Kathimerini.com.cy
Το ''Bridgerton'', που έκανε πρεμιέρα στο Netflix τα Χριστούγεννα, είναι σίγουρα η δημοφιλέστερη σειρά των ημερών και, επίσημα πλέον, μια ακόμα μεγάλη επιτυχία για την πλατφόρμα streaming και την Shonda Rhimes - που εδώ λειτουργεί ως executive producer.
Η σειρά λαμβάνει χώρα στο Λονδίνο, κατά την εποχή της Αντιβασιλείας και ακολουθεί την υψηλή κοινωνία, τις ζωές των αριστοκρατών και τις ερωτικές τους περιπέτειες. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων βλέπουμε ερωτικές σκηνές, πολύχρωμα κοστούμια και άντρες που δεν θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και η απορία μας είναι πόσο ακολουθούν την πραγματικότητα όλα αυτά; Κατά πόσο συνέβηκαν ή υπήρχε πιθανότητα να συμβούν αυτά τη δεκαετία του 1800 στο Λονδίνο;
1.Ήταν η βασίλισσα Charlotte Αφρικανή;
Υπάρχουν πολλοί μαύροι χαρακτήρες στη σειρά, συμπεριλαμβανομένης της βασίλισσας Charlotte και γνωρίζοντας την Shonda Rhimes αυτό δεν είναι παράξενο. Είναι όμως σωστό ιστορικά; Η πραγματική βασίλισσα Charlotte, σύμφωνα με την συγγραφέα των βιβλίων Julia Quinn, αναφέρει πως οι ιστορικοί πιστεύουν πως η Charlotte είχε κάποιες Αφρικανικές ρίζες. Η Washington Post γράφει πως υπάρχει μια διαφωνία για την εθνικότητα της βασίλισσας. Κάποιοι πιστεύουν πως είχε κάποια χαρακτηριστικά προσώπου που παρέπεμπαν στην Αφρική, αναφέροντας πως κάποιοι πίνακες το δείχνουν ξεκάθαρα. Ωστόσο δεν μπορεί κανείς να επιβεβαιώσει αν όντως είχε μορφή παρόμοια με αυτή του ''Bridgerton''.
2. Πόσοι μαύροι άνηκαν στην ελίτ της εποχής;
Το ''Bridgerton'' έχει ένα καστ που περιλαμβάνει ηθοποιούς πολλών εθνικοτήτων. Ένας απ' αυτούς είναι ο Δούκας του Hastings, που υποδύεται ο Rege-Jean Page, ο οποίος έχει ρίζες από Βρετανία και από Ζιμπάμπουε.
Παρόλο που υπήρχαν μαύροι στο Λονδίνο της τότε εποχής, δεν υπήρχαν πολλοί μαύροι ή μιγάδες στην ελίτ, όπως δείχνει η σειρά. Ακόμα κι αν υπήρχαν, δεν θα είχαν τις πολυτέλειες που φαίνεται να έχουν στη σειρά.
3. Οι άντρες της ελιτ δεν ήθελαν παιδιά;
Σε μια από τις ιστορίες της σειράς, ο αριστοκράτης Simon Basset λέει πως δεν θέλει να κάνει παιδιά και προτιμά να σταματήσει σε αυτόν το γενεαλογικό του δέντρο. Η ιστορικός Amanda Vickery λέει πως μια τέτοια συζήτηση δεν θα γινόταν στην πραγματικότητα.
''Ένας άντρας αποφασισμένος να μην κάνει παιδιά θα ήταν εξωφρενικό'' λέει σε συνέντευξή της.
4. Ήταν τα ρούχα τόσο εντυπωσιακά;
Οι γυναίκες στο ''Bridgerton'' συχνά φοράνε εντυπωσιακά, πολύχρωμα φορέματα με πολλές λεπτομέρειες και λάμψη. Οι γραμμές σίγουρα ανακλούν αυτές τις τότε εποχής αλλά δεν μπορούσαν παρά να γίνουν λίγο πιο υπερβολικά για χάρη του σόου.
''Οι αριστοκράτες φορούσαν διαφορετικά φορέματα σε κάθε χορό, εκτός των πολλών φορεμάτων που άλλαζαν από το πρωί μέχρι το δείπνο. Αυξήσαμε την ποσότητα των γκλίτερ, των χρωμάτων και των κεντημάτων. Κάναμε παρεμβάσεις που ανταποκρινονται περισσότερο στη μόδα της σημερινής εποχής'' λέει η ενδυματολόγος της σειράς. Τα φορέματα τους τότε, συμπληρώνει, δεν ήταν τόσο στολισμένα ούτε με τόσα πολλά χρώματα.
5. Θα μπορούσε να υπάρχει όντως μια ''κίτρινη'' εφημερίδα;
Βασικό στοιχείο της σειράς είναι μια εφημερίδα με τίτλο ''Lady Whistledown's Society Papers'', που βγάζει στη φόρα τα μυστικά και τα σκάνδαλα των πλουσίων. Η Hannah Greig, συγγραφέας του βιβλίου ''The Beau Monde: Fashionable Society in Gregorian London'', αναλύει την κουλτούρα των celebrities την τότε εποχή και παρόλο που οι εφημερίδες αποκάλυπταν όντως κουτσομπολιά και σκάνδαλα των πλουσίων, ήταν τις περισσότερες φορές ανώνυμα.
Πηγή: Must