Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τρεις εβδομάδες απομένουν πριν από τις πρόωρες εκλογές στην Ισπανία με πολύ πιθανή την αλλαγή «ενοίκου» στο παλάτι της Μονκλόα, δηλαδή το ισπανικό Μέγαρο Μαξίμου, μια πιθανότητα που θα προκαλέσει επιπλοκές στην εξάμηνη ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που ξεκίνησε χθες επισήμως στη Μαδρίτη. Ηδη οι επικείμενες εκλογές προκάλεσαν επίσπευση του καθιερωμένου ταξιδιού του Κολεγίου των Επιτρόπων στην προεδρεύουσα χώρα, με αποτέλεσμα χθες στην ισπανική πρωτεύουσα να μην παρίστανται συνολικά εννέα επίτροποι (από τους 27). Για τον «οικοδεσπότη» τους και νυν πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ βασική προτεραιότητα αποτελεί η διατήρηση της «ενότητας της Ευρωπαϊκής Eνωσης», που όπως φάνηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Η χθεσινή πανηγυρικού χαρακτήρα ημέρα αποτέλεσε σύντομο διάλειμμα σε μια πολωμένη προεκλογική περίοδο και μικρή υπενθύμιση στους Ισπανούς για την τρέχουσα ευρωπαϊκή αποστολή τους, που κινδυνεύει με απορρύθμιση.
Ο επίδοξος, άλλωστε, διάδοχος του Σάντσεθ, αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, έχει προχωρήσει ήδη στη δημιουργία ομάδας ειδικών επί των ευρωπαϊκών θεμάτων, αποτελούμενη, σύμφωνα με πληροφορίες, από πρώην υπουργούς, πρέσβεις και ευρωβουλευτές που θα αναλάβουν τη διαχείριση κρίσιμων νομοθετικών φακέλων στην περίπτωση που στις 23 Ιουλίου αναδειχθεί νικητής των εκλογών. Η κυβέρνηση Σάντσεθ είχε προετοιμαστεί εδώ και εννέα μήνες για την προεδρία και η αλήθεια είναι ότι οι υπουργοί της γνωρίζουν τις εκκρεμότητες αλλά και τους συναδέλφους τους, ενώ είναι σχεδόν βέβαιον ότι δεν θα υπάρξει «παράδοση – παραλαβή» σε πιθανούς αντικαταστάτες τους, με τον Φεϊχό να καταγγέλλει ήδη δημοσίως ότι δεν έχει λάβει καμία σχετική ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι τη διαχείριση της προεδρίας της Ε.Ε. αναλαμβάνουν κυρίως διπλωμάτες, ωστόσο την πολιτική καθοδήγηση έχει η εκάστοτε κυβέρνηση, όπως άλλωστε και τη διαμόρφωση της ατζέντας, που ενδεχομένως να αλλάξει άρδην με μια συμμαχία Κεντροδεξιάς με την άκρα Δεξιά του Vox, ιδιαίτερα στο μεταναστευτικό. Oχι τυχαία τόσο ο Ισπανός πρωθυπουργός όσο και η πρόεδρος της Κομισιόν «βομβαρδίστηκαν» στην κοινή συνέντευξη Τύπου με ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Aσυλο, ιδιαίτερα μετά την τελευταία επεισοδιακή Σύνοδο Κορυφής όπου Πολωνία και Ουγγαρία «μπλόκαραν» τα κοινά συμπεράσματα για το κρίσιμο θέμα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έστειλε αυστηρά μηνύματα κάνοντας λόγο για το «τελευταίο βήμα» πριν από την ολοκλήρωση της νομοθετικής πρότασης, εκφράζοντας πάντως τη βεβαιότητα ότι η πέμπτη –κατά σειρά– ισπανική προεδρία της Ε.Ε. θα τα καταφέρει, ενώ ο Σάντσεθ ανέφερε ότι πρόκειται για ένα συμβολικής σημασίας νομοθέτημα για τη χώρα του, τονίζοντας ότι η νομιμότητα στη λήψη αποφάσεων βρίσκεται στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Επί της ουσίας απαντούσε εμμέσως πλην σαφώς στη Βουδαπέστη και τη Βαρσοβία που διαμαρτύρονταν στο Συμβούλιο για το ότι η πρόσφατη συμφωνία για το μεταναστευτικό ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνα. Καθήκον πάντως κάθε χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. είναι να ασκεί χρέη έντιμου και ουδέτερου διαμεσολαβητή, προκειμένου να βρίσκει λύσεις σε αδιέξοδα, απειλές και ό,τι προκαλεί διχασμό, και αυτό προϋποθέτει εμπειρία και απερίσπαστη προσοχή. Κάτι δηλαδή που μάλλον θα εκλείψει –τουλάχιστον τους δύο πρώτους μήνες– από την ισπανική προεδρία, εάν αλλάξει ο ένοικος του Μονκλόα.