ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η TAG Heuer επιστρέφει ως επίσημος χρονομέτρης στη Formula 1

Συνεχίζοντας μια σχέση που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, η ελβετική ωρολογοποία είναι πλέον επίσημος χορηγός του πρωταθλήματος F1

Kathimerini.gr

Πάνος Μαύρος

Ayrton Senna, Lewis Hamilton, Max Verstappen, Niki Lauda, Jochen Rindt, Jo Siffert: μερικοί από τους πιο διάσημους πιλότους της Formula 1 έχουν γράψει ιστορία με ένα ρολόι της TAG Heuer στον καρπό τους ή το λογότυπο της εταιρείας πάνω στο μονοθέσιό τους. Η ιστορία της ελβετικής ωρολογοποιίας στη Formula 1 κρατά πάνω από πέντε δεκαετίες και ξεκίνησε χάρη στα πρωτοποριακά για την εποχή τους συστήματα χρονομέτρησης που εξέλιξε η Heuer τα “χρυσά χρόνια” του σπορ. Σήμερα, πάνω στην 75η επέτειο της Formula 1, η TAG Heuer αποκτά τον πιο επίσημο ρόλο στον τομέα της, αυτόν του Επίσημου Χρονομέτρη.

Η TAG Heuer ήταν η πρώτη εταιρεία πολυτελών ειδών που το λογότυπό της εμφανίστηκε σε μονοθέσιο της Formula 1 το 1969, η πρώτη που χορήγησε ομάδα το 1971 ενώ, με 239 νίκες, 613 βάθρα, 9.471 βαθμούς, 11 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών και 15 Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες μάρκες στην ιστορία του αθλήματος.

Η TAG Heuer, η οποία ιδρύθηκε το 1860, απέκτησε φήμη ως κατασκευαστής χρονομέτρων νωρίς στην ιστορία της και παρουσίασε τον πρώτο χρονογράφο για ταμπλό αυτοκινήτου το 1911. Το 1916, η εταιρεία παρουσίασε το πρώτο χρονόμετρο με ακρίβεια στο 1/100 του δευτερολέπτου, το Mikrograph, καθιερώνοντας ένα νέο πρότυπο υψηλής ακρίβειας στον αθλητισμό. Τη δεκαετία του 1950, κατά τα πρώτα χρόνια της Formula 1, η Heuer αποφάσισε να επικεντρωθεί αποκλειστικά στα ρολόγια με χρονογράφο.

Στη δεκαετία του 1960, καθώς η Formula 1 αποκτούσε μεγαλύτερη δημοτικότητα, η Heuer απέκτησε στενούς δεσμούς με το άθλημα και τους πιλότους του. Ένας από τους πρώτους, σημαντικούς σταθμούς ήταν η σχέση με τον Jochen Rindt, τον διάσημο πιλότο της Formula 1 που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών και Κατασκευαστών του 1970 για τη Lotus μετά θάνατον. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, φορούσε ένα Heuer Autavia ref. 2446.

Μια καθοριστική στιγμή ήρθε όταν ο Jack Heuer, τότε Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, συνάντησε έναν ταλαντούχο νεαρό οδηγό, τον Jo Siffert από το Φρίμπουργκ της Ελβετίας. Έκλεισαν συμφωνία για την χορηγία του πιλότου και τοποθέτησαν το λογότυπο της Heuer στη Lotus 49B Rob Walker, την οποία οδηγούσε τη σεζόν του 1969. Ο Siffert επίσης φορούσε ένα Autavia reference 1163 με λευκό καντράν, εξοπλισμένο με το επαναστατικό μηχανισμό Calibre 11.

Ήταν η πρώτη φορά που ένας ωρολογοποιός ή οποιαδήποτε πολυτελής μάρκα εκτός των παραδοσιακών προμηθευτών αυτοκινήτων χορηγούσε έναν οδηγό της Formula 1 και έβλεπε το λογότυπό της σε μονοθέσιο. Αυτή η στρατηγική, που ήταν μια έμπνευση του Jack Heuer, επαναπροσδιόρισε το μάρκετινγκ γύρω από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Niki Lauda, Jack Heuer και Clay Regazzoni στη Ferrari τη σεζόν του 1974.

Συνεργασία με τη Scuderia Ferrari και τη McLaren Racing

Το 1971, η Ferrari αναζητούσε ένα σύστημα χρονομέτρησης για τη νέα πίστα δοκιμών της, στο Fiorano. Ως κορυφαίος παραγωγός εξοπλισμού χρονομέτρησης, η Heuer ήταν η φυσική επιλογή. Ανέπτυξε μια νέα συσκευή, το Le Mans Centigraph, για να βοηθήσει την ομάδα να χρονομετρήσει τους οδηγούς και τα αυτοκίνητά της. Ο Jean Campiche, διάσημος υπάλληλος της Heuer και θρυλικός χρονομετρητής, ταξίδευε με τη Ferrari, παρέχοντας ανεξάρτητη χρονομέτρηση στους αγώνες από τα pits. Αυτή η συνεργασία βοήθησε τη Ferrari να κατακτήσει τo Παγκόσμιo Πρωτάθλημα Οδηγών και Κατασκευαστών το 1975 με τον Niki Lauda. Άλλες ομάδες, όπως οι BRM, McLaren και Surtees, ενδιαφέρθηκαν σύντομα για την ίδια τεχνολογία.

Η συνεργασία με τη Ferrari διήρκεσε μέχρι το 1979, ενώ στη συνέχεια η Heuer ξεκίνησε τη συνεργασία της με τη McLaren, μια σχέση που εξελίχθηκε σε μία από τις μακροβιότερες στην ιστορία της Formula 1. Το 1985, η Heuer εξαγοράστηκε από την Techniques d’Avant Garde Group (TAG), η οποία ήταν επίσης ιδιοκτήτρια της αγωνιστικής ομάδας της McLaren. Αυτή η εξαγορά έδωσε στην εταιρεία το νέο της όνομα, TAG Heuer, και το λογότυπό της εμφανίστηκε στην MP4/2C που κέρδισε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών με τον Alain Prost το 1986.

Η Σύγχρονη Εποχή

Η TAG Heuer συμμετείχε σε δύο ακόμα νίκες σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών με τη McLaren το 1997 και το 1998, χάρη στον Mika Häkkinen. Τη δεκαετία του 2000, η Formula 1 εισήλθε σε μια εποχή έντονου ανταγωνισμού και τεχνολογικής προόδου, με τη μετάβαση από κινητήρες V10 σε V8, και τις εντυπωσιακές αντιπαλότητες και νέους, αναδυόμενους αστέρες. Ένας από αυτούς ήταν ο Lewis Hamilton, ο οποίος αγωνίστηκε για τη McLaren και κέρδισε το πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Οδηγών το 2008 φορώντας ένα ρολόι TAG Heuer στον καρπό του.

Το 2016, η TAG Heuer ξεκίνησε μια νέα συνεργασία με την Oracle Red Bull Racing, η οποία οδήγησε σε τέσσερα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Οδηγών χάρη στον Max Verstappen και δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα Κατασκευαστών.

Το Καινούργιο Κεφάλαιο

Με την Formula 1 να αποκτά νέους και πιο ποικίλους θαυμαστές και να προσεγγίζει 1,5 δισεκατομμύριο τηλεθεατές τη σεζόν του 2024, η TAG Heuer είναι ενθουσιασμένη που επιστρέφει ως Επίσημος Χρονομέτρης της.

Ο Antoine Pin, Διευθύνων Σύμβουλος της TAG Heuer, δήλωσε:
«Σε ένα άθλημα που ορίζεται από την ανθεκτικότητα, τη φυσική δύναμη, τη στρατηγική, την καινοτομία και την απόδοση, είναι φυσικό η TAG Heuer να βρίσκεται στην καρδιά της Formula 1 ως Επίσημος Χρονομέτρης. Με δεκαετίες ιστορίας στη Formula 1, είμαστε υπερήφανοι που το όνομά μας συνδέεται με αυτό που ορίζει τον νικητή: τον χρόνο».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Αθλητισμός: Τελευταία Ενημέρωση