ΙΑΝΟΣ
Το φαινόμενο Κασσελάκη
Η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική ζωή της Ελλάδας κατάφερε να προκαλέσει σωρεία συζητήσεων και αντιπαραθέσεων όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Κύπρο. Παίζει πλέον και η Αριστερά με όρους «μεταπολιτικής», παίζει άνετα την πολιτική του Instagram και του lifestyle και πόσο αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Στην Εζεκία Παπαϊωάννου μαθαίνουμε πως παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις νέες εξελίξεις. Ίσως και με φόβο, αν λάβουμε υπόψη πως το κόμμα της Αριστεράς δεν τολμά να επιτρέψει την άνετη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Θα τολμήσει αλλαγές τέτοιες που να ευνοούν φαινόμενα Κασσελάκη;
Η γκάφα και οι αντιδράσεις
Την ίδια πάντως στιγμή που αναλυτές και στελέχη εκτιμούσαν πως η περίπτωση Κασσελάκη είναι μία εξελιγμένη μορφή Τσίπρα, οι δηλώσεις του πρώτου για το Κυπριακό, συγχύζοντας το Ψευδοκράτος με κρατίδιο, έστειλε σαφές μήνυμα, πως καλή είναι η εικόνα, καλύτερο όμως είναι το πολιτικό βάθος και βάρος. Δεν πέρασαν απαρατήρητοι και οι ολοφυρμοί συναγερμικών στελεχών αμέσως μετά την γκάφα ολκής. Εντιμότερη και ίσως αποτελεσματικότερη να ήταν η αντίδρασή τους, όταν επί διακυβέρνησης Αναστασιάδη όταν ο Αρχιεπίσκοπος παραδεχόταν ότι ο Πρόεδρος μιλούσε για λύση δύο κρατών.
Αννίτα σε δύσκολους καιρούς
Σε στενωπό βρίσκεται όπως μαθαίνει η στήλη η πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Αντιλαμβάνεται ότι η διαμόρφωση του ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση. Ενδεικτικό ότι τρία άτομα από την επαρχία Αμμοχώστου θεωρούν δεδομένο ότι θα είναι υποψήφιοι. Αυτό αφορά τον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη, τον Χρίστο Αγγελίδη και τον πρώην υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Με τόση ελεύθερη Αμμόχωστο, ερώτημα είναι ποιος θα τολμήσει να διεκδικήσει τελικά από την αστική Λευκωσία, η οποία έχει αυτή τη στιγμή και το μεγαλύτερο πρόβλημα από τη νέα τάξη πραγμάτων εντός του ΔΗΣΥ. Ερώτημα είναι και αν εκτός της Ελένης Σταύρου, θα βρίσκεται στο ψηφοδέλτιο και άλλη γυναίκα υποψήφια. Να υποθέσουμε ότι έχει καταργηθεί η ποσόστωση;
Το προηγούμενο Λευτέρη
Συζητήσεις προκαλεί όπως μαθαίνουμε και το γεγονός ότι ο Μάριος Πελεκάνος έχει αποφασίσει ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής και δουλεύει ήδη γι’ αυτό. Και λέμε πως προκαλεί συζητήσεις γιατί όπως εξηγούν, δεν γίνεται να έχει μόλις εκλεγεί στην ηγεσία του κόμματος και την ίδια στιγμή να θέλει να αποχωρήσει για τις Βρυξέλλες. Η στήλη πάντως θυμάται την περίπτωση του αναπληρωτή προέδρου Λευτέρη Χριστοφόρου και αντιλαμβάνεται πως έχει ήδη δημιουργηθεί προηγούμενο για όλους τους κομματικούς αξιωματούχους να δικαιούνται να διεκδικήσουν όπου και όποτε θέλουν κάτι. Μιλώντας πάντως για αναπληρωτές προέδρους, η στήλη εκφράζει τη συμπάθειά της στον νυν αναπληρωτή πρόεδρο του κόμματος Ευθύμιο Δίπλαρο, ο οποίος όπως μας πληροφόρησε σταμάτησε να πίνει γάλα με τριαντάφυλλο, γιατί τον ενοχλεί.
Ένα εκτελεστικό με απουσίες
Η Αννίτα Δημητρίου θέλει με κάθε τρόπο να προσδώσει στο κόμμα το πολιτικό εκείνο αποτύπωμα που όλοι λένε ότι λείπει. Έχει ήδη κάνει πολλές προσπάθειες για να διαμορφώσει ένα δυνατό εκτελεστικό γραφείο, ωστόσο φαίνεται να βρίσκει κλειστές πόρτες. Ζήτησε από τον Χάρη Γεωργιάδη εμπλοκή, ωστόσο ο ίδιος αν και της εξήγησε πως θα βρίσκεται δίπλα της, όταν αυτή το χρειαστεί, δεν θέλει να έχει καθημερινή επαφή με την πολιτική. Το ίδιο έκανε και με τον Δημήτρη Δημητρίου, τον Κωνσταντίνο Πετρίδη, τον Μιχάλη Σοφοκλέους και τον Παναγιώτη Σεντώνα, όταν ο τελευταίος αρνήθηκε ευγενικά να αναλάβει τη θέση του διευθυντή του γραφείου της.
Ο Βίκτωρας και η Δόξα
Αποκαλυπτική για πολλά ήταν η είδηση των υπερωριών που συνέτασσε η Δόξα Κωμοδρόμου. Διαφάνηκε ξεκάθαρα ο διεκπεραιωτικός τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Προεδρικό, χωρίς αντανακλαστικά και κυρίως χωρίς κοινωνική ενσυναίσθηση. Αυτό που έκανε περισσότερη αίσθηση είναι η απροθυμία του Βίκτωρα Παπαδόπουλου να τη στηρίξει. Στα πηγαδάκια της βουλής πάντως αναφέρουν πως οι σχέσεις των δύο είναι ιδιαίτερα κακές και έτσι εξηγούν την εκκωφαντική απουσία του από το όλο σκάνδαλο.
Η περίπτωση του Πρύτανη
Όμως οι υπερωρίες της Δόξας ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές και για τη νοοτροπία του Πανεπιστημίου Κύπρου. Αλήθεια, τι παράδειγμα δίνει ο Πρύτανης όταν δικαιολογεί τέτοιες παρατυπίες και κυρίως τι μάθημα δίνει στους φοιτητές του, όταν ο ίδιος ως θεσμός προωθεί και προστατεύει πρόσωπα που σκέφτονται μόνο το δικό τους βόλεμα.
Ο ΗΡΩΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ
Ειρήνη Πική
Η Ειρήνη Πική, η οποία ενώ θα έβαζε σε σκληρό πρόγραμμα τους υπουργούς δεν είδε, δεν κατάλαβε ή σιώπησε για το τι συνέβαινε κάτω από τη μύτη της.