ΙΑΝΟΣ
Έστελνε προσκλητήρια
Την απόφαση να παύσει τον αρχηγό της Αστυνομίας έλαβε την επομένη των επεισοδίων σε Χλώρακα και Λεμεσό ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι, γιατί ενώ ο πρόεδρος είχε ενημερωθεί πως η κατάσταση θα έβγαινε εκτός ελέγχου στη Χλώρακα, ο αρχηγός της Αστυνομίας υποβάθμιζε την κατάσταση. Η στήλη ενημερώθηκε μάλιστα πως την Τρίτη, μετά τα επεισόδια έπαιρνε τηλέφωνα πρόσωπα για να επιβεβαιώσει πως έλαβαν το προσκλητήριο γάμου του παιδιού του που θα ακολουθούσε.
Οι υποψήφιοι και οι αρνήσεις
Όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έψαχνε για αντικαταστάτη και ιδιαίτερα κάποιον που θα ήταν εκτός του σώματος. Η στήλη μαθαίνει πως ανάμεσα στα πρόσωπα που έτυχαν κρούσης ήταν ο Ηλίας Στεφάνου αλλά και πρόσωπο που εργάζεται στη Νομική Υπηρεσία, η οποία έχει πείρα σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με την Αστυνομία. Και από τους δύο εισέπραξε ένα διακριτικό «όχι». Πέραν της παύσης, η οποία θεωρείται δεδομένη, αυτό που θέλει να αποφύγει ο πρόεδρος είναι το ενδεχόμενο ο υφιστάμενος αρχηγός να καταφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας αποζημιώσεις για απώλεια καριέρας. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος συνταξιοδοτείται το 2036. Για να προχωρήσει σε παύση του, χωρίς να υπάρξουν παράλληλα δικαστικές περιπέτειες της Δημοκρατίας, θα πρέπει να παρουσιάσει ότι υπήρξε ανεπάρκεια να εκτελέσει τα καθήκοντά του. Το πιο πιθανό είναι πως την απάντηση στα περί ανεπάρκειάς του θα δώσει η ίδια η έκθεση που παραδόθηκε στον πρόεδρο για τα γεγονότα σε Χλώρακα και Λεμεσό.
Ο θεσμός που διασύρεται
Η κίνηση βεβαίως του προέδρου να κλείσει το θέμα την περασμένη Τρίτη, ενόσω τα περί αντικατάστασης του νυν αρχηγού εντείνονταν, ενίσχυσε και την άποψη ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης δυσκολεύεται να λάβει μια απόφαση και να την εφαρμόσει. Το ιδανικό θα ήταν να βρει πρώτα τον αντικαταστάτη του και στη συνέχεια να ανακοινώσει οτιδήποτε για να αποφευχθεί, όχι ο διασυρμός του ίδιου του προσώπου αλλά κυρίως του θεσμού.
Ο Γιωρκάτζης και οι άλλοι
Την απόφαση να προχωρήσει σε συνεργασίες για τις δημοτικές εκλογές πήρε και επίσημα ο Δημοκρατικός Συναγερμός μέσω του Πολιτικού Γραφείου την περασμένη Τρίτη. Ήδη η ηγεσία του κόμματος είχε επαφές με τον Νικόλα Παπαδόπουλο για να συζητήσουν ποιους δήμους θα διεκδικήσουν μαζί. Δεδομένη θεωρείται η στήριξη στον Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη ως περιφερειάρχη Λευκωσίας, όμως όπως όλα δείχνουν ο ΔΗΣΥ επιθυμεί από το ΔΗΚΟ να στηρίξει αποκλειστικά τα δικά του στελέχη, χωρίς να υπάρχει διάθεση ενός πάρε-δώσε σε δήμους. Το τι θα γίνει τελικώς θα φανεί στην πορεία, πάντως ο ΔΗΚΟϊκός πρόεδρος έχει ήδη αρχίσει να ανησυχεί ότι η τεταμένη κατάσταση εντός του ΔΗΣΥ με τους αυξανόμενους υποψηφίους δεν βοηθά την κατάσταση και κυρίως δεν εκπέμπει βεβαιότητα, πως ό,τι θα συμφωνηθεί με την ηγεσία θα τηρηθεί.
Η παραίτηση του Κώστα…
Σε ό,τι αφορά τη Λεμεσό πάντως, ο πρώην βουλευτής και επαρχιακός ΑΚΕΛ Λεμεσού Γιώργος Γεωργίου φαίνεται να ενδιαφέρεται για τη θέση του περιφερειάρχη και αν αυτό δεν ευδοκιμήσει για τη θέση του δημάρχου Πολεμιδιών. Όπως λέγεται στα πηγαδάκια, ο ζήλος του για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο και να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τα άλλα κόμματα, οδήγησε στην οργή του βουλευτή Λεμεσού του ΑΚΕΛ Κώστα Κώστα και στην παραίτησή του από την επαρχιακή Λεμεσού του κόμματος.
Ο Αρμεύτης και ο ΔΗΣΥ
Μιλώντας πάντως για το παρασκήνιο στη Λεμεσό επικρατεί και στον ΔΗΣΥ πονοκέφαλος για το πώς ακριβώς θα κινηθεί το κόμμα. Η στήλη μαθαίνει πως η ηγεσία είχε επισκεφθεί την εβδομάδα που πέρασε την επαρχιακή Λεμεσού για να περάσει τεχνηέντως την υποψηφιότητα Αρμεύτη. Η εισήγηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των τοπικών παραγόντων, οι οποίοι όπως μαθαίνουμε βλέπουν θετικά τον Νίκο Νικολαΐδη. Πλέον η Πινδάρου θα αναγκαστεί να παρουσιάσει στο Πολιτικό Γραφείο εισήγηση για στήριξη του Νίκου Νικολαΐδη και να εξηγήσει στον Νικόλα Παπαδόπουλο πως πήγαν για να περάσουν τον Αρμεύτη και τελικά έφυγαν με στήριξη Νικολαΐδη.
Η επιλογή Αβέρωφ
Μπορεί η Πινδάρου να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Αρμεύτη, ωστόσο ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει ήδη αποφασίσει πως θα στηρίξει τον Νίκο Νικολαΐδη με όλες του τις δυνάμεις. Ο δήμαρχος Λεμεσού είχε βγει ανοικτά πολύ νωρίς υπέρ της υποψηφιότητας Αβέρωφ Νεοφύτου και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνά ο τέως συναγερμικός πρόεδρος. Αναμένεται να διαφανεί αν θα τον ακολουθήσει και η νέα ηγεσία του κόμματος.
Δαμιανός ή Σταυρινίδης;
Ζεστά φαίνεται να έχει πάρει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τη δημαρχία Στροβόλου ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανός, ενώ συζητήσεις υπάρχουν και για τον νυν δημοτικό σύμβουλο Σταύρο Σταυρινίδη. Το ερώτημα είναι αν το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει απέναντι στην υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους. Ο νυν δήμαρχος θεωρεί πως ο ΔΗΣΥ θα αναγκαστεί να τον στηρίξει αυτή τη φορά, όμως κάτι τέτοιο θα ανοίξει όπως όλα δείχνουν τον ασκό του Αιόλου στον ΔΗΣΥ ιδιαίτερα στην μερίδα των Συναγερμικών που θεωρούν ότι οι αποστάτες, τα πρόσωπα δηλαδή που στήριξαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν πρέπει να επιβραβεύονται.
Απενεργοποίηση κινητών
Αναβρασμός και συζητήσεις υπήρξαν στα συναγερμικά πηγαδάκια την περασμένη Τρίτη, ενόσω εκτυλίσσετο η συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση δεν ήταν οι βαρύγδουπες δηλώσεις των στελεχών και της ηγεσίας, αλλά το γεγονός ότι δεν υπήρχε λήψη στο κινητό κανενός εκ των στελεχών. Ήδη, συναγερμικά στελέχη είναι βέβαια πως εντός του κτιρίου, η νέα ηγεσία έχει εγκαταστήσει σύστημα απενεργοποίησης των κινητών, με στόχο προφανώς το να αποφεύγονται οι διαρροές. Τέτοια σκέψη πάντως δεν πέρασε ούτε από το ΑΚΕΛ πότε. Ίσως επειδή είναι παράνομη μία τέτοια διαδικασία;
Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Στέλιος Παπαθεοδώρου
Ο αρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου, ο οποίος παρά την αδυναμία αποτροπής των εκτρόπων σε Χλώρακα και Λεμεσό παραμένει στη θέση του ένεκα έλλειψης ενδιαφέροντος από άλλους.