ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Eρντογάν: Μόνη λύση παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

Επειτα από χρόνια κρίσης, οι διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας και του Ισραήλ προοδευτικά αναθερμάνθηκαν την τελευταία περίοδο, με επισκέψεις υψηλού επιπέδου

Kathimerini.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να εντείνει τις διπλωματικές προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, προσθέτοντας παράλληλα ότι μόνο δύο ξεχωριστές κρατικές οντότητες θα επιφέρουν ειρήνευση.

Μιλώντας από την Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τα σύνορα που καθορίστηκαν το 1967, είναι απαραίτητη για την περιφερειακή σταθερότητα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις διπλωματικές προσπάθειες που έχουμε ξεκινήσει για την αποκατάσταση της ηρεμίας. Καλούμε όλα τα μέρη που έχουν λόγο στην περιοχή να συμβάλουν ειλικρινά στην ειρήνη», είπε.

Από την έναρξη των μαχών το Σάββατο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έχει πραγματοποιήσει τηλεφωνήματα με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Παλαιστίνης, της Ισπανίας, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας για να συζητήσουν το θέμα.

Την Κυριακή, η απεσταλμένη του Ισραήλ στην Αγκυρα δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η διαμεσολάβηση και δήλωσε ότι η επίθεση της Χαμάς δείχνει ότι η ομάδα δεν πρέπει να έχει παρουσία στην Τουρκία ή αλλού.

Ερωτηθείσα για την παρουσία μελών της Χαμάς στην Τουρκία, η Τριτ Λιλιάν απάντησε ότι ένα ανώτερο στέλεχος της ισλαμιστικής οργάνωσης, ο Σάλεχ αλ-Αρούρι, εθεάθη μερικές φορές σε εκδηλώσεις στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι πρέπει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

«Νομίζω ότι απλώς ενισχύει την άποψή μας ότι η Χαμάς δεν πρέπει να έχει γραφείο ή οποιοδήποτε είδος δραστηριότητας, ούτε στην Τουρκία ούτε οπουδήποτε αλλού στον κόσμο», είπε. «Δεν υπάρχει χώρος για τρομοκράτες να κατευθύνουν ενέργειες από οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με την παρουσία αξιωματούχων της Χαμάς στην Τουρκία.

Την Κυριακή, ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου Νουμάν Κουρτουλμούς, ενώ επανέλαβε την προηγούμενη έκκληση της Άγκυρας για αυτοσυγκράτηση, είπε ότι οι Παλαιστίνιοι υπέφεραν εδώ και καιρό από αδικίες, συγκεκριμένα στο τέμενος Αλ Άκσα της Ιερουσαλήμ, το οποίο χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή».

Η Λιλιάν σχολίασε ότι το Ισραήλ περίμενε περισσότερη ενσυναίσθηση από την Τουρκία, μια χώρα που έχει υποφέρει από ένοπλες επιθέσεις για δεκαετίες, αλλά πρόσθεσε ότι ο «καλός εποικοδομητικός» διάλογος μεταξύ των χωρών την «επόμενη μέρα» θα ρίξει φως στην προοπτική της προσέγγισης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ