ΠΗΓΗ: skai.gr
Μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις συγκεντρώνει στη βορειοδυτική Συρία η τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με σημαντικές νέες ενισχύσεις να αναπτύσσονται στην περιοχής μόνο αυτό το μήνα.
Η έκθεση της ΜΚΟ ήρθε στον απόηχο της προειδοποίησης του τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη ότι επίκειται νέα στρατιωτική επιχείρηση στην Ιντλίμπ, αλλά και του παλαιότερου τελεσιγράφου του ότι ο Άσαντ πρέπει να υποχωρήσει εντός του μήνα από τη ΒΔ Συρία και την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη της Ιντλίμπ.
Το εάν ο πρόεδρος της Τουρκίας όντως θέλει να χρησιμοποιήσει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις ώστε να ανακόψει, σε πρώτη φάση, την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, και σε δεύτερη φάση να τις υποχρεώσει σε υποχώρηση, ή να τις χρησιμοποιήσει σαν «χαρτί» ώστε να ασκήσει πιέσεις στη Ρωσία θα φανεί στο άμεσο μέλλον, καθώς το τελεσίγραφο Ερντογάν λήγει σύντομα. Πάντως, η Μόσχα προειδοποίησε ότι τυχόν νέα τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «θα είναι αναμφισβήτητα η χειρότερη επιλογή».
#متداول | آليات عسكرية تركية تتجه نحو بلدة النيرب في ريف #إدلب الشرقي pic.twitter.com/UCQc0HfMSX
— HalabToday حلب اليوم (@HalabTodayTV) February 20, 2020
Μετάφραση (από Google): Τουρκικά στρατιωτικά οχήματα, με κατεύθυνση προς την πόλη της Νεϊράμπ
Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ Ηνωμένες Πολιτείες, Γερμανία και Βρετανία στήριξαν την Τουρκία στο Συριακό, ωστόσο η Ρωσία, με την υποστήριξη της Κίνας, μπλόκαρε κοινό ψήφισμα κατά του Μπασάρ αλ Άσαντ.
Την ίδια στιγμή πάντως, οι 13 νεκροί τούρκοι στρατιώτες στην Ιντλίμπ, αλλά και η εμπλοκή της Άγκυρας στο Συριακό προκαλούν δημοσκοπική φθορά στην κυβέρνηση Ερντογάν, με τους άλλοτε στενούς συνεργάτες του Ερντογάν στο AKP (Kόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) Αμπντουλάχ Γκιουλ, Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και την αντιπολίτευση (πχ Κεμάλ Κιλιντσάρογλου) να βάλλουν κατά του τούρκου προέδρου για την πολιτική του.
Πάντως, τόσο ο Ερντογάν, όσο και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη (Χουλουσί Ακάρ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ιμπραχίμ Καλίν κα) διαμηνύουν σε όλους στους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα αποχώρησης του τουρκικού στρατού από τη Συρία, ωστόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φάνηκε συμβιβαστικός, ζητώντας να ενταθεί ο διάλογος με το Κρεμλίνο.
Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε την Τετάρτη ότι στις ήδη υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία έχουν προστεθεί πάνω από 7.000 τούρκοι στρατιώτες και περισσότερα από 2.500 στρατιωτικά οχήματα από τις αρχές Φεβρουαρίου.
Ειδικότερα, κατά το διάστημα 2 Φεβρουαρίου – 19 Φεβρουαρίου οι ακτιβιστές της ΜΚΟ παρακολούθησαν την είσοδο περισσότερων από 2.535 φορτηγών και στρατιωτικών οχημάτων στο έδαφος της Συρίας, συμπεριλαμβανομένων τανκς, μεταφορικών μέσων, άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, αλεξίσφαιρων φραγμάτων και στρατιωτικών ραντάρ. Ο αριθμός των Τούρκων στρατιωτών που αναπτύχθηκαν κατά το ίδιο διάστημα στην Ιντλίμπ και το Χαλέπι ξεπέρασε τους 7.300.
Εξάλλου, σύμφωνα πάντες με πηγές της ΜΚΟ, νέα τουρκική στρατιωτική αυτοκινητοπομπή 80 φορτηγών, τανκς και άλλων τεθωρακισμένων οχημάτων, πέρασαν στη Συρία μέσω της διέλευσης των συνόρων Kafr Lusin στα βόρεια της Ιντλίμπ.
Παράλληλα, οι τουρκικές δυνάμεις δημιούργησαν νέο στρατιωτικό φυλάκιο στο χωριό Bazabur. Οι πηγές του Παρατηρητηρίου ανέφεραν νωρίτερα σήμερα ότι οι τουρκικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στον στρατηγικής σημασίας λόφο του Al-Nabi Ayyoub με θέα τις περιοχές Jabal Al-Zawiya, Sahl Al-Ghab και σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Χαλέπι – Λαττάκεια (M4). Παράλληλά, το πρωί της Τετάρτης, τα τουρκικά στρατεύματα εγκατέστησαν νέο φυλάκιο κοντά στην πόλη Basnqul επίσης στον αυτοκινητόδρομο Μ4.