ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν: «Να σταματήσουν οι αερομαχίες»

«Είπα να κλείσει αυτή η σελίδα», δήλωσε ο Ερντογάν για τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Τον τερματισμό των αερομαχιών στο Αιγαίο –που πάντως οφείλονται σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά– θέτει ως στόχο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα, ενώ σε δηλώσεις που έκανε προς τους δημοσιογράφους διατύπωσε προτάσεις συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τη μεταφορά ενέργειας.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Αθήνα, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι δυνατή η μεταφορά ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό της Σινώπης στην Ελλάδα.

«Οσον αφορά τις εναέριες εμπλοκές [σ.σ. dogfights] μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο, είπαμε να κλείσουμε πλέον αυτή τη σελίδα, να τελειώνουμε με αυτή την υπόθεση. Αυτό το είπαμε και στον κ. Μητσοτάκη, το λέγαμε πάντα και στους πρωθυπουργούς που ήταν πριν από αυτόν. Εμείς θέλουμε να δώσουμε έμφαση στη φιλία», ανέφερε ο κ. Ερντογάν στο ταξίδι επιστροφής του προς την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας λέγοντας πως «θα κάνουμε ένα πολύ διαφορετικό βήμα ακόμη με το εθνικό μας μαχητικό αεροσκάφος KAAN. Αυτά έχουν μειώσει τις δαπάνες της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Αυτοί [σ.σ. οι Ελληνες] βαδίζουν μόνο με εξωτερική υποστήριξη και αυτή η υποστήριξη που λαμβάνουν απέξω τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν έναν νέο υπολογισμό περί εξόδων».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Ερντογάν μίλησε για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στην Ελλάδα. «Καταβάλλουμε προσπάθειες για να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία όχι μόνο στον τομέα της ενέργειας αλλά και σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της πυρηνικής ενέργειας. Για παράδειγμα, με τον πυρηνικό μας σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη θα μπορούμε επίσης να παρέχουμε ενέργεια στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ερντογάν αφού υποστήριξε πως οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, που αποτελούν τις σημαντικότερες χώρες της περιοχής, εξέφρασε την άποψή του για τον τρόπο συνεργασίας στην περιοχή, αλλά τόνισε ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προκλήσεις. «Η θέση μας για τον δίκαιο διαμοιρασμό του φυσικού πλούτου της περιοχής μας είναι ίδια από την αρχή. Δεν έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στα δικαιώματα κανενός και έχουμε ισχυρή βούληση να μην αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον είναι εφικτό να γίνει ένας δίκαιος και περιεκτικός διαμοιρασμός στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να οικοδομήσουμε τη βάση που θα το διασφαλίσει, να δημιουργήσουμε τους σωστούς οδικούς χάρτες και να μη δώσουμε την ευκαιρία σε προκλήσεις».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο κ. Ερντογάν υπογράμμισε πως δεν υπάρχει στην ατζέντα του κάποια συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, καθώς όπως τόνισε έχουν διαφορετικές θέσεις στο ζήτημα της Γάζας, αλλά έδειξε ότι περιμένει πρόσκληση καθώς φρόντισε να δηλώσει: «Αν μας καλέσει, θα συζητήσουμε μαζί του ούτως ή άλλως όποια θέματα χρειάζεται να συζητήσουμε». Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκάθαρα επανέλαβε τη θέση της Τουρκίας πως για να εγκριθεί η ένταξη της Σουηδίας πρέπει να εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία. «Αν εσύ έχεις Κογκρέσο, έχω και εγώ τουρκικό Κοινοβούλιο. Εσείς λέτε ότι θα κάνετε το βήμα για το θέμα των F-16 αφού το περάσετε από το Κογκρέσο, έχω και εγώ τουρκικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι δυνατόν να κάνω ένα τέτοιο βήμα χωρίς να περάσει από το Κοινοβούλιό μου. Αν εμείς είμαστε δύο συμμαχικές χώρες στο ΝΑΤΟ, τότε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης ταυτόχρονα εσείς κάντε αυτό που σας αναλογεί και το Κοινοβούλιό μας θα πάρει την απόφαση που πρέπει. Ετσι έχει η κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ