Σε πάνω από 200 πόλεις της Γαλλίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού νόμου που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν. Οι διαδηλώσεις ήταν στην πλειονότητά τους ειρηνικές, με εξαίρεση κάποια μικρά επεισόδια στο Παρίσι, στη Ναντ και τη Ρεν. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν τις 960.000, ενώ σύμφωνα με τους διοργανωτές ο αριθμός τους ξεπέρασε τα 2,5 εκατομμύρια.
Yστερα από τη μικρή υποχώρηση που έκανε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, αποφασίζοντας να επιτρέψει τη συνταξιοδότηση από την ηλικία των 63 ετών σε όσους και όσες ξεκίνησαν να εργάζονται στην ηλικία των 20-21 ετών, ο Μακρόν προχώρησε σε μια πρόταση για διεύρυνση της τηλεργασίας, ελπίζοντας να ηρεμήσει τα πνεύματα. «Ακούμε τους πολίτες, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε πολλές αλλαγές», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν σε συνέντευξή του στο France Inter. Πέρα από τη συζήτηση για την ηλικία συνταξιοδότησης «υπάρχει το ζήτημα της ποιότητας ζωής στον εργασιακό χώρο. Αυτό είναι θεμελιώδες. Η μεταρρύθμισή μας είναι ευρύτερη και ίσως αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό», είπε.
Εστιάζοντας στο ζήτημα της τηλεργασίας η κυβέρνηση Μακρόν πιθανώς επιδιώκει, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, να μετατοπίσει το ενδιαφέρον της συζήτησης για το συνταξιοδοτικό σε ένα θέμα που διχάζει λιγότερο, την ώρα που συνεχίζεται στη γαλλική εθνοσυνέλευση η κοινοβουλευτική διαδικασία για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση. «Οι άνθρωποι θέλουν να εργάζονται από τα σπίτια τους περισσότερο από ποτέ μετά την πανδημία του κορωνοϊού», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Αυτό είναι εξαιρετικό, γιατί στο πλαίσιο του σχεδίου μας για την κλιματική μετάβαση θα χρειαστούμε συν τω χρόνω δέκα εκατομμύρια Γάλλους να εργάζονται από το σπίτι δύο φορές την εβδομάδα. Και δεν έχουμε φθάσει ακόμη εκεί. Μιλάω για την απόσταση από τον χώρο εργασίας, την οργάνωση της εργασίας από το σπίτι και μικρότερης διάρκειας εβδομάδες εργασίας, επειδή στις μικρότερες πόλεις οι άνθρωποι βρίσκονται πιο μακριά από τον τόπο εργασίας τους», είπε επίσης αναφερόμενος στο ζήτημα του περιορισμού της ενεργειακής κατανάλωσης. «Αυτό που αντιλήφθηκα από τους διαδηλωτές χθες, πέρα από το ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης, είναι η ανάγκη να εργάζονται διαφορετικά και καλύτερα», πρόσθεσε.
Καθώς η συζήτηση συνεχίζεται αυτή την εβδομάδα στην εθνοσυνέλευση, τα μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, που για πρώτη φορά ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια κατεβαίνουν σε κοινό μέτωπο, προανήγγειλαν δύο νέους γύρους κινητοποιήσεων. Ο πέμπτος γύρος έχει ήδη προγραμματιστεί για την Πέμπτη και θα συνοδευθεί από απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ ο έκτος προβλέπεται για τις αρχές Μαρτίου, με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, κυρίως από τον χώρο των αριστερών συνδικάτων, να κάνουν λόγο για κυλιόμενες γενικές απεργίες.
Εως τότε θα συνεχίζεται η διαβούλευση στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Η κυβέρνηση, που μόνη της αδυνατεί να διαμορφώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, έχει εξασφαλίσει τη –μερική– στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικανοί. Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση εκτιμούν πως είναι εφικτή η διαμόρφωση πλειοψηφίας, υπέρ της αναμόρφωσης η πρώτη, κατά της αναμόρφωσης η δεύτερη.