Kathimerini.gr
Τρεις ημέρες μετά τα εγκαίνια των γραφείων της στρατιωτικής βιομηχανίας ΑSELSAN στη Βόρεια Μακεδονία έσπευσε στα Σκόπια και ο Χακάν Φιντάν, ο οποίος επιχείρησε να δείξει τον ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Αγκυρα στη χώρα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας με τον ομόλογό του Τίμτσο Μουκούνσκι προκάλεσε εντύπωση πως ο κ. Φιντάν αρχικά την ανέφερε ως «Μακεδονία» και αργότερα άρχισε να χρησιμοποιεί τον όρο «Βόρεια Μακεδονία». O κ. Φιντάν νωρίτερα είχε συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Χρίστιαν Μίτσκοσκι.
Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, στις συνομιλίες οι δύο υπουργοί συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της αμυντικής βιομηχανίας. «Οι εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας μας κατέχουν κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως και θα ήθελα να τονίσω ότι οι εταιρείες αυτές είναι έτοιμες να συνεισφέρουν στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο κ. Φιντάν.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε αναλυτική αναφορά στην τουρκική μειονότητα της Βόρειας Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «αποδίδουμε σημασία στις θετικές σχέσεις μεταξύ των τουρκικών κοινοτήτων στη Βόρεια Μακεδονία και στη διατήρηση αυτής της αρμονίας. Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα και τα αιτήματα της τουρκικής κοινότητας που βασίζονται στον νόμο θα γίνουν σεβαστά από όλες τις Αρχές στη Βόρεια Μακεδονία. Είμαι βέβαιος ότι και η νέα κυβέρνηση θα ανοίξει τις αγκαλιές της στο θέμα των αιτημάτων της τουρκικής κοινότητας για εκπαίδευση στη μητρική της γλώσσα και για τις ανάγκες σε υποδομές εντός των πλαισίων του νόμου».
Ο κ. Μουκούνσκι υποστήριξε ότι «η Τουρκία είναι εταίρος και σύμμαχός μας στο ΝΑΤΟ. Από την ανεξαρτησία της η χώρα μας βασίζεται πάντοτε στην Τουρκία και είναι αφοσιωμένοι και αποδεδειγμένοι φίλοι μας. Εχουν υποστηρίξει τη χώρα μας στην επίτευξη των υψηλότερων στρατηγικών της στόχων» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως «μοιραζόμαστε κοινές απόψεις με την Τουρκία για θέματα ασφάλειας και περιφερειακά».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τις τουρκικές εταιρείες να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία. Πάντως, ήδη η Τουρκία είναι ο 7ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Μακεδονίας. Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών ανήλθε σε 1 δισ. δολάρια και στόχος της Αγκυρας είναι να φθάσει στα 2 δισ. δολάρια μέσα σε λίγα χρόνια. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί το Κόσοβο.