Kathimerini.gr
Είναι κάποιοι ποδοσφαιρικοί αγώνες που από μόνοι τους μοιάζουν με …προσομοίωση πυρηνικής δοκιμής. Δοκιμάζουν διπλωματικές σχέσεις κρατών και είτε τις κάνουν ακόμη πιο δύσκολες και πολύπλοκες, είτε, κάποιες φορές, φέρνουν τις δύο πλευρές πιο κοντά.
Χθες στο Τόκιο, η αναμέτρηση της Ιαπωνίας με τη Βόρειο Κορέα για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2026, που θα γίνει σε ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό, επανέφερε στο προσκήνιο την αντιπαλότητα των δύο χωρών και ήταν το πρώτο κρας τεστ ενόψει του αγώνα τους που ακολουθεί την ερχόμενη Τρίτη και ο οποίος είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας Πιονγιάνγκ. Είναι ωστόσο εξαιρετικά αμφίβολο αν θα γίνει εκεί ή κάπου αλλού και το γιατί θα το εξηγήσουμε παρακάτω.
Η Ιαπωνία, δυσκολεύτηκε για να επικρατήσει με 1-0, με ένα γρήγορο γκολ του άσου της Φορτούνα Ντίσελντορφ Αο Τανάκα στο 2′, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για την εκ νέου παρουσία της σε ένα ακόμη Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτά όμως που προηγήθηκαν και κυρίως αυτά που θα ακολουθήσουν έχουν σαφώς μεγαλύτερο ενδιαφέρον.
Αλλωστε για το παιχνίδι που έρχεται έχουν κινητοποιηθεί εκτός από τους παίκτες και τους προπονητές, υπουργεία εξωτερικών, μυστικές υπηρεσίες, διπλωμάτες και ΜΜΕ. Οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο δυνατό σημείο και αυτοί οι αγώνες έρχονται αμέσως μετά τη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς από τον Κιμ Γιονγκ Ουν.
«Θέλαμε να φέρουμε ένα καλό αποτέλεσμα κυρίως για τους συμπατριώτες μας που βρέθηκαν στις εξέδρες αλλά δεν τα καταφέραμε και για αυτό λυπούμαστε πολύ», είπε ο Βορειοκορεάτης προπονητής Σιν Γιονγκ Ναμ. Στο εθνικό στάδιο του Τόκιο βρέθηκαν 2.000 Βορειοκορεάτες οι οποίοι πήραν ειδική άδεια για να παρακολουθήσουν το ματς, με την μορφή της εθνοτικής κοινότητας της Κορέας της Ιαπωνίας αν και λέγεται πως όπως και στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής το 2010, όπου συμμετείχε η Β. Κορέα, μέσα στο πλήθος βρίσκονταν και αρκετοί Κινέζοι που ζητωκραύγαζαν υπέρ της.
Με το που ολοκληρώθηκε ο αγώνας σε ένα πανηγυρικό σκηνικό για τους 60.000 Ιάπωνες, ένας παρασκηνιακός πυρετός ξεκίνησε αφού αξιωματούχοι της Β. Κορέας, ενημέρωσαν τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ιαπωνίας Κόζο Τασίμα πως αρνούνται να φιλοξενήσουν τον αγώνα της Τρίτης στην Πιονγκγιάνγκ.
«Με ρώτησαν κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου αν μπορούμε να τον οργανώσουμε και πάλι στην Ιαπωνία», ανέφερε ο Τασίμα, συμπληρώνοντας πως δεν του εξήγησαν τους λόγους.
«Τους είπα ότι ήταν τόσο ξαφνικό και ότι δεν μπορώ να τους δώσω μια άμεση απάντηση. Χρειαζόμαστε δύο τρεις μέρες για να εξετάσουμε το αίτημα και φυσικά θα πρέπει να δώσει το ”οκ”. και η AFC (συνομοσπονδία Ασίας)».
Αλλωστε μόλις την περασμένη εβδομάδα η AFC είχε στείλει αντιπροσωπεία της στην Πιονγιάνγκ για να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα, θεωρώντας πως είναι σε θέση να φιλοξενηθεί η αναμέτρηση.
Κι αυτό, παρά το γεγονός πως ο πρώτος αγώνας των πλέι οφ των γυναικών των δύο ομάδων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μεταφέρθηκε από την Πιονγιάνγκ, στη Σαουδική Αραβία, τον περασμένο μήνα.
Ο στρεπτόκοκκος στην τακτική του Κιμ
Πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων «Kyodo», ανέφεραν πως η Βόρεια Κορέα δεν θέλει να διοργανώσει τον αγώνα εντός των συνόρων της, φοβούμενη για μετάδοση της επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης που εξαπλώνεται με ανησυχητικό ρυθμό στην Ιαπωνία.
Τα επίσημα κρούσματα του συνδρόμου στρεπτόκοκκου τοξικού σοκ (STSS), όπως λέγεται, έχουν ξεπεράσει τα 500, με ένα ποσοστό 30% να αποβαίνει θανατηφόρο για τους ασθενείς ηλικίας άνω των 30 ετών.
Θυμίζουμε πως το καθεστώς Κιμ είχε κλείσει άμεσα τα σύνορά του τον Ιανουάριο του 2020 ύστερα από την εμφάνιση της COVID-19 και τα άνοιξε τον Αύγουστο του 2023.
Αυτή είναι η πιο αληθοφανής εκδοχή, βασιζόμενη και στον τριετή αποκλεισμό στον οποίο είχε θέσει την χώρα του ο Βορειοκορεάτης ηγέτης για τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με την πιο απλή, η κίνηση αυτή εντάσσεται στον πολιτικό τακτικισμό του Κιμ έναντι των βασικών «εχθρών» του (Ν. Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ) ενώ με βάση την πιο προχωρημένη, που έρχεται ως συνέχεια των όσων υποστηρίζει το «Kyodo», οι υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας φοβούνται ακόμη και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς από όσους έχουν άμεση σχέση με το παιχνίδι και ταξιδέψουν στην χώρα.
Τις προηγούμενες μέρες, η ποδοσφαιρική ένωση της Β. Κορέας απέρριψε 6 από τις συνολικά 28 αιτήσεις διαπιστεύσεων ΜΜΕ από την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα για την κάλυψη του αγώνα που είναι και η πρώτη διεθνής αθλητική διοργάνωση στη χώρα από την έναρξη της πανδημίας.
Η «Sankei Shimbun», μια συντηρητική ιαπωνική εφημερίδα, γνωστοποίησε τη Δευτέρα ότι η Πιονγιάνγκ της «άναψε κόκκινο» ενώ το ίδιο συνέβη λόγο αργότερα και με την εφημερίδα «Dong-A Ilbo» της Νότιας Κορέας.
Το «NK News» είναι αμερικανικό μέσο ενημέρωσης με γραφείο στη Σεούλ και απασχολεί δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Ο Kim Myung Wook, αθλητικογράφος και τρίτης γενιάς Νοτιοκορεάτης, κάτοικος Ιαπωνίας, έγραψε ότι το καθεστώς αρνήθηκε επίσης το αίτημά του για είσοδο, με το επιχείρημα ότι αυτό οφείλεται στην κληρονομιά του.
Ο Kenji Yoshinaga, πρώην αξιωματικός πληροφοριών στο Ιαπωνικό Ναυτικό, είπε ότι η απόφαση της Βόρειας Κορέας σχετίζεται με τη σκληρή στάση του Κιμ απέναντι στη Νότια Κορέα.
Μια στάση που ξεκίνησε με την άρνησή του για οποιαδήποτε κίνηση συμφιλίωσης ή ενοποίησης Νότιας και Βόρειας Κορέας όπως εκδηλώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον ίδιο.
«Η Νότια Κορέα θεωρείται ο κύριος εχθρός του καθεστώτος. Ακόμη και αν επιτραπεί στα ιαπωνικά μέσα να εισέλθουν στη χώρα και να πραγματοποιήσουν κάλυψη του αγώνα, θα είναι υπό αυστηρή επιτήρηση, δεν θα τους επιτραπεί καμία επαφή με τους ντόπιους ίσως να τους γίνει ακόμη και λογοκρισία στο πως θα μεταδώσουν το παιχνίδι. Όλα αυτά εντάσσονται στην επιχειρησιακή πολιτική του Κιμ και λιγότερο έχουν να κάνουν με την προσπάθεια αποτροπής της εισροής δυτικού πολιτισμού» ανέφερε ο Tomoyuki Kawazoe, εκτελεστικός διευθυντής της ΜΚΟ «North Korea Human Rights Network» και συμπλήρωσε: «Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένα ΜΜΕ διστάζουν να αναφέρουν το ζήτημα των απαγωγών και τα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
14 κυβερνητικοί με τα μάτια…δεκατέσσερα
Ιαπωνία και Β. Κορέα επισήμως δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Η αποστολή της Β. Κορέας έφτασε στην Ιαπωνία την Τρίτη, έχοντας λάβει εξαιρέσεις για την είσοδο στη χώρα αφού από το 2016 υπάρχει σχετική απαγόρευση για Βορειοκορεάτες επισκέπτες.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας προειδοποίησε τους ποδοσφαιρόφιλους να μην επιχειρήσουν να ταξιδέψουν στη Β. Κορέα για τον αγώνα.
«Οπως γνωρίζετε, η Βόρεια Κορέα έχει εχθρική άποψη για την Ιαπωνία και τα ταξίδια δεν συνιστώνται για το ευρύ κοινό», ανέφερε στο «X» (πρώην Twitter) στέλεχος του Ιαπωνικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Την αποστολή της εθνικής ομάδας επρόκειτο να συνοδεύσουν 14 κυβερνητικοί αξιωματούχοι οι οποίοι -εφόσον γίνει το παιχνίδι-, έχουν λάβει σαφείς εντολές για διακριτική παρουσία αλλά παράλληλα καταγραφή όλων των κινήσεων που θα επιχειρήσει να κάνει το καθεστώς τόσο σε μέλη της αποστολής όσο και σε άλλους εμπλεκόμενους.
«Εχουν πάρει σαφείς εντολές για το τι θα πράξουν σε περίπτωση που υπάρξει απροσδόκητη έκτακτη ανάγκη», τόνισε το ίδιο στέλεχος που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Ο συγκεκριμένος αγώνας είναι ο πρώτος για τους «Σαμουράι» στην πρωτεύουσα της Β. Κορέας από το 2011 όταν και είχαν ηττηθεί με 1-0, και πάλι για τα προκριματικά του Μουντιάλ.
Με την Ιαπωνία είχαν ταξιδέψει μόλις 150 οπαδοί στο στάδιο «Kim Il Sung» χωρητικότητας 50.000 θεατών λόγω των περιορισμών βίζας που επιβλήθηκαν από τη Β. Κορέα. Ολοι τους υποβλήθηκαν σε αυστηρούς περιορισμούς στη συμπεριφορά τους, όπως απαγορεύσεις να φέρουν κινητά τηλέφωνα, να κυματίζουν ιαπωνικές σημαίες ή να φωνάζουν δυνατά.
Το τελευταίο διεθνές αθλητικό γεγονός στη χώρα ήταν ένας διακορεατικός αγώνας ποδοσφαίρου τον Οκτώβριο του 2019, που έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς μέσα ενημέρωσης. Στη συνέχεια, το καθεστώς επέβαλε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους για να αποτρέψει την COVID-19 επιτρέποντας μόνο σε επιλεγμένους επισκέπτες (κυρίως από Κίνα και Ρωσία) να εισέρχονται στη χώρα.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιβαρύνονται από καιρό σε καιρό, από ζητήματα, όπως η αποζημίωση για τη κατοχή της Κορεατικής χερσονήσου από την Ιαπωνία μεταξύ 1910 και 1945 και πιο πρόσφατα από την εκτόξευση πυραύλων από την Πιονγιάνγκ πάνω από το ιαπωνικό έδαφος.
Επίσης σημαντικό σημείο διαμάχης αποτελεί η απαγωγή Ιαπώνων πολιτών από Βορειοκορεάτες πράκτορες, τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, τους οποίους ανάγκασαν να τους εκπαιδεύσουν στην ιαπωνική γλώσσα και έθιμα.
Ποδοσφαιρικά η Βόρεια Κορέα έχει να επιδείξει τις δύο προκρίσεις της σε Μουντιάλ το 1966 και το 2010. Την πρώτη φορά μάλιστα πέρασε στα προημιτελικά κάνοντας την μεγάλη έκπληξη αποκλείοντας την Ιταλία ενώ στη Νότιο Αφρική αποκλείστηκε στη φάση των ομίλων μετά από τρεις ήττες, συμπεριλαμβανομένου του 7-0 από την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.
Σίγουρα αν δεν ήταν τόσα χρόνια απομονωμένη και περιχαρακωμένη στα στενά της όρια, θα γνωρίζαμε αρκετά περισσότερα για το ταλέντο που διαθέτουν οι ποδοσφαιριστές της.