ΚΥΠΕ
Το ιδρυτικό καταστατικό του East Mediterranean Gas Forum (EMGF), υπεγράφη την Τρίτη στη διάρκεια διαδικτυακής τελετής.
Πρόκειται για έναν περιφερειακό διακρατικό οργανισμό που ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου και εμπλέκει επτά χώρες – ιδρυτικά μέλη, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Aρχή.
Η εκδήλωση στην Κύπρο έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην ομιλία της, η Υπουργός Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου είπε ότι το Φόρουμ είναι ανοικτό για περισσότερα μέλη, οργανισμούς και χώρες της περιοχής.
Εξέφρασε την ελπίδα η σημερινή ημέρα να είναι η αρχή μιας μακράς, ισχυρής και εποικοδομητικής συνεργασίας.
Είπε ότι η σημερινή τελετή αποτελεί ένδειξη των ισχυρών δεσμών των χωρών και πρόσθεσε "πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε περήφανοι για αυτήν την ιστορική μέρα που σηματοδοτεί ένα πραγματικό ορόσημο".
Σημείωσε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή μας περιοχή και υπενθύμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστήριξε αυτήν την πρωτοβουλία από την αρχή
Η Υπουργός ανέφερε ότι το Φόρουμ ιδρύθηκε στη βάση της θεμελιώδους αρχής του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των κρατών μελών επί των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σημείωσε ότι το Φόρουμ αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας σε έναν διαρθρωμένο και συστηματικό διάλογο για θέματα φυσικού αερίου, χωρίς να αποκλείει οποιαδήποτε χώρα της Ανατολικής Μεσογείου να μπορεί να υποβάλει αίτηση για ένταξη και οποιαδήποτε άλλη χώρα, περιφερειακό ή διεθνή οργανισμό να μπορεί να υποβάλει αίτηση για να συμμετάσχει ως παρατηρητής.
Την τελετή άνοιξε o Tarek El-Molla Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου ο οποίος είπε ότι το Φόρουμ προσβλέπει στη συμμετοχή και άλλων χωρών της περιοχής, εφόσον συμφωνούν με τις αρχές του Φόρουμ και μοιράζονται τους ίδιους στόχους για την ευημερία της περιοχής και του λαού της.
Τόνισε ότι είναι επίσης επιτακτική ανάγκη να διασφαλιστεί ότι δεν υποστηριχθούν επιθετικές ενέργειες από καμία χώρα, εμποδίζοντας έτσι την ευημερία της περιοχής.
Πρόσθεσε ότι το EMGF αντιπροσωπεύει μια μακρά κοινή ιστορία και ένα κοινό μέλλον ευημερίας με το φυσικό αέριο να είναι ο κινητήριος μοχλός για τις επόμενες δεκαετίες.
Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι είναι μια ιστορική ημέρα για όλες τις χώρες που συμμετέχουν προσθέτοντας ότι πριν μερικά χρόνια η σημερινή τελετή θα ήταν αδιανόητη αλλά σήμερα είναι ιστορική γιατί οι ιδρυτικές χώρες υπογραμμίζουν την ετοιμότητά τους να ξεπεράσουν τις εντάσεις και τα προβλήματα και να συνεργαστούν προς όφελος των λαών τους.
Αντί να χρησιμοποιούμε την ενέργεια για να καλλιεργήσουμε την ένταση, χρησιμοποιούμε την ενέργεια ως καταλύτη για να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε αυτόν τον τομέα, είπε.
Στις ομιλίες τους, οι Υπουργοί του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Ιταλίας χαιρέτισαν την εγκαθίδρυση του Φόρουμ τονίζοντας την σημασία του για την περιοχή αλλά και τα οφέλη για τις χώρες και τους λαούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε επίσης την ίδρυση του Φόρουμ, εκπρόσωπος της οποίας δήλωσε κατά τη διάρκεια της τελετής ότι η ενέργεια πρέπει να είναι καταλύτης σταθερότητας, ευημερίας, ασφάλειας στην περιοχή. Σημείωσε ότι η ίδρυση του Φόρουμ έχει γεωπολιτική, οικονομική και συμβολική αξία.
Είπε επίσης ότι η ΕΕ θα της δώσει πλήρη στήριξη και ότι το Φόρουμ είναι ανοιχτό για άλλες χώρες και οργανισμούς που μοιράζονται τις ίδιες αξίες.
Έδρα του Φόρουμ είναι το Κάιρο.