ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρυθμός, ένταση και… ροκ

Τραγούδια που τους ανεβάζουν την αδρεναλίνη ζητάνε οι ομάδες από τους dj των σταδίων

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Δεν χωράει αμφιβολία ότι η μουσική έχει εισχωρήσει τόσο πολύ στο ποδόσφαιρο που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι του, κάτι σαν μέρος του τελετουργικού του. Μπορεί κάποιος να φανταστεί σήμερα πριν την έναρξη των αγώνων ή στο ημίχρονο, να μην ακούγεται τίποτε από τα μεγάφωνα; Μοιάζει σαν να λείπει ένα κομμάτι από τα παζλ, σαν ένα μυθιστόρημα που του λείπει ο πρόλογος. Το πόσο μπλέκεται η μουσική στο ποδόσφαιρο είναι αποδεδειγμένο από το γεγονός πως τα πλείστα συνθήματα των πετάλων είναι παρμένα από τη μουσική τραγουδιών, αλλάζοντας τους στίχους, κάνοντάς τα πολλές φορές κτήμα τους.

Η μουσική επένδυση στα κυπριακά γήπεδα της Α’ κατηγορίας τα τελευταία χρόνια έχει ενσωματωθεί πλήρως. Όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, υπάρχουν συγκεκριμένα τραγούδια που επιλέγονται κατά την εμφάνιση πρώτα του τερματοφύλακα, ή στη διάρκεια της προθέρμανσης της ομάδας, ή και την είσοδο πριν από την έναρξη ενός αγώνα, ακόμη και μετά από κάθε γκολ κ.λπ.

Με πανομοιότυπο τρόπο και οι ομάδες μας επιλέγουν συγκεκριμένα τραγούδια να μεταδίδονται από τα μεγάφωνά τους. Όταν λέμε μουσική εννοούμε κυρίως ροκ. Η ροκ μουσική κυριαρχεί στα κυπριακά γήπεδα, όπως στην Ευρώπη αλλά και σε άλλα αγωνίσματα στις ΗΠΑ ή άλλες ηπείρους. Βέβαια, κάθε ομάδα έχει συγκεκριμένα… γούστα. Συνήθως από τα μεγάφωνα των κυπριακών γηπέδων ακούγονται ροκ επιλογές, μοιάζει μέρος της ποδοσφαιρικής μυσταγωγίας. Αλλά… ο Κύπριος οπαδός, αναλόγως ομάδας που υποστηρίζει, θα ακούσει αν πάει στο «Αμμόχωστος» Παπακωνσταντίνου, ή Λεξ στην Περιστερώνα, ενώ μέχρι πέρσι άκουγε και Καζαντζίδη στο ημίχρονο στο Άλφαμεγα.

Πάμε να δούμε τι επιλέγει κάθε μία ομάδα, για να κρατάει συντροφιά στους οπαδούς της πριν από την έναρξη των αγώνων, αλλά και επί της ουσίας να ανεβάζει την αδρεναλίνη των ποδοσφαιριστών της. Διότι στο τέλος της ημέρας τι είναι το ποδόσφαιρο; Πάθος, συγκίνηση, δράμα, χαρά και όλο αυτό το ονομάζουμε με μια ευρεία έννοια διασκέδαση!

ΠΑΦΟΣ

Ξεκινώντας από τη δυτικότερη πόλη της Κύπρου, κατευθυνόμαστε στο «Στέλιος Κυριακίδης» όπου η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος και περσινή κυπελλούχος Πάφος, εδώ και χρόνια συνεργάζεται με τον Dj Κωνσταντίνο. Στο γήπεδό της θα ακούσεις συνήθως ηλεκτρονική μοντέρνα ξένη μουσική (Pop + House) ενώ δεν λείπει και η ελληνική pop δισκογραφία. Όλα τα τραγούδια έχουν ρυθμό έτσι ώστε να κρατά σε καλά επίπεδα και την εξέδρα. Όταν εισέρχεται η ομάδα στον αγωνιστικό χώρο για προθέρμανση, η μουσική σταματά για να δώσει… χώρο στους οπαδούς να φωνάξουν τα συνθήματά τους.

ΑΡΗΣ

Αφήνοντας πίσω μας την Πάφο και προχωρώντας παραλιακά προς τα ανατολικά, λίγο πριν μπούμε στην πόλη της Λεμεσού στο νότιο άκρο της Κύπρου, θα συναντήσουμε το καινούργιο στάδιο Άλφαμεγα, το οποίο φιλοξενεί τις τρεις ομάδες της πόλης. Μιλώντας με τον Dj Vinii, ο οποίος έχει την ευθύνη της ψυχαγωγίας των οπαδών του Άρη, για τις επιλογές του μας λέει: «Δίνουμε περισσότερη έμφαση στη δύναμη. Δεν μπορείς για παράδειγμα να βάζεις ελληνικό λαϊκό τραγούδι ή ξένα “slow”, διότι ο φίλαθλος θα κοιμηθεί στην εξέδρα. Επίσης, αποφεύγουμε ενοχλητικά τραγούδια που μπορεί να έχουν προσβλητικούς στίχους. Πολλές φορές οι ποδοσφαιριστές μας ζητάνε δυναμικά τραγούδια κυρίως “Rock dance” όπως π.χ. το “We Will Rock You” των Queen. Θέλουν κάτι δυνατό για να νιώθουν τον ρυθμό. Ακόμη και ο προπονητής μάς ζητάει να ακουστεί κάτι πιο δυνατό από τα μεγάφωνα, να αισθάνονται οι παίκτες του τη δύναμη της μουσικής».

ΑΠΟΛΛΩΝ

Ο Dj του Απόλλωνα και της ΑΕΛ είναι ο ίδιος. Ο Πάμπος Κυριάκου μάς εξηγεί πώς είναι διαμορφωμένο το μουσικό πλαίσιο όταν οι «γαλάζιοι» είναι γηπεδούχοι. «Η ομάδα έχει μια καινοτομία καθώς τα τραγούδια Carnival (Dimitri Vegas & Like Mike Edit) και Enter the sandman (Metallica) ψηφίστηκαν από την πλατφόρμα socios από τους φίλους του Απόλλωνα.

Τα πλείστα τραγούδια που ακούγονται από τα μεγάφωνα έχουν να κάνουν με ροκ μουσική. Υπάρχει ένας κατάλογος από τον οποίο επιλέγονται για συγκεκριμένο σκοπό, όπως για παράδειγμα το “Believer” των imagine dragons. Όταν εισέρχεται η ομάδα στο γήπεδο, ακούγεται από τα μεγάφωνα ο ύμνος της και ακολουθούν πάντα τo τραγούδι “Enter Sandman” των «Metallica” και το “Sandstorm” του Darude. Όταν ολοκληρώνεται η προθέρμανση η επιλογή είναι το “Thunderstruck» των AC/DC. Και επίσης όταν ο Απόλλωνας σκοράρει έχουμε το “Carnival” των Dimitri Vegas & Like Mike Edit».

ΑΕΛ

Ο προηγούμενος προπονητής (Κρις Κόλμαν) ήθελε ροκ, ACDC και Metallica, τραγούδια με ένταση. Η ΑΕΛ εδώ και χρόνια έχει έναν κατάλογο. Κατά την είσοδο της ομάδας ακούγεται το “Enter Sandman” των Metallica. Επίσης επιλέγουν ένα σουηδικό τραγούδι το “Yellow and blue” (Perkele). Όπως λέει ο Πάμπος Κυριάκου, τα προηγούμενα χρόνια είχε καθιερωθεί να ακούγεται και το τραγούδι του Καζαντζίδη «Στην οδό της τρέλας» και κάποια Αελοτράγουδα, τραγούδια των οπαδών, αλλά πλέον έχουν σταματήσει.

ΓΣΠ

Λίγο πριν την είσοδο στη Λευκωσία βρίσκουμε το μεγαλύτερο στάδιο της Κύπρου στο οποίο εδρεύουν οι δημοφιλέστερες και περισσότερο επιτυχημένες ομάδες του νησιού. Εδώ και χρόνια υπεύθυνος για τις μουσικές επιλογές είναι ο Dj Γιώργος Σιεχερλής, ο οποίος κληθείς να απαντήσει για τις μουσικές προτιμήσεις των δύο ομάδων απάντησε πως είναι πάνω-κάτω πανομοιότυπες. «Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες και από τις δύο ομάδες. Ρυθμικά τραγούδια στην προθέρμανση έτσι ώστε να δίνουν ένταση και στην εξέδρα. Τα πλείστα είναι “house music” με αρκετά τραγούδια άλλων δεκαετιών σε σύγχρονες εκτελέσεις. Πρόκειται ως επί το πλείστον για κάποιες χορευτικές εκτελέσεις σε νέες διασκευές, γνωστές μελωδίες ροκ».

Για κάποιες συγκεκριμένες επιλογές των ομάδων ο κ. Σιεχερλής λέει ότι στον ΑΠΟΕΛ… «ο προηγούμενος προπονητής τερματοφυλάκων Γιώργος Σκιαθίτης ήθελε το thunderstruck των ACDC κατά την ώρα προθέρμανσης του Μπέλετς. Από την άλλη, στην Ομόνοια κατά την ανακοίνωση των ενδεκάδων από τα μεγάφωνα πάντα ακούγεται το “Well come to the jangle” των Guns and Roses».

ΟΜΟΝΟΙΑ 29Μ

Στην επαρχία Λευκωσίας και συγκεκριμένα στην Περιστερώνα εδρεύει η τρίτη ομάδα της πόλης, η Ο29Μ. Είναι από τις ομάδες που έχουν κάποιες διαφορές σε σχέση με ό,τι αναφέραμε. Από τα μεγάφωνα του γηπέδου πέραν από το δικό της τραγούδι «Για πάντα στο λαό», πριν τους αγώνες και στο ημίχρονο ο θεατής θα μπορέσει να ακούσει κυρίως μουσική ραπ (Λεξ, Τζαμάλ, Social Waste, Κοινή θνητοί κ.λπ). Αυτό που είναι ομολογουμένως ξεχωριστό είναι πως θα ακούσει και κάποια τραγούδια (Αντάρτικα) της Μαρίας Δημητριάδη.

ΑΕΚ

Επιστρέφοντας παραλιακά, το πρώτο γήπεδο που συναντάμε στη Λάρνακα είναι το ΑΕΚ Αρένα με τον Dj Πέτρο να επιλέγει ξένα τραγούδια με ρυθμό και ένταση. Θα μεταδοθούν από εμπορικά σύγχρονα ξένα τραγούδια μέχρι και ροκ όπως π.χ. «Thunderstruck» των AC/DC. Πέρσι κατά τηδιάρκεια της εικοσάλεπτης προθέρμανσης οι επιλογές ήταν των ποδοσφαιριστών.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ

Όχι πολύ μακριά από το ΑΕΚ Αρένα είναι το γραφικό στάδιο «Αμμόχωστος Επιστροφή», έδρα της Νέας Σαλαμίνας που φιλοξενεί και την Καρμιώτισσα. Αυτό που το ξεχωρίζει μουσικά σε σχέση με τα υπόλοιπα γήπεδα είναι πως θα ακούσεις και Βασίλη Παπακωνσταντίνου. Συνήθως η μουσική επένδυση είναι… Thunderstruck και Highway to Hell (AC/DC), Well come to the jangle (Guns and Roses) κ.λπ. Στην είσοδο της ομάδας πριν την έναρξη του αγώνα ακούγεται η φωνή του Νταλάρα με το τραγούδι «Αμμόχωστος», και στο ημίχρονο, εμπορικά ξένα και ελληνικά τραγούδια.

Στους αγώνες της Καρμιώτισσας δεν υπάρχει κάτι το ιδιαίτερο. Μεταδίδονται όλων των ειδών τραγούδια της εποχής ελληνικά και αγγλικά.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Ο Φράγκης Χαπέπης είναι ο άνθρωπος που συντροφεύει τους φιλάθλους της Ανόρθωσης εδώ και 18 χρόνια. Στο πρώτο διάστημα από τα μεγάφωνα ακούγονταν ξένα εμπορικά τραγούδια. Οι εμπειρίες από το Τσάμπιονς Λιγκ έχουν αλλάξει και το ρεπερτόριο, ανέφερε στην «Κ». «Οι επιλογές είναι κλασσικό και εναλλακτικό ροκ με καινούργιο ήχο και αρκετές διασκευές και σε pop. Σχεδόν σε κάθε αγώνα ακούγονται τραγούδια των Queen, Life is life (Opus), Eye of the tiger (Survivor), Human (The Killers) κ.λπ». Μετά τις 11άδες των ομάδων, οι φίλαθλοι θα ακούσουν το «Χώμα που περπάτησα» και ακολούθως το Years (Alesso). Στο ημίχρονο μεταδίδονται τραγούδια που έχουν σχέση με την Ανόρθωση, την Αμμόχωστο και το ποδόσφαιρο.

Όταν ήταν ο Γκαγέχο προπονητής, ο βοηθός του ζητούσε κατά την είσοδο της ομάδας το Uprising (Muse). Παλαιότερα, λέει ο Φράγκης, κάθε παίκτης που έβαζε γκολ διάλεγε το δικό του τραγούδι αλλά δημιουργήθηκε μπέρδεμα με τα γούστα τους και σταμάτησαν. Αν υπάρχουν όμως αρκετοί ισπανόφωνοι στην ομάδα βάζουν Latin.

Όσον αφορά την Ομόνοια Αραδίππου, που εδρεύει επίσης στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», οι επιλογές είναι γνωστά «rock» και «pop» τραγούδια. Κατά την είσοδο της ομάδας, όμως, η επιλογή είναι συγκεκριμένη: Το Freed from desire (Gala).

ΕΘΝΙΚΟΣ-ΕΝΩΣΗ

Πριν φτάσουμε στην επαρχία Αμμοχώστου, περνάμε από το Δασάκι Άχνας όπου είναι η έδρα του Εθνικού Άχνας. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τραγούδια στη διάρκεια της προθέρμανσης ή στο ημίχρονο. Μοναδική εξαίρεση κατά την είσοδο της ομάδας, μετά τον ύμνο ακούγεται αμέσως το «Believer» των Imagine Dragons.

Τέλος, στο Τάσος Μάρκου στο Παραλίμνι, κάποιοι γυμναστές ζητάνε στη διάρκεια του ζεστάματος από τα μεγάφωνα να ακούγονται ρυθμικά disco και pop τραγούδια για ψυχολογική τόνωση των ποδοσφαιριστών. Επίσης, άλλη μια ιδιαιτερότητα είναι πως στις ελληνικές μουσικές επιλογές συχνά ακούγεται το τραγούδι «Δυνατά» της Αρβανιτάκη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Πανίκου Κωνσταντίνου

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση