ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι νικητές και οι χαμένοι του ανασχηματισμού

ΙΑΝΟΣ

ΙΑΝΟΣ

Η προδιαγεγραμμένη πορεία

Η κίνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης δεν προκάλεσε καμία απολύτως έκπληξη. Ήταν η προδιαγεγραμμένη πορεία ενός ανασχηματισμού που συζητείται από τις πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησής του, εξάντλησε αντοχές, αποδόμησε περαιτέρω εκείνους τους υπουργούς που θεωρήθηκαν αδύναμοι κρίκοι, οι οποίοι αμφισβητούνταν στο υπουργείο τους και σίγουρα έφθειρε περαιτέρω την εικόνα του προέδρου της Δημοκρατίας.

Μήνυμα στον Χριστοδουλίδη

Αυτό που έμεινε από την τελετή διαβεβαίωσης είναι ο χρόνος που ξόδεψαν οι αποχωρήσαντες υπουργοί για να τοποθετηθούν γύρω από τα όσα έκαναν μέσα σε μόλις δέκα μήνες. Άραγε πόση ώρα θα μιλούσαν αν θα συμπλήρωναν για παράδειγμα τουλάχιστον ένα χρόνο παραμονής τους στο υπουργείο; Ήταν όπως όλα δείχνουν μία κίνηση που είχε ως αποδέκτη τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Το έμαθε από τον οδηγό

Το ενδιαφέρον είναι ότι τις προηγούμενες μέρες κάποιοι εξ αυτών είχαν διαρρεύσει παντού τη δυσαρέσκειά τους και την ετοιμότητά τους να μιλήσουν. Ο Μιχάλης Γιωργάλλας ψέλλισε κάτι περί ξαφνικής αλλαγής, καθώς όπως ενημερώνεται η στήλη ενημερώθηκε από τον οδηγό του για την αποχώρησή του, όταν το διάβασε στα ΜΜΕ. Ο Φίλιππος Χατζηζαχαρία κάτι είπε περί αξιοπρέπειας, όμως περιορίστηκε τόσο ο ίδιος όσο και ο πρώτος στο να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στον πρόεδρο. Εξαίρεση αποτελεί η Άννα Κουκκίδου Προκοπίου της οποίας το… πολυσχιδές έργο παρουσίασε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου. Η ίδια δεν μπήκε καν στη διαδικασία να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στον Νίκο Χριστοδουλίδη, μόνο ευχαρίστησε χαμογελώντας τους συνεργάτες της. Όπως μαθαίνει η στήλη, άλλα της έλεγε κατ’ ιδίαν και γραπτώς ο Νίκος Χριστοδουλίδης και άλλα έπραξε τελικώς.

Η αυτοακύρωση

Τι μας έμεινε λοιπόν από τον νέο ανασχηματισμό; Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προεκλογικά απαξίωνε τα κομματικά στελέχη και υποσχόταν τεχνοκράτες, Κύπριους που διαπρέπουν στο εξωτερικό και ίση εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών στο Υπουργικό Συμβούλιο για κάποιους ωρίμασε πολιτικά το τελευταίο 10μηνο, για άλλους αυτοακυρώθηκε πλήρως. Δεν είδαμε στην ανανέωση του Υπουργικού κανέναν Κύπριο που διαπρέπει στο εξωτερικό, σίγουρα όχι ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων, αλλά μείωση των γυναικών που αναλαμβάνουν υπουργείο και βεβαίως την επιστροφή κομματικών στελεχών. Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Μιχάλης Δαμιανού στο υπουργείο Υγείας, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ και τέως επίτροπος Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου πήρε προαγωγή για το Γεωργίας και η Αντωνία Θεοδοσίου των Οικολόγων ανέλαβε καθήκοντα επιτρόπου.

Συγκυβέρνηση ή κάτι άλλο;

Μιλώντας πάντως για την παρουσία στελέχους των Οικολόγων στη διακυβέρνηση, όλοι θυμήθηκαν τη συνέντευξη που είχε δώσει στην «Κ» ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, ο οποίος άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο κ. Περδίκης φρόντισε να διαψεύσει αμέσως τα περί συγκυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι δεν ρωτήθηκε. Πάντως, το ίδιο ίσχυσε όταν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη ανέλαβε η Ιωάννα Παναγιώτου.

Η σχέση με τον Νικόλα

Ενισχυμένος θεωρείται από όλη αυτή τη διαδικασία ο Νικόλας Παπαδόπουλος καθώς κομματικά στελέχη έχουν αξιοποιηθεί αυτή την φορά. Πολύ περισσότερα από άλλα κόμματα. Ερώτημα βεβαίως είναι αν αυτή η αξιοποίηση θα ενισχύσει πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα ενόψει των διπλών εκλογών ή αν θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα εξαιτίας και της εμφανούς φθοράς που έχει πλέον η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη. Αυτό που αποτυπώνεται πάντως από τον εν λόγω ανασχηματισμό, είναι και η στενή σχέση που φαίνεται να έχει δημιουργηθεί μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και του προέδρου του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλου. Σχέση η οποία πλέον δεν περνά απαρατήρητη από τους υπόλοιπους συγκυβερνώντες.

Η Χριστιάνα, η Αναστασία και το ΥΠΕΞ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήθελε με κάθε τρόπο να αποκτήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά που ο ίδιος ο πρόεδρος έδειχνε απρόθυμος για κάτι τέτοιο, αυτή τη φορά ο ίδιος επικοινώνησε, πρώτα με την Αναστασία Παπαδοπούλου και στη συνέχεια με την αναπληρώτρια πρόεδρο του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου. Η τελευταία φρόντισε να δημοσιοποιήσει την πρόταση αλλά και την άρνηση προφανώς για να απαντήσει παράλληλα και στο ερώτημα πολλών για ποιο λόγο επιλέχθηκε ο κ. Δαμιανού αντί η ίδια. Η στήλη μαθαίνει πως η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δεν θα έλεγε όχι για το υπουργείο Εξωτερικών. Πάντως και η κα Παπαδοπούλου αλλά και η κα Ερωτοκρίτου θα αποτελούσαν μία σημαντική προσθήκη, αν αναλάμβαναν, και θα βελτίωναν εμφανώς την εικόνα της κυβέρνησης.

Ο Μάριος έχασε τον Πέτρο

Ριγμένος από την ανακατεμένη τράπουλα φάνηκε ο πρόεδρος της ΔΗΠΑ Μάριος Καρογιάν. Δεν έκρυψε μάλιστα την ενόχλησή του από τις εξελίξεις του ανασχηματισμού παραδεχόμενος πως δεν έγιναν και οι καλύτεροι χειρισμοί από τον πρόεδρο. Ο ίδιος θέλησε να διατηρήσει με κάθε τρόπο στο υπουργείο Γεωργίας τον Πέτρο Ξενοφώντος, όμως η αποχώρησή του ήταν προδιαγεγραμμένη. Όχι μόνο εξαιτίας όσων είπε και έκανε για τον Ακάμα, αλλά και εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε με τους τυροκόμους. Από πολλούς θεωρήθηκε πως ο άνθρωπος της ΔΗΠΑ στην κυβέρνηση είναι πλέον ο Βασίλης Πάλμας ωστόσο ο κ. Πάλμας μπήκε στην εν λόγω θέση λόγω της πολύ στενής προσωπικής σχέσης που έχει αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια με τον πρόεδρο και όχι χάριν του Καρογιάν. Με τον ίδιο τρόπο, ο Παναγιώτης Παλατέ δεν χρεώνεται στο ΔΗΚΟ, αλλά στην πολύ καλή σχέση που έχει με τον Νίκο Χριστοδουλίδη από την περίοδο του προεκλογικού. Τώρα αν τα δύο κόμματα θα επωφεληθούν από το πρόσφορο για τους ψηφοφόρους τους, έδαφος των δύο χαρτοφυλακίων, είναι άγνωστο.

Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος προεκλογικά έλεγε πως αφουγκράζεται την κοινωνία και σήμερα καλεί τους υπουργούς του να κλείσουν τα αφτιά σε αυτήν, μη αποδεχόμενος την όποια κριτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΙΑΝΟΣ

Ιανός: Τελευταία Ενημέρωση