Kathimerini.gr
Πίσω από κάθε σπουδαία ομάδα κρύβεται κι ένας σπουδαίος προπονητής! Το όνομά του εν προκειμένω, Φατίχ Τερίμ, ένα πρόσωπο που στην όγδοη δεκαετία της ζωής του επιθυμεί να αφήσει το αποτύπωμά του και στα δικά μας μέρη, αφού από την 26η Δεκεμβρίου είναι ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού. To αποτύπωμά του είναι για πάντα χαραγμένο στο τουρκικό ποδόσφαιρο, καθώς είναι ο προπονητής με τη μεγαλύτερη επιρροή στη χώρα του και αποθεώνεται ακόμα και από τους ορκισμένους εχθρούς της Γαλατά. Ο «αυτοκράτορας» αφήνει το… παλάτι του που βρίσκεται σε έναν λόφο ακριβώς στα βόρεια της Κωνσταντινούπολης, με θέα στο Βόσπορο και ετοιμάζεται για νέες πολιτείες.
Ο Τερίμ επηρέασε όσο κανένας άλλος το ποδόσφαιρο στην Τουρκία τα τελευταία 30 χρόνια. Εχει διατελέσει τρεις φορές προπονητής της εθνικής ομάδας της Τουρκίας. Πήγε τους συμπατριώτες του στο Euro ’96, το πρώτο τους μεγάλο τουρνουά από το 1954 αλλά και στα ημιτελικά του Euro 2008.
Εχει κοουτσάρει τη Γαλατασαράι, τον μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο σύλλογο της χώρας, τέσσερις φορές. Μαζί της κέρδισε οκτώ φορές το πρωτάθλημα (αριθμός-ρεκόρ), τρεις το Κύπελλο Τουρκίας και παραμένει ο μόνος προπονητής που κέρδισε ευρωπαϊκό τρόπαιο με τουρκική ομάδα, όταν έριξε στο καναβάτσο την Αρσεναλ στον τελικό του Κυπέλλου UEFA το 2000. «Ως άνθρωπος του ποδοσφαίρου, οι θεοί με έκαναν να έχω όσες επιτυχίες θέλησα στη ζωή μου» έχει πει.
Η Γαλατασαράι υπήρξε το μοντέλο του, η μούσα του, η ομάδα με την οποία πραγματοποίησε τις πιο τρελές επιθυμίες του. Μαζί της έχτισε δυναστεία, δημιούργησε μια σκληροτράχηλη ομάδα. Η μεγαλύτερη κληρονομιά του έσπασε τα σύνορα και έγινε διάσημος σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.
O… μάγος που έγινε «αυτοκράτορας»
«Δεν έχω αλλάξει τον χαρακτήρα μου. Είμαι πάντα ο ίδιος Φατίχ Τερίμ, από τότε που έφτασα στη Γαλατασαράι πριν από 50 χρόνια μέχρι σήμερα», έχει πει. Το πρώτο του παρατσούκλι είχε σχέση με τη διάσημη τηλεοπτική σειρά «Bewitched», καθώς οι «εξαφανίσεις» (σ.σ. απομακρύνσεις) παικτών και όχι μόνο γίνονταν με… μαγικά κόλπα. Ωστόσο, οι διαδοχικές του επιτυχίες τον μετέτρεψαν σε «αυτοκράτορα του Βοσπόρου». Βήμα βήμα ανέβαινε τα σκαλιά της επιτυχίας και η πρόκριση στο Εuro του 1996 έβαλε τις ισχυρές βάσεις για την εκτόξευση του τουρκικού ποδοσφαίρου.
Κι αν η παρουσία στο Εuro με την Τουρκία τον έκανε διάσημο, τα πρωταθλήματα με τη Γαλατά και η κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA τον μετέτρεψαν σε… αυτοκράτορα. Για πολλούς ήταν ένας οραματιστής, έβλεπε αρκετά μπροστά από την εποχή του, γι′ αυτό και το ποδόσφαιρο της «Τσιμ Μπομ» χαρακτηρίστηκε καινοτόμο. Το ξέφρενο παιχνίδι πίεσης εγκλώβιζε τον αντίπαλο και η ομάδα του είχε πάντα επιθετική νοοτροπία. «Παίζετε με 14 παίκτες; Δεν μπορούμε να καταλάβουμε αυτή την πίεση, αυτή τη δύναμη» ήταν μία από τις ερωτήσεις που δεχόταν.
Για τον Τερίμ είναι πιο δύσκολο να διατηρήσεις την επιτυχία, από το να πάρεις έναν τίτλο. Γιατί δεν μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα: πρέπει να τα αλλάξεις.
Λατρεία για Τερίμ στην Τουρκία
Ο Φατίχ Τερίμ έχει λατρευτεί και συνεχίζει να λατρεύεται στην Τουρκία. Η κριτική που του ασκείται δεν είναι ποτέ σκληρή. Στο τέλος πάντα νικούσε. «Οταν σήκωσα εκείνο το τρόπαιο δεν ήταν απλά η νίκη μιας ομάδας», είχε παραδεχθεί ο άνθρωπος που έκανε ένα ανεπανάληπτο τρεμπλ (πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρωπαϊκό). Δεν φόρεσε ποτέ τη φανέλα της Μπασακσεχίρ, όμως το νέο στάδιο της ομάδας πήρε το όνομά του τον Αύγουστο του 2014, αφού το είχε ζητήσει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Ως προπονητής και ως άνθρωπος δεν αρνήθηκε ποτέ τους ισχυρούς δεσμούς του με τη χώρα του. Η Τουρκία και η Γαλατά είναι ένα κομμάτι του. Ο Τερίμ δεν είναι μόνο προπονητής: είναι ο ηγέτης που θέλει ένας παίκτης από τον πάγκο, αλλά μαζί και δάσκαλος και πατέρας. Ακόμα και… αστυνομικός γίνεται –εάν χρειαστεί– για τους παίκτες του. Ξέρει το πώς να βγάζει τον καλύτερό τους εαυτό. Εάν χρειαστεί θα πιέσει τους παίκτες του στα όριά τους. Αλλωστε χαρακτηριστικό είναι και το μότο στο γραφείο του: «Ζήτα μου το αδύνατο, όμως για θαύματα θα πρέπει να περιμένεις λίγο».
Πειθαρχία και Σερ Αλεξ
Οι συμπατριώτες του θα πουν πως τα τελευταία χρόνια λειτουργεί περισσότερο ως μάνατζερ παρά προπονητής. Παρ′ όλα αυτά οι μεγάλοι προπονητές στην Τουρκία ήταν… μαθητές του, οπότε καταλαβαίνει κανείς το αποτύπωμα που έχει αφήσει. Λατρεύει την Αγγλία, τρελαίνεται για πειθαρχία και σοβαρότητα. Ηταν το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθε στο Νησί. Δεν συγχωρεί τη χαλαρότητα στην προπόνηση.
Στο γραφείο του Τερίμ, στον τοίχο δεσπόζει μια τεράστια βιβλιοθήκη στην οποία, ανάμεσα σε διάφορα τρόπαια, φωτογραφίες και ένα αντίγραφο του λεωφορείου της τουρκικής ομάδας από το Euro 2008, βρίσκονται δύο αντίγραφα της πρώτης αυτοβιογραφίας του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον. Επηρεάστηκε από τον Σκωτσέζο, τόσο από το προπονητικό όσο και από το διοικητικό του στιλ.