ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ακραίοι της κυβέρνησης Νετανιάχου «συγκρούονται» με τις οικογένειες των ομήρων

Ακροδεξιοί υπουργοί όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο Αμιχάι Ελιγιάχου αποκηρύσσουν ως λανθασμένη τη συμφωνία για την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων

Kathimerini.gr

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την απελευθέρωση 50 Ισραηλινών ομήρων, χαιρετίστηκε ως χαρμόσυνη είδηση από τις οικογένειες των ομήρων αλλά και από το μεγαλύτερο μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, υπάρχουν κύκλοι πίσω στο Ισραήλ που – αντί να καλωσορίσουν τις επικείμενες απελευθερώσεις – αντιδρούν, διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν.

«Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνηση του Νετανιάχου “συγκρούονται” με τις οικογένειες των θυμάτων», γράφει ο Ντέιβιντ Σουίφτ στον βρετανικό ιστοχώρο Unherd, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πια ένα χάσμα στην ισραηλινή πολιτική σκηνή αλλά και στην ισραηλινή κοινωνία μεταξύ εκείνων που δίνουν προτεραιότητα στην επιστροφή των ομήρων και εκείνων που υποστηρίζουν ότι η ανησυχία για το μέλλον των ομήρων δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να μπει εμπόδιο στους ισραηλινούς στρατιωτικούς στόχους.

Η είδηση της επικείμενης απελευθέρωσης δεκάδων από τους συνολικά περίπου 240 Ισραηλινούς ομήρους που κρατά η Χαμάς είναι, στη βάση της, κάτι το θετικό. Ακραίες φωνές εντός του Ισραήλ αντιδρούν ωστόσο, καθώς δεν συμφωνούν με τα ανταλλάγματα που παίρνει η Χαμάς προκειμένου να απελευθερώσει αυτούς τους ομήρους.

Ακροδεξιοί πολιτικοί όπως ο νυν υπουργός Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ο νυν υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ και ο Αμιχάι Ελιγιάχου δεν βλέπουν θετικά ούτε την τετραήμερη παύση των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων, ούτε την απελευθέρωση περισσοτέρων από 150 Παλαιστινίων από τους συνολικά 7.000 με 8.000 που κρατούνται σήμερα σε ισραηλινές φυλακές.

 

«Πρέπει να είμαστε σκληροί» και «να μην σκεφτόμαστε πολύ το θέμα των ομήρων […] Ελπίζω και προσεύχομαι για την επιστροφή τους αλλά ο πόλεμος έχει ένα τίμημα», δήλωσε ο Αμιχάι Ελιγιάχου ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Υποθέσεων της Ιερουσαλήμ (Minister of Jerusalem Affairs and Heritage) στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Όταν μάλιστα εχθές ο Μπεν-Γκβιρ ζήτησε να περάσει νόμος που θα ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή της ποινής του θανάτου σε όσους κρίνονται ένοχοι για τρομοκρατία, στην Κνεσέτ ξέσπασε σάλος.

Συγγενείς των ομήρων αντέδρασαν εντονότατα, υποστηρίζοντας ότι ο υπουργός Ασφαλείας «παίζει» με τις ζωές των Ισραηλινών που κρατούνται από τη Χαμάς στην προσπάθειά του να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Σημειώνεται ότι εάν γίνουν νόμος όσα προωθεί ο Μπεν-Γκβιρ, τότε δεν θα υπάρχουν πια Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στο Ισραήλ καθώς οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν θανατωθεί…

«Η Χαμάς ήθελε αυτή τη διακοπή περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», έγραψε σήμερα στην πλατφόρμα του κοινωνικού δικτύου X (πρώην Twitter) ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Η κατάπαυση του πυρός θα δώσει στη Χαμάς χρόνο να ανεφοδιαστεί, συνέχισε ο Μπεν-Γκβιρ, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ επαναλαμβάνει το «λάθος» που είχε κάνει το 2011, όταν η τότε κυβέρνηση Νετανιάχου είχε απελευθερώσει περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους – μεταξύ αυτών και των Γιαχία Σινουάρ της Χαμάς – σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Με πληροφορίες από Unherd, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση