Kathimerini.com.cy
Της Δέσποινας Άσπρου
H αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς πολλές φορές σκεφτόμαστε πως υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να κάνουμε... αλλά είτε λόγω βαρεμάρας, είτε λόγω έλλειψης χρόνου τα αναβάλλουμε. Από τα μικρά πράγματα όπως για παράδειγμα, η καθαριότητα του σπιτιού μας ή η πληρωμή ενός λογαριασμού, μέχρι ένα ταξίδι ή η οργάνωση της γκαρνταρόμπας αποτελούν συχνά πράγματα που πολλοί αφήνουμε για "μετά" με αποτέλεσμα όταν φτάσει εκείνη η χρονική στιγμή να είναι αργά ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο και ονομάζεται αναβλητικότητα. Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου 20% των ενηλίκων είναι χρόνια αναβλητικοί, αλλά πολλοί περισσότεροι είναι εκείνοι που αναβάλουν δουλειές και υποχρεώσεις σε διάφορες φάσεις της ζωής τους. Δείτε στην συνέχεια 5 πράγματα που οι περισσότεροι αναβάλλουμε, ενώ δεν θα έπρεπε και έπειτα, τρεις τρόπους για να αντιβετωπίσουμε την αναβλητικότητα.
Διάβασε όσα περισσότερα βιβλία μπορείς: Θυμάσαι εκείνο το βιβλίο που είχες αγοράσει με τόσο πάθος και αποφασιστικότητα... αλλά δεν το έχεις αγγίξει ποτέ σου; Μάλλον, ναι. Αντί να το έχεις "συγυρισμένο" στην βιβλιοθήκη σου, βρες λίγο χρόνο και ξεκίνα την ανάγνωση. Καλό είναι να θυμάσαι πως πάντα, το διάβασμα ενός ενδιαφέροντος κειμένου βοηθάει στην χαλάρωση και την ξεκούραση. Έρευνα, μάλιστα, που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Sussex έδειξε ότι η ανάγνωση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του άγχους, ενώ το διάβασμα φάνηκε να είναι πιο αποδοτικό ως αγχολυτικό ακόμα και από τη μουσική ή μια βόλτα.
Επιχείρηση γκαρνταρόμπα: Όσο και αν περιμένεις την ιδανική στιγμή, να θυμάσαι πως δεν πρόκειται να 'ρθει ποτέ. Αντί λοιπόν να περιμένεις... αφιέρωσε λίγο χρόνο προκειμένου να συμμαζέψεις τα ρούχα σου και να οργανώσεις κατάλληλα την γκαρνταρόμπα σου. Ένας εύκολος τρόπος είναι να ξεχωρίσεις τα ρούχα σου σε στοίβες ξεκινώντας με όσα φοράς συχνά και στην συνέχεια, συμμάζεψε όσα δεν φοράς... προκειμένου να τα απομακρύνεις. Ένας εξίσου καλός τρόπος οργάνωσης της ντουλάπας σου, είναι να οργανώσεις τα ρούχα σου ανά κατηγορία.
Μαγειρική: Πάμε στοίχημα πως εδώ και καιρό υπάρχει μια συνταγή που τριγυρίζει στο μυαλό σου και σκέφτεσαι κάποια στιγμή να την δοκιμάσεις. Η στιγμή που περιμένεις έφτασε και παρά το ότι ενδεχομένως η μαγειρική να μην είναι το αγαπημένο σου χόμπι, αποτελεί μια ωραία δραστηριότητα. Αγόρασε τα απαραίτητα υλικά και με καλή διάθεση, φτιάξε το πιάτο ή το γλυκό που σου κίνησε την περιέργεια. Στην περίπτωση που η προσπάθειά σου είναι ικανοποιητική γευστικά, τότε απόλαυσέ την με καλό κρασί και μουσική.
Κηπουρική και διακόσμηση εξωτερικού χώρου: Η αλήθεια είναι πως όσοι ασχολούνται με την κηπουρική ισχυρίζονται ότι χαρίζει μια σπάνια ηρεμία. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό, αλλά για να το λένε κάτι ξέρουν παραπάνω. Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους και ας περιποιηθούμε τον κήπο ή το μπαλκόνι μας. Παράλληλα, με αφορμή την έναρξη του καλοκαιριού που πλησιάζει, μπορούμε να ανανεώσουμε την διακόσμηση του μπαλκονιού ή του κήπου μας. Τόσο τα statement έπιπλα κήπου, όσο και τα μοντέρνα σε απρόσμενες γραμμές, σε διαχρονικό λευκό, γήινες αποχρώσεις, γκρι ή και ξύλινα στέλνουν θετικά vibes και είναι ιδανικά, αρκεί να μάς εκφράζουν.
Καθάρισε... από τα πινέλα του μακιγιάζ, μέχρι και ολόκληρο το σπίτι: Επειδή είμαστε βέβαοι πως τα καλλυντικά σου έχουν αυξηθεί ραγδαία... και το τελευταίο διάστημα δεν είναι και τόσο καθαρά, σου προτείνουμε να τα καθαρίσεις και παράλληλα, να διαλέξεις αυτά που χρησιμοποιήσεις. Μιας και θα ξεκινήσεις το καθάρισμα, βάλε μουσική και συνέχισε με το υπόλοιπο σπίτι.
Πώς όμως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αναβλητικότητα; Όπως αναφέρει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια. Ειδικεύτηκε στη Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία για εφήβους, ενήλικες και ζευγάρια Επιβατιανού Αντιγόνη μέσα από άρθρο της που δημοσιεύτηκε στο psychology.gr υπάρχουν6 απλά βήματα που αν τα υιοθετήσουμε θα βοηθηθούμε στο να θέσουμε τέλος την αναβλητικότητα.
1.Απαλλαγείτε από τις καταστροφικές σκέψεις: Όσο και αν μία υποχρέωση σας φαίνεται οδυνηρή ή δύσκολη για να τη διεκπεραιώσετε, μην υπερβάλλετε. Απλά, αντιμετωπίστε την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση και σκεφτείτε: "Σίγουρα δεν είναι κάτι που μου αρέσει, αλλά μπορώ να το κάνω".
2.Οριοθετείστε το περιβάλλον σας: Το περιβάλλον σας μπορεί να βοηθήσει, ή να εμποδίσει την παραγωγικότητα. Η τεχνολογία, όπως e-mail, τα social media και γενικότερα το internet και η ενασχόληση με αυτό ενισχύουν την αναβλητικότητα Όταν ασχολήστε με κάποια εργασία, κλείστε τον υπολογιστή σας, μέχρις ότου να τελειώσετε αυτό που έχετε προγραμματίσει.
3.Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας: Σκέψεις όπως: "Έπρεπε να είχα ξεκινήσει νωρίτερα", ή "Πάντα αναβάλλω τις δουλειές μου, άρα είμαι αποτυχημένος", δε βοηθούν, αλλά χειροτερεύουν την κατάσταση. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που συγχωρούν τον εαυτό τους ξεπερνούν πιο εύκολα το πρόβλημα.
4.Ελέγξτε την τελειομανία σας: Η σκέψη του "όλα ή τίποτα", δηλαδή ότι όλα πρέπει να είναι έτοιμα, για να ξεκινήσω, σας οδηγεί στο να μην αναλαμβάνετε καμία υποχρέωση. Προσπαθήστε για τις καλύτερες δυνατές συνθήκες και ολοκληρώστε τα καθήκοντα σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
5.Ξεκινήστε με μικρούς στόχους: Όταν το έργο σας φαίνεται δύσκολο και δεν ξέρετε πώς να ξεκινήσετε, χωρίστε το σε τμήματα και δουλέψτε, για παράδειγμα, μισή ώρα την ημέρα. Είναι προτιμότερο από το να το αναβάλλετε συνεχώς.
6.Ανταμείψτε τον εαυτό σας: Όταν τελειώνετε ένα έργο στο προγραμματισμένο χρόνο, κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας για την πετυχημένη προσπάθεια.