ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αποστάσεις Νετανιάχου από Μπάιντεν: Καμία μόνιμη εκεχειρία μέχρι να καταστραφεί η Χαμάς

«Οι προϋποθέσεις που έθεσε το Ισραήλ για τον τερματισμό αυτού του πολέμου δεν έχουν αλλάξει», διαμηνύει η πλευρά του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας εάν δεν έχουν προηγουμένως καταστραφεί «οι στρατιωτικές και κυβερνητικές δυνατότητες» της Χαμάς.

«Οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το Ισραήλ για τον τερματισμό αυτού του πολέμου δεν έχουν αλλάξει», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Μπ. Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι προϋποθέσεις εξακολουθούν να είναι: «η καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς, η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελεί πλέον απειλή για το Ισραήλ». «Η ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός προτού εκπληρωθούν αυτοί οι όροι δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης», διευκρινίζει η πλευρά Νετανιάχου.

Μια ημέρα νωρίτερα ωστόσο, την Παρασκευή, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε παρουσιάσει από τον Λευκό Οίκο, «με ασυνήθιστα πολλές λεπτομέρειες» όπως σχολιάζουν οι New York Times, έναν οδικό χάρτη τριών σταδίων για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος:

Η διάρκειας έξι εβδομάδων πρώτη φάση του εν λόγω σχεδίου περιλαμβάνει: την «πλήρη και ολοκληρωτική κατάπαυση του πυρός», την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων «από όλες τις κατοικημένες περιοχές της Γάζας», την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων, την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στις εστίες τους και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει εντός του παράκτιου παλαιστινιακού θύλακα της Γάζας.

Κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου, θα ολοκληρώνονταν όσα ξεκίνησαν στην προηγούμενη φάση: οι απελευθερώσεις δηλαδή των ομήρων αλλά και η απόσυρση του ισραηλινού στρατού από όλες τις περιοχές της Γάζας και, κατά την τρίτη φάση, θα έμπαινε σε τροχιά υλοποίησης το σχέδιο ανοικοδόμησης της κατεστραμμένης από τον πόλεμο περιοχής.

Ωστόσο, στο Ισραήλ η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παραμένει βαθιά διχασμένη αναφορικά με τη μορφή και το περιεχόμενο που θα έπρεπε να έχει η όποια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Οι οικογένειες των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα ζητούν να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των αγαπημένων τους.

Οι ακροδεξιοί κυβερνητικοί εταίροι του Νετανιάχου (υπουργοί όπως ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και ο Μπεζαλέλ Σμότριτς) απειλούν, στον αντίποδα, ακόμη και με ανατροπή της κυβέρνησης εάν ο πόλεμος τελειώσει πρόωρα.

Όσο για τους πιο μετριοπαθείς Ισραηλινούς, πιθανότατα ακόμη και εκείνοι θα αναρωτιόντουσαν τι πραγματικά επέτυχαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα εάν η Χαμάς παραμείνει στην εξουσία έπειτα από την όποια ενδεχόμενη εκεχειρία.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή δεν διευκρινίζει ποιος θα κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο. Όπως αναφέρουν οι New York Times ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο, εάν δεν μεσολαβήσουν άλλες συμφωνίες και διευθετήσεις, η Χαμάς να διατηρήσει de facto την εξουσία στον παλαιστινιακό θύλακα, πράγμα που, εάν συμβεί, θα αποτελεί νίκη για την παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση έπειτα από τον πολύμηνο πόλεμο που θα έχει προηγηθεί.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε την Παρασκευή ότι υπάρχουν ακόμη «μια σειρά από λεπτομέρειες προς διαπραγμάτευση».

Μερικοί από τους ακροδεξιούς κυβερνητικούς εταίρους του Νετανιάχου έχουν όμως επικρίνει παρόμοιες προτάσεις για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Γάζα αποκηρύσσοντάς τες ως προτάσεις «ήττας» και «παράδοσης».

Αυτές οι διαφωνίες θα μπορούσαν να κλονίσουν τον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό ή ακόμη και να οδηγήσουν στη διάλυσή του, όπως αναφέρουν οι NY Times.

Πηγές: New York Times, Times of Israel

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ισραήλ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ