Το Ιράν δίνει μια μεγάλη μάχη ενάντια στον χρόνο και στον κορωναϊό που εξαπλώνεται ταχέως σε ολόκληρη τη χώρα και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας οι οποίοι προηγουμένως επιχείρησαν να στείλουν καθησυχαστικά μηνύματα, σήμερα αποδέχονται την σοβαρότητα της όλης κατάστασης και λαμβάνουν έκτακτα μέτρα. Σε ολόκληρη την χώρα, στα πλαίσια της καταπολέμησης της εξάπλωσης του νέου ιού, χαλαρώνουν τα αυστηρά μέτρα του θρησκευτικού καθεστώτος.
26 νεκροί, εκατοντάδες ασθενείς (13:18)
Μέχρι στιγμής, ο ιός έχει σκοτώσει 26 ανθρώπους στο Ιράν. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό εκτός της Κίνας. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 139 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στη χώρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 80.000 ανθρώπους παγκοσμίως, προκαλώντας πάνω από 2.700 θανάτους, κυρίως στην Κίνα.
Η κρίση με τον κορωναϊό επηρεάζει πλέον ολόκληρη την ιρανική κοινωνία των 80 εκατομμυρίων και πλήττει την οικονομία της χώρας.
Ο Πρόεδρος κατηγορεί τις ΗΠΑ
Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεσο σχέδιο για την απομόνωση των πόλεων, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να χρειαστούν «μία, δύο ή τρεις εβδομάδες» για να αποκτήσουν οι αρχές τον έλεγχο του ιού στο Ιράν.
Ο κ. Ρουχάνι προσπάθησε να απεικονίσει την κρίση του ιού όσον αφορά τη σύγκρουση του Ιράν με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Δεν πρέπει να αφήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επωφεληθούν από τον κοροναϊό, σταματώντας τις κοινωνικές μας δραστηριότητες. Αυτή είναι μια συνωμοσία και ξένη προπαγάνδα. [Και οι Αμερικανοί] Υποφέρουν επίσης από τον κορωναϊό. Η γρίπη έχει σκοτώσει 16.000 ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν μιλάνε για τον εαυτό τους. Οι Αμερικανοί ας φροντίζουν καλύτερα τα χιλιάδες θύματα της γρίπης στη χώρα τους», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ιράν σε συνάντηση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Έκτακτα μέτρα
Στην Τεχεράνη οι εργαζόμενοι των μέσων μαζικής μεταφοράς προχώρησαν στην απολύμανση των λεωφορείων και του συστήματος του μετρό της πρωτεύουσας, αφαιρώντας τις υπερυψωμένες λαβές σε μια προσπάθεια του περιορισμού των επιφανίων όπου ο ιός μπορεί να αναπτυχθεί.
Στο Κουμ, ιερή πόλη των Σιτών, νότια της Τεχεράνης, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από τον ιό, οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων Mizan δείχνουν ότι οι γιατροί φορούν μάσκες προσώπου υψηλού επιπέδου προστασίας. Οι συγκεκριμένες μάσκες είναι δύσκολο να βρεθούν στο Ιράν, όπως και το αλκοολούχο απολυμαντικό χειρός και άλλα υλικά, επειδή το ιρανικό δίκαιο απαγορεύει τυπικά την εισαγωγή αντικειμένων που φέρουν αλκοόλ. Αυτοί οι κανόνες έχουν χαλαρώσει εξαιτίας της μεγάλης κρίσης.
Τι ανησυχεί τους εμπειρογνώμονες;
Οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν ότι το Ιράν ενδέχεται να μην αναφέρει όλες τις περιπτώσεις και τους θανάτους, δεδομένης της ταχείας εξάπλωσής του ιού από το Ιράν στον Περσικό Κόλπο.
Ο Αχμάντ Αμιραμπαντί Φαραχανί, ένας σκληροπυρηνικός νομοθέτης, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν 50 θάνατοι μόνο στο Κουμ, πληροφορία που η κυβέρνηση αρνείται.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η νέα κρίση θα μπορούσε να διαρκέσει μέχρι τέλη Απριλίου. Το εγχείρημα της διαχείρισης της κρίσης θα μπορούσε να καταστεί πιο περίπλοκο μαζί με το περσικό νέο έτος, ή Νεβρούς, που έρχεται στις 20 Μαρτίου.