ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Μόσχα καλεί το Αζερμπαϊτζάν να ανοίξει τον οδικό άξονα προς την Αρμενία

Από τον Δεκέμβριο η Αρμενία κατηγορεί τον γείτονά της ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του διαφιλονικούμενου θύλακα

Kathimerini.gr

Η Ρωσία κάλεσε σήμερα το Αζερμπαϊτζάν να άρει τον αποκλεισμό του μοναδικού οδικού άξονα που συνδέει την Αρμενία με τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, μια διαφιλονικούμενη περιοχή μεταξύ του Μπακού και του Γερεβάν που αποτελεί πηγή εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Μια πολύ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη της αποτελεσματικής εφαρμογής των μέτρων που αποσκοπούν στην ταχεία αποκλιμάκωση της κατάστασης γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του αποκλεισμού δρόμων ζωτικής σημασίας για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ο διάδρομος του Λατσίν», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ στον Αζέρο ομόλογό του κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Από τον Δεκέμβριο η Αρμενία κατηγορεί τον γείτονά της ότι εμποδίζει τον ανεφοδιασμό του διαφιλονικούμενου θύλακα και ότι προκαλεί εκεί ανθρωπιστική κρίση, αποκλείοντας τον διάδρομο του Λατσίν. Αρχικά το Μπακού είχε ανακοινώσει ότι Αζέροι οικολόγοι ακτιβιστές κλείνουν τον δρόμο για να καταγγείλουν παράνομα ορυχεία. Τον Απρίλιο το Αζερμπαϊτζάν εγκατέστησε εκεί, για λόγους «ασφαλείας», σημείο ελέγχου.

Στα τέλη Ιουνίου ο Ερυθρός Σταυρός της Αρμενίας κατήγγειλε ότι έχουν ανασταλεί οι παραδόσεις ιατρικού υλικού στο νοσοκομείο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς και η μεταφορά σοβαρά ασθενών μέσω του διαδρόμου. Οι δυο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες του Καυκάσου ενεπλάκησαν σε δυο πολέμους, τη δεκαετία του 1990 και του 2020, για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που διεθνώς αναγνωρίζεται ως τμήμα της αζερικής επικράτειας αλλά κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.

Στον πρώτο πόλεμο, που προκάλεσε τον θάνατο 30.000 ανθρώπων, οι αυτονομιστές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το Ναγκόρνο Καραμπάχ και περιοχές γύρω από τον ορεινό θύλακα. Στον δεύτερο πόλεμο διάρκειας έξι εβδομάδων, που κόστισε τη ζωή σε 6.500 ανθρώπους, το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε εδάφη ελεγχόμενα από την Αρμενία για δεκαετίες και μεγάλο μέρος του θύλακα. Μέρος του θύλακα παραμένει υπό τον έλεγχο Αρμένιων αυτονομιστών, αλλά πλέον είναι περικυκλωμένος από περιοχές που ελέγχονται από το Μπακού.

Υπό την αιγίδα της Μόσχας υπεγράφη εκεχειρία και ακολούθησε η αποστολή ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο η ένταση παραμένει οξυμένη και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας δεν προχωρούν. Παράλληλα η Αρμενία κατηγορεί τους Ρώσους στρατιώτες ότι δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την κυκλοφορία στον διάδρομο Λατσίν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ρωσία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση