Νεκρός είναι ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, μετά από ισραηλινό πλήγμα στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ΜΜΕ του Ισραήλ επικαλούμενα αξιωματούχους.
Οπως μεταδίδει το Reuters, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας του Ισραήλ ενημερώθηκαν ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι πολύ πιθανό να είναι νεκρός, δήλωσαν την Πέμπτη δύο αξιωματούχοι με γνώση του θέματος.
Το σαουδαραβικό δίκτυο Al–alarabiya μετέδωσε ότι η πρώτη εξέταση dna καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ηγέτης της Χαμάς είναι νεκρός.
Ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί δημόσια μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και υπήρχε η εκτίμηση ότι κρύβεται στο τεράστιο, υπόγειο δίκτυο σηράγγων στη Γάζα.
Στις αρχές Αυγούστου, η Χαμάς είχε ορίσει τον Σινουάρ ως νέο αρχηγό της πολιτικής της πτέρυγας, στη θέση του Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη.
Ποιος ήταν ο Σινουάρ
Ο Γιαχία Σινουάρ, ήταν ο αμφιλεγόμενος ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα από το 2017, δεν υπήρξε ποτέ μια αθόρυβη προσωπικότητα. Αποκαλούμενος «εγκέφαλος» της στρατιωτικής στρατηγικής της οργάνωσης, το όνομά του συνδέθηκε άρρηκτα με την αιματοχυσία και τη βία που χαρακτήρισε την περιοχή επί δεκαετίες.
Η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, την 7η Οκτωβρίου, έφερε (και) την υπογραφή του, καθώς θεωρήθηκε ένας από τους βασικούς αρχιτέκτονες αυτού του συντονισμένου χτυπήματος.
Οι διεθνείς δυνάμεις δεν άργησαν να τοποθετήσουν το όνομά του δίπλα στους πλέον καταζητούμενους. Από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σινουάρ χαρακτηρίστηκε «τρομοκράτης», με σειρά κυρώσεων να ακολουθούν, τόσο από τη Βρετανία όσο και από άλλες χώρες. Οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που σχετίζονται με τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας έφτασαν μέχρι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης. Ο Σινουάρ μπήκε στην ίδια μακρά λίστα με ονόματα όπως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.
Γεννημένος στη Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Γάζας, ο Σινουάρ από νεαρή ηλικία εντάχθηκε στη Χαμάς, τη δεκαετία του 1980.
Η ακλόνητη πίστη του στη σκληρή γραμμή της οργάνωσης τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα, όπου φυλακίστηκε για τη δολοφονία Παλαιστινίων που κατηγορούνταν ως προδότες ή συνεργάτες του Ισραήλ.
Πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες σε ισραηλινές φυλακές και απελευθερώθηκε το 2011, μέσω ανταλλαγής κρατουμένων. Η Χαμάς αντάλλαξε πάνω από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους για έναν και μόνο Ισραηλινό στρατιώτη.
Παρά την αμφιλεγόμενη φιγούρα του, ο Σινουάρ δεν υπήρξε ένας απλός στρατιωτικός ηγέτης. Ήταν βαθιά θρησκευόμενος, γνώριζε το Κοράνι απ’ έξω και, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, έγραψε ένα μυθιστόρημα.
Το «Το αγκάθι και το γαρύφαλλο» ήταν το απόσταγμα της προσωπικής του πορείας, με τον αφηγητή, ένα νεαρό αγόρι από τη Γάζα, να μεγαλώνει εν μέσω πολέμου, κατοχής και καταπίεσης.
Ο Σινουάρ, μέσω του μυθιστορήματος του, προσπαθούσε να δώσει φωνή σε μια γενιά που είδε τα «στήθη των νέων να βράζουν σαν καζάνι», όπως έγραψε χαρακτηριστικά.
Σε μια σπάνια συνέντευξή του σε Ιταλό δημοσιογράφο, είχε δηλώσει ότι «η φυλακή σε χτίζει». Εκεί μέσα, είχε όλο τον χρόνο να στοχαστεί τις αρχές του, το κόστος της πίστης του και τη δύναμη της θυσίας.
Αυτή η φράση ίσως να είναι το κλειδί για να κατανοήσει κανείς έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους και επίμονους ηγέτες που γνώρισε η σύγχρονη ιστορία της Γάζας.
Ο Σινουάρ χαιρετά τον κόσμο μαζί με τον ανώτερο ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για τον εορτασμό της απελευθέρωσης των Παλαιστινίων κρατουμένων στην πόλη της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2011. REUTERS/Mohammed Salem
Ο Σινουάρ δέχεται θερμό καλωσόρισμα από ένα μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς κατά την άφιξή του στο πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο στη νότια Λωρίδα της Γάζας στις 18 Οκτωβρίου 2011. REUTERS RUTERS/Mohammed Salem/
Ο άλλοτε επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και ο επικεφαλής της Χαμάς της Γάζας Γιαχία Σινουάρ χαιρετίζουν τους υποστηρικτές τους κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την 30ή επέτειο από την ίδρυση της Χαμάς, στην πόλη της Γάζας στις 14 Δεκεμβρίου 2017. REUTERS/Mohammed Salem