ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τραγωδία στα Τέμπη: Τέσσερις υπουργοί στη Βουλή

Στην Επιτροπή Θεσμών, Καραμανλής, Γεραπετρίτης, Σπίρτζης, Χρυσοχοΐδης

Σταύρος Παπαντωνίου, Γιώργος Μπουρδάρας

Με πρωτοβουλία της κυβερνώσας πλειοψηφίας, τελικώς, συγκαλείται το πρωί της προσεχούς Δευτέρας η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στον απόηχο της πολύνεκρης σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη. Θέμα της συνεδρίασης, όπως καταγράφεται στο σχετικό αίτημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., είναι η «πορεία και εξέλιξη των έργων της σύμβασης 717 για την τηλεδιοίκηση – σηματοδότηση», ενώ προσκαλούνται για ακρόαση επ’ αυτού του θέματος οι πρώην υπουργοί Υποδομών και Μεταφορών Μ. Χρυσοχοΐδης, Χρ. Σπίρτζης, Κ. Καραμανλής, καθώς και ο νυν υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης. Ως γνωστόν, ο κ. Γεραπετρίτης ενημερώνει σήμερα την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου «σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών». Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου επαναλαμβάνουν πως στόχος της πλειοψηφίας είναι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η άμεση και ασφαλής επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου που συζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της Hellenic Train. Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για διαχρονικές παθογένειες που οδήγησαν σε αυτό το δυστύχημα και πρόσθεσε πως η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης αποτελεί «άρνηση της συνθηκολόγησης με τις αιτίες που το προκάλεσαν».

Επικοινωνία με Τασούλα

Ολες τις προηγούμενες ημέρες υπήρχε έντονη πίεση από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Η πρώτη, μάλιστα, μία ημέρα νωρίτερα είχε ζητήσει έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών με διευρυμένο αντικείμενο και συγκεκριμένα «τη διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών» και περισσότερα πρόσωπα προς ακρόαση. Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρέθηκε και το πότε θα τοποθετηθεί ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής. Ωστόσο, όπως έγραφε χθες η «Κ», πηγές που πρόσκεινται στον πρώην υπουργό έλεγαν πως όποτε κληθεί να μιλήσει στην Επιτροπή Θεσμών προφανώς και θα δώσει το «παρών», προαναγγέλλοντας την τοποθέτησή του. Πράγματι, το πρωί της Τρίτης ο κ. Καραμανλής πήρε την πρωτοβουλία να επικοινωνήσει ο ίδιος τηλεφωνικώς με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και να τον ενημερώσει πως θα βρίσκεται στη διάθεση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας του Κοινοβουλίου προκειμένου να μιλήσει και να απαντήσει σε ερωτήσεις για το δυστύχημα στα Τέμπη. Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον ΣΚΑΪ, η οποία έδειχνε προς την κατεύθυνση παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή. «Θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιονδήποτε ρόλο στην υπόθεση οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες. Την ώρα που λέμε ότι ο κ. Σπίρτζης είναι εξαφανισμένος, είναι αυτονόητο ότι και οι υπουργοί της δικής μας κυβέρνησης οφείλουν και πρέπει να μιλήσουν, και είμαι προσωπικά σίγουρος ότι θα πουν αυτά που πρέπει», είπε χαρακτηριστικά.

Θέλει διεύρυνση

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωση του α΄ αντιπροέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Γιώργου Κατρούγκαλου, κατηγορεί τη Ν.Δ. για «συγκάλυψη» και ζητάει διεύρυνση της επιτροπής. «Η Βουλή πράγματι πρέπει να διερευνήσει την πολύπαθη σύμβαση», λέει ο κ. Κατρούγκαλος, αλλά «όχι μόνο αυτήν», και προσθέτει πως «όλα τα αίτια και οι υπαίτιοι της τραγωδίας πρέπει να έρθουν στο φως, τίποτα να μη μείνει στο σκοτάδι». Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών, δηλαδή και οι υφυπουργοί που είχαν στις αρμοδιότητές τους τον ΟΣΕ και την ΕΡΓΟΣΕ, όπως και ο γενικός γραμματέας, αλλά και «ο κ. Χατζηδάκης, ο πρώτος που υπέγραψε σύμβαση για την τηλεδιοίκηση, την 10005/2007», καθώς και «η προηγούμενη και νέα διοίκηση των εταιρειών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και, φυσικά, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των οποίων οι έγκυρες προειδοποιήσεις είχαν τόσο ανεύθυνα αγνοηθεί».

Παράλληλα, αίτημα για συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής κατέθεσε χθες και το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «οι ευθύνες για το σιδηροδρομικό έγκλημα στα Τέμπη δεν περιορίζονται στις όποιες προσωπικές ευθύνες υπάρχουν και πρέπει να αποδοθούν, αλλά και στις διαχρονικές ευθύνες που εντοπίζονται στις πολιτικές που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις». Για το ίδιο ζήτημα είχε αρχικώς καταθέσει αίτημα το ΜέΡΑ25. Χθες πάντως ο κ. Τασούλας, μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ανέφερε ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι η πρώτη και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ελλάδα  |  Τέμπη  |  Βουλή  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση

X