρηση των Τούρκων στρατιωτών από το αεροδρόμιο, μαζί με όλες τις ξένες δυνάμεις, ώστε να μπει τέλος στην «κατοχή» του Αφγανιστάν. Αλλά οι αναλυτές θεωρούν ότι η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ήταν μέρος μιας ευρύτερης ατζέντας.
«Αυτή είναι η διπλωματία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε για τις επαφές με τους Ταλιμπάν. «Η Τουρκία είναι έτοιμη να υποστηρίξει με κάθε τρόπο την ενότητα του Αφγανιστάν, αλλά θα ακολουθήσει πολύ προσεκτικό δρόμο».