must.com.cy
Της Σταύρης Φράγκου
Τις μέρες του Πάσχα τα ψυγεία και τα ντουλάπια μας γεμίζουν τρόφιμα και με τα καλέσματα, όσο καλά και αν έχουμε υπολογίσει ποσότητες, πάντα θα μας περισσεύουν υλικά που δεν χρησιμοποιήσαμε και φαγητά και γλυκά που δεν καταναλώθηκαν στο τραπέζι.
Στους περισσότερους από εμάς, δεν αρέσει να τρώμε τα ίδια και τα ίδια για μέρες και η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να το κάνουμε αλλά ούτε να πετάξουμε τα leftovers. Υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις για να τα αξιοποιήσουμε και να αποθηκεύσουμε αυτά που θα καταναλώσουμε. Ας σκεφτούμε έξυπνα και δημιουργικά για να κάνουμε νόστιμα γεύματα με τα Πασχαλινά leftovers.
Κοτόπουλο
Καθαρίστε ό,τι έμεινε από τα κόκκαλα και αφήστε μόνο το ψαχνό το οποίο είτε μπορείτε να το βάλετε στην κατάψυξη είτε να φτιάξετε ένα άλλο πιάτο. Οι επιλογές είναι αρκετές αφού μπορείτε να κάνετε σάντουιτς, σαλάτα με κοτόπουλο, πίτα με κοτο΄πουλο και λαχανικά.
Χοιρινό
Όσο χοιρινό και να έμεινε, το κόβουμε σε φέτες και γινόμαστε δημιουργικοί. Φτιάχνουμε σάντουιτς με λεπτές φέτες χοιρινό, burger με BBQ σάλτσα , σούπα με κομμάτια από χοιρινό, noodles με χοιρινό, αραβική πίτα με χοιρινό και σάλτσα BBQ και σαλάτα Coleslaw.
Αρνί
Με το αρνί που έχει μείνει μπορείτε να φτιάξετε πίτα με κρέας ή να το βράσετε με σάλτσα ντομάτας στον φούρνο.
Πατάτες
Αν περίσσεψαν πατάτες, μπορείτε να τις κάνετε πουρέ, προσθέτοντας γάλα, βούτυρο, σκόρδο και μαϊντανό ή ρίγανη, να κόψετε ντομάτες σε
μικρά κομματάκια για σαλάτα ή να φτιάξετε πατατοσαλάτα με παντζάρι.
Ψωμί
Με το ψωμί μπορείτε να φτιάξετε σκορδόψωμα, παξιμάδια ή φρυγανιές ή κρουτόνια για τις σαλάτες.
Τσουρέκι
Μπορείτε να φτιάξετε για πρωινό french toast με βάση το τσουρέκι, σάντουιτς με νουτέλα, να το βάλετε στο wok να πάρει χρώμα και στις δύο πλευρές και να το σερβίρετε με μασκαρπόνε, να φτιάξετε και ένα αφράτο τιραμισού ή να κάνετε κέικ και να αντικαταστήσετε το παντεσπάνι με το τσουρέκι.
Λαχανικά
Επίσης, τα λαχανικά που δεν χρησιμοποιήσατε μπορείτε να τα βάλετε στον φούρνο, να αξιοποιηθούν σαν συνοδευτικό ή να γίνουν blend για πουρέ και συνοδευτικό για τα κυρίως γεύματα.
Αυγά
Τα χρωματιστά αβγά, βρίσκονται στο επίκεντρο τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά τι γίνεται μετά; Τι να κάνετε με αυτή τη σημαντική πηγή πρωτεΐνης; Κατ’ αρχάς, βάλτε τα αβγά σας στο ψυγείο, γιατί θα διατηρηθούν περισσότερο χρονικό διάστημα από τα αβγά που έχουν μείνει έξω.
Μπορείτε να τα τρώτε για πρωινό ή ως ορεκτικό σε κάποιο από τα γεύματά σας. Μια αρκετά εύκολη και νόστιμη συνταγή είναι τα leftover αβγά με σάλτσα ντομάτας και φέτα στον φούρνο ή στο τηγάνι. Χρησιμοποιήσετε μέσα σε κάποιο σάντουιτς ή ίσως ως συνοδευτικό στο κυρίως γεύμα φτιάχνοντας μία σαλάτα με αυτά ως συνήθως πατατοσαλάτα ή πάνω σε ψωμί με αβοκάντο. Μία άλλη συνταγή είναι να κόψετε το αυγό στα δύο, να αφαιρέσετε το κροκάδι τους και να το αναμείξετε με μαγιονέζα χαμηλών λιπαρών, αλάτι και πιπέρι και να τα ξαναγεμίσετε. Μπορείτε να φτιάξετε κυρίως γεύμα, όπως ρολό κιμά με αβγό, μια συνταγή που αγαπούν μικροί και μεγάλοι και απαιτεί βρασμένα αβγά. Ακόμα μία επιλογή είναι να φτιάξουμε αυγά τουρσί και να τα φυλάξουμε σε γυάλινο βάζο και να τα καταναλώσουμε όποτε θέλουμε.