ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βρετανικό Μουσείο: Ο σερ Μαρκ Τζόουνς αναλαμβάνει προσωρινός διευθυντής

Ο Βρετανός ιστορικός τέχνης και πρώην διευθυντής του Μουσείου Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο αναλαμβάνει τη διεύθυνση του ιδρύματος στη σκιά του σκανδάλου των κλεμμένων θησαυρών

Ο σερ Mark Ελις Πάουελ Τζόουνς, Βρετανός ιστορικός τέχνης, αναλαμβάνει προσωρινός διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, στη σκιά του σκανδάλου κλεμμένων θησαυρών που οδήγησε σε παραίτηση τον πρώην διευθυντή και σε αποχώρηση «μέχρι νεωτέρας» τον υποδιευθυντή του ιδρύματος.

Από το 2001 έως και το 2011, ο σερ Τζόουνς ήταν διευθυντής του Μουσείου Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο.

Ο Τζόουνς είναι πρόεδρος της Εθνικής Διάσκεψης Διευθυντών Μουσείων, διαχειριστής της Συλλογής Γκίλμπερτ και μέλος του Συμβουλίου του Βασιλικού Κολεγίου Τεχνών.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να επιβεβαιώσω ότι ο σερ Μαρκ Τζόουνς έλαβε την ομόφωνη έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου για να γίνει ο Προσωρινός Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου. Ο Μαρκ είναι ένας από τους πιο έμπειρους και σεβαστούς επικεφαλής μουσείων στον κόσμο και θα ασκήσει τη διοίκηση με που χρειάζεται το Μουσείο αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν.

Τι είχε πει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Την εποχή που ήταν διευθυντής στο Μουσείου Βικτωρίας και Αλβέρτου, ο σερ Τζόουνς είχε υποστηρίξει πως Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να «μοιράζονται» τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Δεν μπορώ να πω σε άλλο μουσείο πώς να συμπεριφερθεί, αλλά πιστεύω ότι είναι δυνατό να αναπτυχθούν συνεργασίες. Μπορεί να είναι καλό να εμφανίζονται αντικείμενα σε διαφορετικά σημεία» είχε δηλώσει στον Observer το 2002.

«Δεν πρόκειται απαραίτητα για περίπτωση μεταβίβασης ιδιοκτησίας ή οριστικής επιστροφής των Γλυπτών, αλλά όταν οι κάποιοι πιστεύουν ότι ορισμένα ζητήματα είναι πραγματικά σημαντικά, όπως κάνουν οι Ελληνες και το Βρετανικό Μουσείο σε αυτήν την περίπτωση, αυτό είναι πραγματικά καλό. Η απάθεια είναι ο μεγάλος εχθρός μας».

Οι παραιτήσεις μετά τις αποκαλύψεις

Στις 25 Αυγούστου, ο τότε διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου, Χάρτγουικ Φίσερ, υπέβαλε την παραίτηση του στο διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος, η οποία έγινε δεκτή με άμεση ισχύ. Λίγες ώρες αργότερα, και ο αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου, Τζόναθαν Γουίλιαμς, ανακοίνωνε ότι θα αποχωρήσει από την θέση του μέχρι να ολοκληρωθεί η ανεξάρτητη έρευνα για τις κλεμμένες και χαμένες αρχαιότητες.

Ο αριθμός των αντικειμένων που εκλάπησαν ή καταστράφηκαν, τα τελευταία χρόνια, εκτιμάται πως ξεπερνά τα 1.500 και «πλησιάζει τα 2000», σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph που επικαλείται πηγές εντός του ιδρύματος.

Πηγή του μουσείου ανέφερε ακόμα ότι ο χειρισμός της υπόθεσης από τη διεύθυνση ήταν «αμελής και ακατάλληλος» και ότι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, αγνοήθηκαν από τα υψηλότερα κλιμάκια. Καταγγελίες περί πώλησης αρχαιοτήτων μέσω eBay είχαν γίνει χρόνια νωρίτερα.

Το μουσείο δεν έχει διευκρινίσει πόσα αντικείμενα έχουν κλαπεί, και κάνει γενικά λόγο για «μικρά κομμάτια», χρυσά αντικείμενα, πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση