Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι οι νεότεροι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν απροσδόκητες και πολυεπίπεδες απόψεις σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς και τον έλεγχο του διαδικτυακού περιεχομένου, οι οποίες δεν συνάδουν απαραίτητα με κομματικές γραμμές. Πρόκειται για διαφορετικές προοπτικές που θα μπορούσαν να αποδειχτούν χρήσιμες στην αναμόρφωση των μελλοντικών τεχνολογικών ντιμπέιτ σε μια πολύ διχασμένη Ουάσιγκτον.
Η μελέτη των Gallup και Knight Foundation, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 10.000 Αμερικανοί, αποκάλυψε ότι υπάρχουν ομάδες νεαρών χρηστών με διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον ρόλο που πρέπει να παίζουν οι πλατφόρμες των social media και η κυβέρνηση στη διαχείριση των διαδικτυακών κινδύνων.
Οι πιο συχνές ομαδοποιήσεις αφορούσαν χρήστες 34 ετών και κάτω, σύμφωνα με την έρευνα.
Το μεγαλύτερο μέρος νεαρών χρηστών περιγράφονται ως «μεταρρυθμιστές» (reformers) – μια ομάδα που παρέσυρε τους Δημοκρατικούς και είναι ενεργή τόσο στο διαδίκτυο όσο και στην πολιτική και τείνει να είναι θετική στο να υπάρχει έως έναν βαθμό κάποιος κυβερνητικός έλεγχος όταν πρόκειται για ζητήματα διαδικτυακού περιεχομένου.
Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παραπάνω στοιχεία ταίριαζαν στο 28% των ερωτηθέντων, οι οποίοι ανήκουν στη γενιά Ζ και στο 36% των νεότερων μιλένιαλς, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Η δεύτερη πιο διαδεδομένη ομάδα ήταν αυτή που οι ερευνητές ονόμασαν «αδιάφοροι ψηφιακοί ιθαγενείς», εκείνοι δηλαδή που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κυρίως για ψυχαγωγία και όχι για πολιτικό σχολιασμό ή ενημέρωση.
Τα επίπεδα ανησυχίας για πιθανούς κινδύνους από το ψηφιακό περιεχόμενο, ήταν χαμηλότερα μεταξύ αυτών των ατόμων, τα οποία πιστεύουν ότι οι άνθρωποι, όχι οι κυβερνήσεις, φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη για αυτά τα ζητήματα. Στην περιγραφή αυτή ταιριάζει το 26% των συμμετεχόντων που ανήκουν στην γενιά Z και το 24% των νεότερων μιλένιαλς.
Οι άλλες δύο πιο διαδεδομένες ομάδες νεαρών χρηστών είναι αυτές που η μελέτη χαρακτηρίζει ως «Οι ατομιστές» και «Οι ανήσυχοι θεατές». Η πρώτη από της δύο αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από υποστηρικτές των Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι θεωρούν σημαντική την ατομική ευθύνη και επιθυμούν περιορισμένες ενέργειες από της εταιρείες ή από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το επιβλαβές περιεχόμενο.
Επιπλέον ενώ τα άτομα που ανήκουν στη δεύτερη ομάδα τείνουν περισσότερο προς την πλευρά των Δημοκρατικών, ήταν πιο διστακτικά στο να συμφωνήσουν με την προοπτική των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Τα άτομα αυτά αντιπροσωπεύουν το 15 – 19% των συμμετεχόντων που ανήκουν στη γενιά Ζ και στους νεότερους μιλένιαλς.
Ένας εκ των επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως οι παραδοσιακές κομματικές απόψεις για τους κανονισμούς που διέπουν τα social media δεν αντικατοπτρίζονται στις συζητήσεις που γίνονται στις διαδικτυακές πλατφόρμες, και οι νεότεροι χρήστες αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα.
«Σε αντίθεση με πολλά άλλα προβλήματα που έχουμε στην Αμερική, τα στοιχεία δεν μας δείχνουν ότι πρόκειται για ένα αυστηρά κομματικό ζήτημα, ότι [δηλαδή] το να είσαι Δημοκρατικός σημαίνει ότι υποστηρίζεις 100% την παρέμβαση [στους κανονισμούς των social media] και το να είσαι Ρεπουμπλικανός σημαίνει ότι είσαι 100% εναντίον», δήλωσε η Sarah Fioroni από την εταιρεία Gallup.
Πηγή: Washington Post