ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γάζα: Παύση πυρός από το Ισραήλ ενόψει πιθανής απάντησης των Παλαιστινίων στα πλήγματα

Τουλάχιστον 13 νεκροί από τις νυκτερινές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού

Την αναστολή προς το παρόν της Επιχείρησης Ασπίδα και Βέλος κατά των τζιχαντιστών στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ο ισραηλινός στρατός ύστερα από ολονύκτια πλήγματα στην περιοχή με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ηγετικών στελεχών της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Ιερός Πόλεμος (Τζιχάντ) αλλά και τουλάχιστον 10 αμάχων, ανάμεσά τους και παιδιά.

Συνολικά 13 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων γυναικών και τεσσάρων παιδιών, σκοτώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες σύμφωνα με τις τοπικές αρχές από τα αλλεπάλληλα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Γάζα.

Οι επιδρομές αυτές φέρονται να έχουν ξαφνιάσει ακόμη και τους Ισραηλινούς, καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας δεν είχε ερωτηθεί από την κυβέρνηση Νετανιάχου σχετικά. Το συμβούλιο πρόκειται να συνέλθει εκτάκτως το απόγευμα της Τρίτης.

Σύμφωνα με το CNN, οι Ισραηλινοί αποφάσισαν προς το παρόν να διακόψουν τις επιθέσεις τους κατά ισλαμιστικών στόχων στη Γάζα.

Οι επιδρομές αυτές, που εξαπολύθηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, εγείρουν φόβους πως θα υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της βίας από παλαιστινιακής πλευράς. Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους πολίτες σε ακτίνα ως και 40 χιλιομέτρων γύρω από τον παλαιστινιακό θύλακα να φροντίσουν να βρίσκονται μόνιμα κοντά σε καταφύγια, για την περίπτωση εκτοξεύσεων παλαιστινιακών ρουκετών.

Σύμφωνα με τον Τσαχάλ, τον ισραηλινό στρατό, στα πλήγματα αυτά συμμετείχαν κάπου 40 αεροσκάφη και στόχοι ήταν τρία στελέχη των Ταξιαρχιών αλ Κουντς, του ένοπλου βραχίονα του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, στην πόλη της Γάζας και στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

 

«Επιτύχαμε τους στόχους που θέλαμε να επιτύχουμε», δήλωσε στον Τύπο ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, ισλαμιστικό κίνημα που το Ισραήλ χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του τον θάνατο τριών στελεχών των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς. Τους κατονόμασε ως Τζιχάντ Γάναμ, γραμματέα του στρατιωτικού συμβουλίου των Ταξιαρχιών Αλ Κουντς στη Λωρίδα της Γάζας· Χαλίλ αλ Μπαχτάνι, μέλος του ίδιου συμβουλίου και διοικητή των Ταξιαρχιών στον βόρειο τομέα του θύλακα· και Τάρεκ Εζεντίν, εκ των «επικεφαλής της στρατιωτικής δράσης» του κινήματος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την οποία συντόνιζε από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα πλήγματα είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 13 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 20, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του υπό αυστηρό αποκλεισμό παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θύλακα, τον οποίο κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.

«Εκδίκηση»

Φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε το πτώμα του Τζιχάντ Γάναμ στο νεκροτομείο νοσοκομείου στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Στην πόλη της Γάζας, δημοσιογράφος του ίδιου πρακτορείου είδε μέρος πολυκατοικίας κατεστραμμένο και το πτώμα μικρού αγοριού στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

«Κάναμε το μέγιστο δυνατό για να επικεντρωθούν» τα πλήγματα στα στελέχη του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ που ήταν στόχοι, δήλωσε ο συνταγματάρχης Χεχτ απαντώντας σε ερώτηση για τους θανάτους παιδιών. «Αν υπάρχουν τέτοιοι τραγικοί θάνατοι, θα κάνουμε περαιτέρω έρευνα».

Καταδικάζοντας το «άνανδρο σιωνιστικό έγκλημα», ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ διεμήνυσε πως «η αντίσταση θα εκδικηθεί τους ηγέτες» που σκοτώθηκαν τη νύχτα.

Το Ισραήλ φέρει «την ευθύνη για τις συνέπειες αυτής της κλιμάκωσης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαζέμ Κάσεμ, εκπρόσωπος της Χαμάς.

«Ο εχθρός θα πληρώσει το τίμημα του εγκλήματός του», ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον (εξόριστο) ηγέτη της Χαμάς, τον Ισμαήλ Χανίγια, για τον οποίο «το ότι δολοφονούνται ηγέτες (παλαιστινιακών οργανώσεων) δεν θα αυξήσει την ασφάλεια των δυνάμεων κατοχής, αλλά θα ενισχύσει την αντίσταση».

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές άρχισαν λίγο μετά τις 02:00 [σ.σ. τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας] και διήρκεσαν περίπου δυο ώρες, σύμφωνα με δημοσιογράφους στη Λωρίδα της Γάζας.

Καταγράφτηκαν προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα από την ανακοίνωση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συναφθείσας με αιγυπτιακή μεσολάβηση, μετά τη νέα κλιμάκωση της βίας για λιγότερες από 48 ώρες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, εξαιτίας του θανάτου σε ισραηλινή φυλακή μορφής του κινήματος, σε απεργία πείνας επί τρεις μήνες.

Παλαιστίνιος είχε σκοτωθεί σε ισραηλινό πλήγμα και ορισμένοι Ισραηλινοί είχαν τραυματιστεί από συντρίμμια παλαιστινιακής ρουκέτας στην ισραηλινή πόλη Σντερότ.

Στα ανακοινωθέντα που έδινε στη δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός διεμήνυσε πως θα «συνεχίσει να δρα για [να προασπίσει] την ασφάλεια των πολιτών του Ισραήλ».

«Μεταβιβάσεις όπλων»

Ο ισραηλινός στρατός παρουσίασε τον Τζιχάντ Γάναμ ως «έναν από τους σημαντικότερους ηγέτες» του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ, αρμόδιου «για να συντονίζει τις μεταβιβάσεις όπλων και χρημάτων ανάμεσα στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς» και τη δική του.

Για τον Χαλίλ Μπαχτάνι, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ήταν «υπεύθυνος για εκτοξεύσεις ρουκετών [από τη Λωρίδα της Γάζας] εναντίον του Ισραήλ» τις τελευταίες τριάντα ημέρες.

Για τον Τάρεκ Εζεντίν, ανέφερε πως «πρόσφατα σχεδίασε» και κατηύθυνε «επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων» στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ από το 1967, και πως είχε καταδικαστεί να εκτίσει 25 χρόνια κάθειρξη στο Ισραήλ για την «εμπλοκή» του ιδίως σε επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι τα χρόνια του 2000.

Ο Τάρεκ Εζεντίν, με καταγωγή από την Τζενίν, στη βόρεια Δυτική Όχθη, αφέθηκε ελεύθερος στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων το 2011 και απελάθηκε στη Λωρίδα της Γάζας, τον θύλακα που ελέγχει η Χαμάς από το 2007.

Η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχει μπει σε φάση αναζωπύρωσης της βίας από την αρχή της χρονιάς, αφού ανέλαβε καθήκοντα στα τέλη Δεκεμβρίου μια από τις πιο δεξιές κυβερνήσεις στην ιστορία του Ισραήλ υπό τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Από την αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 120 Παλαιστίνιοι, 19 Ισραηλινοί, μια Ουκρανή κι ένας Ιταλός έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια στο πλαίσιο της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στις επίσημες ανακοινώσεις των αρχών και στις δυο πλευρές.

Οι στατιστικές αυτές συμπεριλαμβάνουν, στην παλαιστινιακή πλευρά, μαχητές και άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους και, στην ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, ανάμεσά τους ανήλικους, καθώς και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN, Jerusalem Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση