ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εκλογές στην Ισπανία: «Καυτές» και απρόβλεπτες

Είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία πηγαίνει σε εκλογές τόσο αργά το καλοκαίρι, όταν τουλάχιστον 10 από τα 37 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Ισπανίας θα βρίσκονται σε διακοπές

Kathimerini.gr

Δύσκολες έως και απρόβλεπτες θα είναι οι εκλογές στην Ισπανία που είναι προγραμματισμένες για τις 23 Ιουλίου. Παράγοντες όπως η ζέστη, η αποχή και οι συνεχείς αλλαγές των πολιτικών συσχετισμών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για «χαοτική» αναμέτρηση.

Ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, διέλυσε το κοινοβούλιο τον Μάιο, ανοίγοντας τον δρόμο για κάλπες εν μέσω θέρους και μόλις τρεις εβδομάδες μετά την έναρξη της ισπανικής προεδρίας στην Ε.Ε.

Είναι η πρώτη φορά που η Ισπανία πηγαίνει σε εκλογές τόσο αργά το καλοκαίρι, όταν τουλάχιστον 10 από τα 37 εκατομμύρια ψηφοφόρους της Ισπανίας θα βρίσκονται σε διακοπές, επισημαίνουν πολυάριθμες πολιτικές αναλύσεις στον ισπανικό Τύπο.

Ολα είναι πιθανά, ακόμα και το να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο, καθώς πολλοί θα αναγκαστούν να μετακινηθούν, διακόπτοντας τις διακοπές τους για να ψηφίσουν.

Κοσμοσυρροή ενδέχεται να σημειωθεί και στα ταχυδρομεία, καθώς αριθμός ρεκόρ ακόμα και 3 εκατομμυρίων ψηφοφόρων ενδέχεται να επιλέξουν την επιστολική ψήφο.

Λαϊκό Κόμμα κατά Σάντσεθ για «αθέμιτο ελιγμό»

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις -η επίσημη προεκλογική περίοδος ξεκινά την Πέμπτη τα μεσάνυχτα- θεωρεί ότι η επιλογή της χρονικής στιγμής των εκλογών ισοδυναμεί με «αθέμιτο ελιγμό».

Ο ηγέτης του κόμματος, Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχόο, κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι αναγκάζει τους παραδοσιακά πιο ευημερούντες ψηφοφόρους του να «επιλέξουν μεταξύ της κάλπης και των διακοπών τους».

«Είναι στόχος να μειωθεί η συμμετοχή και να δυσκολευτούν οι πολίτες να ψηφίσουν;», σχολίασε ο Νούνιεθ Φεϊχόο.

Εκλογικά κέντρα σε «καυτές» συνθήκες

Η ψηφοφορία στα μέσα του καλοκαιριού μπορεί επίσης να αποδειχθεί δύσκολη για λόγους διαδικαστικούς, καθώς πολλά από τα διορισμένα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, που επιλέγονται μέσω συστήματος κλήρωσης, ενδέχεται να απουσιάσουν λόγω διακοπών.

Αλλος παράγοντας που θα μπορούσε να περιπλέξει τη διαδικασία της ψηφοφορίας είναι ο καυτός καιρός. Το περασμένο καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ισπανία, με τις θερμοκρασίες του Ιουλίου να εκτοξεύονται σε ύψη που είχαν να καταγραφούν από το 1961.

Η χώρα βιώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες και η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισπανίας προβλέπει ότι οι εκλογές αυτού του μήνα θα συμπέσουν με ακραίο κύμα καύσωνα που θα έχει αποτέλεσμα μέσες θερμοκρασίες 33 βαθμών Κελσίου στη Μαδρίτη και ακόμη πιο έντονες συνθήκες σε πόλεις όπως η Κόρδοβα, όπου τον περασμένο Ιούλιο οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Δεδομένων των καυτών συνθηκών, το ποιος θα προσέλθει για να ψηφίσει θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα.

Απρόβλεπτα αποτελέσματα

Αν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος έχουν τα περισσότερα κίνητρα να προσέλθουν στις κάλπες, η ισορροπία αλλάζει, καθώς οι ψηφοφόροι των Σοσιαλιστών φαίνεται να κινητοποιούνται υπό την απειλή να απομακρυνθούν από την εξουσία.

Ιδίως δε όταν ένα τέτοιο ενδεχόμενο συνδέεται με τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας του Λαϊκού Κόμματος και του Vox, σενάριο που ο Νούνιεθ Φεϊχόο έχει εξετάσει ανοιχτά και το οποίο ήδη έχει βρει εφαρμογή στις τοπικές και περιφερειακές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Δύο μόλις ημέρες πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, το Ινστιτούτο Κοινωνικών Ερευνών (CIS) της χώρας δημοσιοποίησε νέα δημοσκόπηση.

Οπως προκύπτει από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, το Λαϊκό Κόμμα θα κέρδιζε τις εκλογές με 122-140 έδρες (η απόλυτη πλειοψηφία είναι 176) έναντι 115-135 των Σοσιαλιστών (PSOE). Σε ποσοστά το PP εξασφαλίζει 31,4% και το PSOE 31,2% που ορίζεται ως «τεχνητή ισοπαλία».

Η δημοσκόπηση βασίζεται σε 29.201 συνεντεύξεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δίνει την τρίτη θέση στον SUMAR, τον νέο πολιτικό συνασπισμό 16 κομμάτων που τοποθετείται στα αριστερά του PSOE με 43-50 έδρες και ποσοστό 16,4%.

Το VOX, που έως τώρα κατείχε την τρίτη θέση με 52 έδρες, πέφτει, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στις 21-29 έδρες και καταλαμβάνει την τέταρτη θέση.

Παρά το γεγονός, όμως, ότι το PP προηγείται, εντούτοις, από τα δύο πολιτικά μπλοκ που δημιουργούνται, δεξιό και αριστερό, το δεύτερο φαίνεται να υπερισχύει, ενώ μέχρι στιγμής οι συμμαχίες είναι μεταξύ PP και VOX και μεταξύ PSOE και SUMAR.

Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εκλογές διεξάγονται σε μια πολιτική συγκυρία ακραίας πόλωσης στην Ισπανία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει άμεσα ούτε μετά τη διεξαγωγή τους.

Με πληροφορίες από Politico, Deutsche Welle, El pais

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση