Kathimerini.gr
Αλεξάνδρα Βουδούρη
Ιδιαίτερα ενοχλημένος εμφανίζεται στην απαντητική του επιστολή προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο οποίος απορρίπτει το σύνολο των επιχειρημάτων του Βίκτορ Oρμπαν σε σχέση με τις «ειρηνευτικές αποστολές» του, ιδιαίτερα στη Μόσχα.
Μια μέρα έπειτα από την πρωτοφανή απόφαση της Κομισιόν να «μποϊκοτάρει» τις άτυπες υπουργικές συναντήσεις που θα διεξαχθούν τους προσεχείς μήνες στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης, ο Σαρλ Μισέλ απαντά στην επιστολή που απέστειλε ο Βίκτορ Oρμπαν προς εκείνον και τους 26 Ευρωπαίους ηγέτες με την οποία επιχείρησε να πείσει ότι οι επισκέψεις του σε Μόσχα και Πεκίνο ήταν διμερείς και όχι στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν φαίνεται να πείστηκε από τα επιχειρήματα του Ούγγρου πρωθυπουργού καθώς επισημαίνει στην επιστολή του με ημερομηνία 16 Ιουλίου, που έχει στην κατοχή της η «Κ», ότι «η εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου δεν έχει ρόλο εκπροσώπησης της Eνωσης σε διεθνές επίπεδο και δεν έχει λάβει καμία εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκ μέρους της Eνωσης». «Το ξεκαθάρισα πριν από την επίσκεψή σας στη Μόσχα, κάτι που επαναλήφθηκε στη συνέχεια από τoν ύπατο εκπρόσωπο Μπορέλ στη δήλωσή του στις 5 Ιουλίου», τονίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Ο Σαρλ Μισέλ μάλιστα σημειώνει ότι δεν αποδέχεται τον ισχυρισμό του Βίκτορ Oρμπαν ότι η Ε.Ε. έχει υιοθετήσει μια πολιτική «υπέρ του πολέμου». «Το ακριβώς αντίθετο ισχύει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προσθέτει ότι «η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος και η Ουκρανία είναι το θύμα που ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της για αυτοάμυνα».
«Η Ρωσία ηγείται ενός επιθετικού πολέμου σε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», συνεχίζει.
Η επιστολή καταλήγει με την πάγια θέση της Ε.Ε. ότι «καμία συζήτηση δεν μπορεί να γίνει για την Ουκρανία, χωρίς την Ουκρανία», αφήνοντας έτσι μια σαφή αιχμή για το γεγονός ότι ο Βίκτορ Oρμπαν δεν είχε ενημερώσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι –παρά το γεγονός ότι βρέθηκε στο Κίεβο– για την πρόθεσή του να επισκεφθεί τη Μόσχα.
«Η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει επιδιώξει σταθερά να οικοδομήσει ευρεία διεθνή υποστήριξη για μια ολοκληρωμένη, δίκαιη και διαρκή ειρήνη βασισμένη στον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με τις βασικές αρχές και τους στόχους της ειρηνευτικής φόρμουλας της Ουκρανίας. Η Eνωση δεν έχει καταβάλει καμία προσπάθεια να προσεγγίσει όλους τους εταίρους σε αυτό το θέμα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας», υπογραμμίζει ο Σαρλ Μισέλ καταρρίπτοντας παράλληλα και το επιχείρημα του Oρμπαν για συνομιλίες με το Πεκίνο στο πλαίσιο των προσπαθειών του για εξεύρεση «ειρηνευτικής λύσης» στην Ουκρανία.
Για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, άλλωστε, «ο πιο άμεσος τρόπος για την ειρήνη είναι η Ρωσία να αποσύρει όλες τις δυνάμεις της από την Ουκρανία και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».