ΑΜΠΕ
«Θα το τακτοποιήσουμε», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για τη νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Τραμπ επεσήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα στον κατάλογο με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.
Οι διπλωματικές επιλογές «παραμένουν στο τραπέζι, προς το παρόν», είπε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να λάβει νέα μέτρα σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις τόνισε ότι ο πύραυλος έφθασε ψηλότερα από ποτέ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο». Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση του αμερικανικού Πενταγώνου, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα ήταν διηπειρωτικός (ICBM).
Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Σάιν Νι, στη Βόρεια Κορέα, ενώ διένυσε απόσταση 1.000 χλμ. προτού καταλήξει στη Θάλασσα της Ιαπωνίας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο βορειοκορεατικός πύραυλος δεν απείλησε τις ΗΠΑ, αμερικανικά εδάφη ή τους συμμάχους τους.
Ε.Ε.: Σοβαρή πρόκληση η εκτόξευση πυραύλου
H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων.
Την ίδια ώρα, έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ζητούν Ηνωμένες Πολιτείες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα, μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, καταδίκασε το βράδυ της Τρίτης τη νέα δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου.
Τραμπ και Άμπε ενωμένοι κατά της Β. Κορέας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων και να προτρέψουν την Κίνα να κάνει περισσότερα και το ΝΑΤΟ, σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα.