must.com.cy
Τα σνακ αποτελούν ένα σημαντικό στοιχείο μιας σωστής και υγιεινής διατροφής. Είναι συνάμα και το γεύμα στο οποίο μπορεί ένα άτομο να παρασυρθεί και να οδηγηθεί σε κατανάλωση ανθυγιεινών και μη διαιτητικών επιλογών. Για την αποφυγή, λοιπόν, αυτής της κατάστασης, πιο κάτω παρατίθενται μερικές υγιεινές και εύκολες επιλοφές για σνακ.
ΑΒΟΚΑΝΤΟ: Το αβοκάντο είναι ένα φρούτο πλούσιο σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συσχετιστεί με την καλή υγεία της καρδιάς, καθώς μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια. Βοηθούν επίσης και την υγεία των οστών ιδιαίτερα στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μειώνοντας τον καταβολισμό (τη διάσπαση δηλαδή) των οστών. Περιέχει βιταμίνη Κ, ένα ακόμη στοιχείο με σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών.
Μερικοί εύκολοι και υγιεινοί τρόποι να το απολαύσετε:
Σάντουιτς με ψωμί ολικής ή πολύσπορο, αβοκάντο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά ή και αλλαντικό όπως γαλοπούλα.
Σαλάτα με αβοκάντο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά (π.χ. κατσικίσιο, φέτα, μοτζαρελα), φρούτο (π.χ. ρόδι, μήλο).
Ψωμί με αβοκάντο (π.χ. σε μορφή αλοιφής για να αποφευχθούν άλλες ανθυγιεινές αλοιφές) σκέτο ή και με αυγό.
ΓΙΑΟΥΡΤΙ: Το γιαούρτι είναι μια άλλη καλή επιλογή για ένα εύκολο και γευστικό σνακ. Μπορείτε να το απολαύσετε σε γλυκιά ή αλμυρή επιλογή. l Για μια αλμυρή και συνάμα υγιεινή επιλογή μπορείτε να το απολαύσετε σε μορφή τζατζίκι, συνδυάζοντάς το με αγγουράκι (ή και άλλο λαχανικό όπως το καρότο σε μορφή στικ) και φρυγανιά.
Όσον αφορά στη γλυκιά επιλογή, το γιαούρτι μπορεί να συνδυαστεί με μέλι ή χαρουπόμελο (συμβάλλει θετικά σε καταστάσεις όπως η δυσκοιλιότητα), με φυστικοβούτυρο και φρυγανιά καθώς επίσης και με φρέσκο (π.χ. ρόδι, μπανάνα) ή αποξηραμένο φρούτο (π.χ. σύκο, χρυσόμηλο) και σπόρια όπως λιναρόσπορο, ηλιόσπορο.
Σημ.: Στις πιο πάνω συστάσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το πρόβειο γιαούρτι, λαμβάνοντας έτσι τα προβιοτικά στοιχεία σημαντικά για την καλή λειτουργία των εντέρων.
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ: Οι ξηροί καρποί και τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, καθώς επίσης και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Τα οφέλη των φυτικών ινών στον οργανισμό ποικίλλουν, με ένα από αυτά να είναι η συμβολή τους στο αίσθημα του κορεσμού και στη μείωση της όρεξης. Ενώ οι ξηροί καρποί είναι πηγή στοιχείων όπως το ασβέστιο, η φυτική πρωτεΐνη, καθώς και αντιοξειδωτικών όπως για παράδειγμα η βιταμίνη Ε.
ΑΛΛΑ ΕΞΙΣΟΥ ΥΓΙΕΙΝΑ ΣΝΑΚ: Τα λαχανικά είναι επίσης ένα εύκολο και υγιεινό σνακ, χαμηλό σε θερμίδες, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί με τροφές - dips όπως είναι το χούμους και η ταχίνι. Με τον τρόπο αυτό ενισχύετε τόσο η γεύση όσο και η θρεπτικότητα του σνακ, καθώς τα ποιο πάνω είναι πηγές φυτικής πρωτεΐνης και ιχνοστοιχείων όπως είναι το σίδηρο και οι B - βιταμίνες, σημαντικές για τη συγκέντρωση. Τροφές όπως τα κράκερ και οι φρυγανιές μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σαν μέρος ενός σνακ. Μπορούν να γίνουν ακόμη πιο απολαυστικά και υγιεινά συνοδεύοντάς τα με τροφές όπως είναι το φυστικοβούτυρο, η αλοιφή ταχίνης - κακάο, αναρή ή / και μέλι, καθώς επίσης και μαλακό τυρί με χαμηλά λιπαρά και ξηρούς καρπούς.
Ζωή Ζαχαρία
Κλινική διαιτολόγος (Msc), διατροφολόγος (BSc)