Kathimerini.gr
Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να έχει εξουδετερωθεί ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ.
Κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων των IDF στη Λωρίδα της Γάζας, εξουδετερώθηκαν τρεις τρομοκράτες. Οι IDF «ελέγχουν την πιθανότητα» ένας εξ αυτών να ήταν ο Γιαχία Σινουάρ. Σε αυτό το στάδιο όμως, η ταυτότητα τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.
AP Photo/Osamah Abdulrahman
Στο κτίριο όπου εξουδετερώθηκαν οι τρομοκράτες, δεν υπήρχαν σημάδια παρουσίας ομήρων. Οι δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή «συνεχίζουν να κινούνται με την απαιτούμενη προσοχή».
Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και, μέχρι σήμερα, πιστευόταν ότι κρύβεται στο τεράστιο, υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα.
Στις αρχές Αυγούστου, η Χαμάς είχε ορίσει τον Γιαχία Σινουάρ ως νέο αρχηγό της πολιτικής της πτέρυγας, στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια που είχε δολοφονηθεί στην Τεχεράνη.
Ο Σινουάρ, ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, θεωρείται ο «εγκέφαλος» της στρατιωτικής στρατηγικής της οργάνωσης στην περιοχή, και ένας από τους «αρχιτέκτονες» της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Εχει χαρακτηριστεί «τρομοκράτης» από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το όνομά του προστέθηκε στην αντίστοιχη λίστα τρομοκρατών από τις ΗΠΑ το 2015, ενώ η Βρετανία είχε ήδη αποφασίσει σειρά κυρώσεων εναντίον του όπως και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους της Χαμάς, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο εισαγγελέας του Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης είχε ζητήσει να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εις βάρος του –όπως και σε βάρος του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ– για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σχετιζόμενα με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Γεννημένος στη νότια πόλη Χαν Γιουνίς της Γάζας, ο Σινουάρ εντάχθηκε στη Χαμάς τη δεκαετία του 1980. Αργότερα φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν για αποστασία ή συνεργασία με το Ισραήλ, περνώντας πάνω από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή.
Απελευθερώθηκε το 2011, μαζί με περισσότερους από 1.000 άλλους Παλαιστίνιους κρατούμενους, σε διαδικασία ανταλλαγής κρατουμένων με αντάλλαγμα έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη που κρατούσε η Χαμάς.
Παλαιότερο αφιέρωμα των New York Times, ανέφερε ότι ο Σινουάρ γνώριζε το Κοράνι απ’ έξω. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής του, είχε γράψει επίσης ένα μυθιστόρημα με τίτλο «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο», περιγράφοντας τη ζωή του.
Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Σινουάρ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ, είχε αναφέρει ότι ο διορισμός του Σινουάρ ήταν «ένας ακόμη επιτακτικός λόγος για να τον εξοντώσουμε γρήγορα και να εξαφανίσουμε αυτή την άθλια οργάνωση από προσώπου γης».